By Keith Hinson
Epistola după Evrei a fost cel mai probabil scrisă de către Luca, cel ce era evreu şi nu dintre neamuri, aşa cum credea lumea. Aceasta e ceea ce David L. Allen, profesor de predicare la Colegiul Cristwell, a spus membrilor întâlnirii baptiştilor mesianici.
„Cred că Epistola după Evrei a fost scrisă de nimeni altul decât Luca,” a spus Allen, care a vorbit în faţa a aproximativ 50 de participanţi la conferinţa din cadrul Convenţiei Baptiste de Sud, ce a avut loc în Indianapolis în perioada 15-16 iunie.
Vorbind despre identitatea etnică a lui Luca, Allen a declarat că „nicăieri în Noul Testament nu se vorbeşte despre identitatea etnică a lui Luca. Nu ni se spune nicăieri că Luca ar fi fost dintre neamuri. E doar o presupunere pe care au făcut-o timp de sute de ani cărturarii Vechiului Testament” a mai continuat el.
„Nici măcar nu s-a spus în perioada primilor creştini, a patriarhilor… că Luca a fost dintre neamuri. E doar o presupunere pe care o facem noi,” a continuat Allen, cel care va fi începând cu 1 august decanul şcolii de teologie din cadrul Seminarului Teologic Baptist, din Forth Worth, Texas.
Allen a recunoscut că mulţi cunoscători ai Bibliei au ajuns la concluzia că Luca e dintre neamuri având la bază versetul din Coloseni 4:10 „ei care au fost tăiaţi împrejur” urmată de o altă referire pe care o face Luca într-unul din versetele următoare.
„Nu este doar o supoziţie, e o deducţie,” a remarcat Allen. „’Acei tăiaţi împrejur’ pot fi trei oameni care, deşi evrei, au stat alături de el într-o situaţie deosebită … Îl menţionează pe Luca la urmă prin simplul fapt că era mai aproape de inima apostolilor.”
„Există mai multe motive care ne fac să nu fim de acord cu afirmaţia care afirmă clar că Luca era dintre neamuri. … Este în cel mai bun caz o concluzie extrasă din text… Nu putem susţine prezumţia doar pe text,” a spus Allen, care a lucrat ca şi director al Institutului de predicare Jerry Vines, din cadrul Colegiului Cristwell.
Allen a citat mai mulţi cercetători lingvistici, istorici şi cercetători ai Bibliei scoţând în evidenţă convingerea sa asupra apartenenţei lui Luca la poporul evreu şi siguranţa că el e autorul Epistolei către Evrei. În timp ce mulţi îl consideră pe Pavel autor al acestei epistole, Allen afirmă că sunt multe diferenţe între stilul în care scrie Pavel şi cel în care scrie autorul Epistolei către Evrei .”
Ca exemplu, Allen a citat mai mult de 130 de versete în care apar cuvintele „în Christos” şi „în Christos Isus”, expresii care nu apar deloc în Epistola către Evrei.
„Ceea ce vreau să sugerez e că întreg Noul Testament a fost scris de evrei credincioşi; nu a fost printre ei nici unul care să fie dintre neamuri,” a spus Allen, care în prezent caută o editură pentru a scoate manuscrisul unei cărţi care îl susţine pe Luca în calitatea sa de autor al cărţii Evrei.
Steve Barach, preşedintele din perioada 2002-2004 al Southern Baptist Mesianic Fellowship, a încurajat grupul să studieze şi să îi înveţe şi pe alţii din Biblie,
„Nu există nici un răspuns pentru viitor care să nu îl găsim în Scriptură,” a spus Barack. „Avem răspuns pentru fiecare situaţie prin care trecem doar dacă primim ceea ce Dumnezeu vrea să ne ofere.”
Barack i-a îndemnat pe cei prezenţi să nu uite că părtăşia e un motiv pentru a exista. „Southern Messianic Fellowship există pentru ca nici unul dintre evrei să nu mai meargă în mormânt fără a-L recunoaşte pe Isus ca Mesia,” a spus Barack, liderul congregaţiei B’nai Ohr Beth Tefilah din Wheeling, Illinois.
Jay Isbell, un presbiter al Congregaţiei mesianice Beth El Shaddai din Bessemer, Alabama, a ţinut o cuvântare despre „Credincioşii mesianici vorbesc în biserici.”
„E ceva unic în perspectiva mesianică asupra creştinităţii,” a spus Isbell, vorbind ca un ne-evreu. „ Atât de mult din ceea ce am învăţat ca şi credincioşi mesianici dispare în faţa învăţăturii primite ca şi creştini dintre neamuri—chiar dacă totul e din Biblie.”
Numeroşi vorbitori şi conferenţiari, incluzându-l pe Isbell, au evidenţiat faptul că evreii mesianici sunt adesea invitaţi să împărtăşească perspectiva lor asupra lucrurilor în cadrul unor congregaţii mari compuse din oameni ce nu sunt din rândul evreilor.
„Secretul constă în a le putea spune ceea vor ei să audă în aşa fel încât să nu fugă afară strigând sau să nu se arunce pe geam,” a spus Isbell, stârnind zâmbete pe feţele ascultătorilor.
