CONSTRUIESTE O BISERICA CARE ESTE PLANIFICATA PENTRU IMPACT

Întrebări & răspunsuri cu Dezvoltatorul Organizaţional Gerald H. Twombly

În acest interviu dintr-o serie despre planificarea congregaţională pentru expansiuni teritoriale şi programe de construire, scriitorul liber profesionist Ronald E. Keener vorbeşte cu dezvoltatorul organizaţional Gerald H. Twombly despre construirea misiunii şi viziunii unei congregaţii înainte de a intra într-un astfel de program.

Twombly a petrecut 34 de ani slujind misiuni în dezvoltarea organizaţională şi campaniile importante. El este preşedintele Development Marketing Associates Inc. (o firmă internaţională de consultanţă din Indianapolis) şi un membru al Building God’s Way Ministry Consortium.

Twombly a scris mai multe cărţi, inclusiv Funding Your Vision: New Hope for Non-Profits and Transforming Culture: The Church at Work in the World. (Finanţarea viziunii tale: o nouă speranţă pentru cultura non-profit şi transformatoare: Biserica la lucru în lume, n. tr.)

Ronald E. Keener: Ce vedeţi că au nevoie în mod critic bisericile şi misiunile azi? În timp ce ele consideră expansiunea teritorială şi evanghelizare, ce ar trebui să păstreze în minte?

Gerald H. Twombly: Noi avem nevoie de biserici care planifică, construiesc şi organizează pentru impact. Fiecare misiune are nevoie să se gândească cu multă grijă la întrebarea, Dacă noi am dispărea mâine, ar face aceasta o diferenţă? Şi în timp ce sunt sigur că răspunsul nostru imediat ar fi că va fi lăsată o gaură semnificativă în comunităţile în care slujim, bănuiesc că o consideraţie mai bine gândită ar oferi un răspuns diferit.

REK: De ce?

GHT: Sincer, cred că relativ puţine organizaţii – şi prea puţine biserici – gândesc cu mult dincolo de nevoile presante ale unei anumite zile. Noi existăm pentru un scop, şi mie mi se pare că scopul urmărit în plinătatea sa va rezulta în vieţi schimbate. Impactul vieţilor schimbate ar trebui să fie reflectate în schimbările din cultură. Cred că o bună întrebare la care să medităm este, Cum va arăta comunitatea noastră peste 10 ani dacă misiunea noastră şi-ar îndeplini în totalitate misiunea sa?

REK: Dar nu toate bisericile sunt astfel. Ai observat lucrurile care sunt caracteristice tuturor bisericilor cu impact?

GHT: Am văzut patru lucruri care par să fie consistent prezente printre acele misiuni pe care le-aş descrie ca fiind revoluţionare. Primul, toate au o înţelegere foarte clară a misiunii lor. Ele ştiu de ce există, ele ştiu exact ce le-a chemat Dumnezeu să facă, ele s-au gândit foarte clar la felul în care intenţionează să le facă, şi există puţine lucruri superflue în modul în care ei îşi administrează lucrarea lor. Al doilea, ele au o viziune clară despre locul în care ei vor să fie. Cred că una dintre calităţile incredibile ale bărbaţilor şi femeilor pe care le-am admirat de-a lungul anilor este că de fapt ei „văd” o lume impactată de ceea ce fac ei. Ei văd indivizii cum ar putea să fie, nu cum par ei să fie. Ei văd comunităţi transformate în moduri foarte tangibile prin lucrarea pe care o fac.

Bill Bright, fondatorul Campus Crusade, a fost un astfel de om: El literalmente a trăit în altă lume – o lume care a fost transformată de lucrarea răscumpărătoare a lui Hristos. Şi se întâmplă şi în altă parte azi!

A treia caracteristică este că toate aceste misiuni au un plan clar definit compus din paşi măsurabili planificaţi de-a lungul unei perioade determinate de timp pentru a lua biserica de unde este spre locul în care ei se încred că Dumnezeu o va lua. Orice planuri pe care organizaţiile le au şi care nu au acest fel de definiţie măsurabilă sunt puţin mai mult decât idei bune.