Congregaţiile mesianice ar trebui să aleagă cu grijă membrii care merg să vorbească în faţa congregaţiilor,
„Nu trimiteţi să vorbească pe cineva cu o atitudine greşită faţa de biserică,” a avertizat Isbell.” Dacă aveţi o atitudine greşită mai bine nu mergeţi. … Mulţi oameni care intră în mişcarea mesianică vin din biserici, şi pe măsură ce înţeleg ceea ce le arată Dumnezeu cu privire la vechiul legământ din Scriptură, … cei din jurul lor încep să îi ia în derâdere. Uneori ajung într-o congregaţie mesianică având foarte multe bagaje.”
Isabel a mai spus că unul din principalele scopuri ale credincioşilor mesianici ar trebui să fie ajutorul oferit creştinilor pentru a mărturisi în faţa evreilor ce le sunt în jur.
„Misiunea noastră cea mai importantă e evanghelizarea evreilor”, a mai continuat Isbell.
„Cum vom mărturisi noi în faţa colegilor şi vecinilor noştri evrei?” Ca răspuns la întrebare Isbell a venit cu un sfat, „Dezvolţi o relaţie. … Nu le trimiţi un tractat. Te rogi mult. Nu le dai o mică broşură. Nu le trimiţi o Biblie.”
Le-a sugerat creştinilor să îi întrebe pe evrei despre sărbătorile lor, pentru că o astfel de conversaţie îi poate conduce pe evrei înspre întrebări reciproce despre creştinism.
Când creştinii cer detalii despre sărbători ca Hanukkah sau Purim, ei le pot spune cunoscuţilor lor evrei—care vor fi probabil surprinşi—despre faptul că Isus a luat parte la aceste sărbători, a mai arătat Isbell.
Creştinii ar trebui să fie liberi în a învăţa şi a participa la astfel de ocazii. „Nu este nimic în creştinătate sau în doctrina creştină care să afirme că aceste lucruri sunt interzise, nimic.”
Robin Rose, liderul congregaţiei mesianice Adat Shalot din Dallas, a ţinut o alocuţiune cu tema „Gânduri despre Biserica primară.” El a spus că biserica primară, descrisă în Faptele Apostolilor 2:41-47, a fost una evreiască, iar aceasta îi poate ajuta pe credincioşii din ziua de azi să înţeleagă trăsăturile bisericii din orice loc şi orice timp.
„O privire atentă asupra funcţiilor bisericii primare din Ierusalim ne face să vedem imaginea a ceea ce ar trebui să caracterizeze o adunare locală a credincioşilor de orice vârstă,” a spus Rose a cărui congregaţie este o misiune a Primei Biserici Baptiste din Dallas.
Printre caracteristicile principale enunţate de Rose sunt: ataşamentul faţă de Cuvântul lui Dumnezeu, părtăşia, rugăciunea, practicarea ordinii, prezenţa lui Dumnezeu, închinarea, lauda şi evanghelizarea—atât personal cât şi ca adunare.
„Un lucru minunat referitor la principiile lui Dumnezeu şi biserica sau Isus şi creştinismul este că poţi lua principii din creştinism şi apoi vor înflori,” a spus Rose. Biserica din Ierusalim este un exemplu clasic despre cum un trup funcţional al credincioşilor poate fi o dinamică adunare evanghelistică ce slujeşte în cadrul unei comunităţi.”
Jorge Sedaca, lider în lucrarea lingvistică în cadrul convenţiei baptiste a statului Michigan, a avut un mesaj cu titlul „Ce mă face martor?”
„Cred cu toată inima mea că astăzi există o nevoie urgentă de a împărtăşi credinţa atât neamurilor cât şi evreilor,” a declarat Sedaca. „Din ceea ce am citit în Scriptură, nu e o opţiune. … E un mandat.”
Ca să fii martor nu e nevoie de un dar special din parte Duhului Sfânt, a spus Sedaca. „Orice credincios trebuie să fie un martor. Vine împreună cu slujba. Vine atunci când îl primeşti pe Domnul Yeshua (Isus) ca Stăpân al tău, ca Mesia.”
Jim Sibley, coordonator al lucrării printre evrei din cadrul Bordului nord-american de misiune al Convenţiei Baptiste de Sud, a spus că toţi creştinii ar trebui să se dedice evanghelizării evreilor.
„Orice credincios trebuie să fie încărcat de povara mântuirii evreilor,” a mai spus Sibley.” [Această grijă] nu îi priveşte doar pe evreii mesianici. Evreii sunt unicul popor ales. … Dragostea noastră pentru Israel are la bază alegerea poporului evreu şi dragostea unică a lui Dumnezeu pentru Israel.”
În cadrul unei întâlniri de afaceri, grupul a ales următorii oameni: preşedinte, David Hecht din Panama City, Fla., masterant al Seminarului Teologic Bapist de Sud-est, din Wake Forest, Carolina de Nord; vice-preşedinte, Jim Sibly; secretar, Diana Owen, slujitor în lucrarea cu copiii din Adat Shalom, absolvent a Colegiului Cristwell şi voluntar în cadrul Mission Service Corps, la NAMB, lucrând ca asistentă administrativă a dlui Sibley; şi Penny Isbell, membră a congregaţiei mesianice Beth El Shaddai din Bessemeer, Alabama.