A patra caracteristică este că ele au un plan de dezvoltare sau de afaceri. Aceste biserici realizează că resursele vor fi necesare pentru a realiza iniţiativele strategice de planificare, şi ele ştiu exact ce vor face în fiecare an pentru a adăuga resursele existente pentru a crea infrastructura internă care se va cere pentru a construi pentru viitor.

REK: Nu este oare toată ideea de „planificare” o problemă pentru biserici?

GHT: Da. Dallas Willard a făcut o afirmaţie incredibilă în cartea sa, Duhul Disciplinelor. El a spus – şi aceasta nu va fi cuvânt cu cuvânt – că biserica normală nu are mai multă idee cum să se trateze mandatele Scripturii decât ştie senatorul obişnuit care merge la Washington cum să trateze datoria naţională.

Punctul său este că noi nu trebuie să avem un plan pentru a avea un impact asupra comunităţilor noastre, pentru a avea un impact asupra vieţile oamenilor, despre cum să lucrăm pentru a aduce acest fel de schimbări culturale care au însoţit întotdeauna prezenţa lui Dumnezeu într-un loc.

Gândiţi-vă la aceasta: mărturia locuitorilor din Ierusalim despre ucenicii distrugători ai lui Hristos cel înălţat era, „Ei au întors lumea cu susul în jos.” Aceasta nu este o afirmaţie tipic utilizată pentru a descrie o biserică în multe comunităţi.

REK: Dar vă puteţi aştepta la acest fel de gândire şi planificare la biserica cu 75 de membri, sau chiar despre congregaţia de 150 sau 300 de membrii? Cum reuşeşte să facă aceasta biserica „tipică”?

GHT: Aceasta trebuie să fie gândirea bisericilor de orice mărime! Provocările cu care se confruntă bisericile mai mici sunt în mod predominant chestiuni organizaţionale – cum să controleze resurse limitate cu un impact maxim. Eu am credinţa că atunci când Dumnezeu cheamă o lucrare în existenţă, El poartă de grijă pentru aceasta în orice fel. Fiecare biserică este alcătuită din oameni cu daruri care au nevoie unul de altul pentru a realiza marea lucrare care i-a fost încredinţată Bisericii.

REK: Cum este realizat impactul?

GHT: Prin relaţii. Dacă mă uit în spate la viaţa mea, toate deciziile pe care le-am făcut vre-odată, deopotrivă bune sau rele, au fost asociate cu oameni. Mă pot gândi la bărbaţi şi femei evlavioase, învăţători de la Şcoala Duminicală, pastori şi alţii care m-au încurajat când aveam nevoie de aceasta, m-au mustrat când era obligatoriu să fiu mustrat, şi care m-au împins să fac ceea ce eu aş fi putut fi indispus să urmăresc.

REK: Este adevărat, dar sunt căi pentru a organiza ceea ce este în mod tipic o lucrare spontană?

GHT: Noi putem crea medii relaţionale, deopotrivă în interiorul Bisericii şi în afara Bisericii. Acest lucru era cu siguranţă adevărat despre Biserica primară, şi aceasta are nevoie de a fi mai caracteristic despre Biserica din generaţia noastră. Este bine să vorbim despre aceasta, dar avem nevoie de un plan pentru a face aceasta. Putem vorbi toată ziua despre eşecul valorilor şi efectul lui care îl acompaniază asupra societăţii, dar ce intenţionăm să facem cu privire la aceasta? Avem un plan? Antrenăm şi echipăm noi oameni într-o modalitate consecventă cu Efeseni 4? Şi le aranjăm noi în modalităţi organizate, planificate şi concentrate pentru a fi cu adevărat „sarea şi lumina” în lumea noastră?

REK: Ce spuneţi sună a frustrare.

GHT: Sunt frustrat. Sincer, cred că noi trăim în unul dintre cele mai palpitante timpuri din istorie. Generaţia noastră poartă responsabilitatea mai mult decât orice altă generaţie care ne-a precedat, de a avea un impact asupra unei întregi generaţii pentru Hristos. Noi avem oameni – [mai mult de] 40 de procente din populaţia ţării noastre pretinde a fi creştini evanghelici. Noi avem biserici, [şi] noi avem capacităţi de comunicare de necrezut. Noi avem tot ce ne trebuie dar nu şi un plan bine executat.

REK: Sunteţi privit ca o persoană care a fost destul de plină de succes în ajutarea organizaţiilor de a strânge fonduri. De ce aţi vorbit atât de puţin despre aceasta aici?

GHT: Strângerea de bani nu este o serie de tehnici eficiente destinate în mod creator pentru a extrage de la oameni ceea ce ei nu ar fi fără aceasta. „Dezvoltarea” organizaţională eficientă se referă doar la relaţii; aceasta are puţin de a face cu banii, şi, interesant, foarte puţin faţă de ceea ce aveţi de spus. În funcţie de gradul în care construiţi relaţii, totuşi, nu veţi duce lipsă niciodată de bani, nici pentru o audienţă care va fi receptivă la ceea ce aveţi de spus. Dar dacă conduceţi cu nevoia voastră despărţită de relaţii, aproape mereu veţi fi percepuţi ca fiind manipulatori.

REK: Simţiţi că bisericile sunt tipic pregătite să intre într-o campanie de capital?

GHT: În medie, nu. Nu sugerez că bisericile sunt incompetente; sugerez că acele campanii majore pentru fonduri sunt mai mult decât un gând ulterior. Noi realizăm că trebuie să construim ceva pentru a susţine creşterea, şi este sugerat că este necesar să aibă loc o campanie. Acesta a fost primul moment, în multe organizaţii, că oricine s-a gândit clar la rolul important al unei campanii ar putea să o planifice în viitor. Şi la fel ca o mulţime de indivizi, viziunea unei organizaţii adesea întrece potenţialul ei.

REK: Ce ar trebui să facă o biserică?

GHT: Ei bine, există o mulţime de opţiuni evidente. Una ar fi să începem să creăm infrastructura pentru a se potrivi cu nevoia. Aceasta este relativ uşor de făcut, dar implică timp şi atenţie.

Altul este să creeze un plan care este mai consistent cu capacitatea organizaţiei. Nu sugerez că nu există o componentă importantă a credinţei pentru sarcinile la care noi ne dedicăm, dar după 34 de ani de a face această lucrare, am văzut mai multe presupuneri decât credinţă – şi este o diferenţă.

O a treia opţiune este să verificăm soluţiile noastre creative de a crea fonduri. Organizaţia noastră lucrează cu nişte jucători financiari naţionali cheie în dezvoltarea unor opţiuni foarte creative care pot fi eficiente în generarea unui venit pentru organizaţii calificate pentru a construi clădiri acum, fără a avea un impact în mod semnificativ venitul operaţional. Există răspunsuri acolo.

Ronald E. Keener scrie din Mesa, Arizona, unde el urmăreşte chestiuni legate de credinţă pentru Biserică în societate şi cultură, înnoirea şi creşterea bisericii, şi în conducere şi management. El este fostul editor al Christian Management Report. Îl puteţi contacta pe Keener la HealthyChurches@hotmail.com

Gerald H. Twombly, preşedinte al Development Marketing Associates Inc., este un absolvent al Miami Bible College (1967) şi Grace Theological Seminary (1970). Twombly şi-a petrecut cariera în dezvoltare organizaţională. De când a fondat DMA în 1985, a lucrat cu aproape 4,000 de biserici, şcoli, colegii şi misiuni în toate cele 50 de state, cât şi în cinci provincii din Canada şi în mai multe ţări în jurul lumii, pentru a strânge aproape $2 milioane pentru înaintarea cauzei lui Hristos. Îl puteţi găsi le adresa de e-mail jerry@dmagroup.org

Print Friendly, PDF & Email