ROMEO BISTREANU

VEȘNICIA ESTE MAI IMPORTANTĂ DECÂT CLIPA.

Romeo Bistreanu este medic chirurg. Este căsătorit cu Luana și au un băiețel care se numește Matei.

Reporter:

Romeo, de multe ori, prin metode chirurgicale se poate extirpa din trupul omului ceea ce este rău. Tu ai fost supus la o altfel de „operație chirurgicală”, în care, prin puterea Duhului Sfânt, prin puterea lui Dumnezeu, s-a „extirpat” din sufletul tău ceea ce a fost rău și s-a „transplantat” acolo dragostea și pacea lui Dumnezeu.

Cum s-a petrecut această transformare din viața ta, această schimbare, un alt fel de operație chirurgicală?

Romeo Bistreanu:

Sunt singur la părinți și de mic am fost învățat, conform spiritului vremii ateiste, că nu există Dumnezeu și că tot ceea ce facem noi, reușim prin forțe proprii.

Mă descurcam destul de bine la școală, iar Biserica o vedeam pe atunci ca fiind locul unde se desfășoară ceremonialuri legate de naștere, cununie, moarte, iar oamenii care merg constant la Biserică sunt doar cei slabi și care nu pot reuși în viață prin forțele proprii.

În facultate, la începutul anului VI, Luana, prietena mea de atunci, acum soția mea, m-a înduplecat să merg la un film care se numea „Viața lui Isus”. Auzisem despre Isus, știam câte ceva din tradiția populară, dar nu eram convins că este într-adevăr ceva real, ceva adevărat. Mai degrabă credeam că este o legendă, o poveste în care e frumos să crezi pentru că ajută sufletul să se purifice. Știam cum sunt obiceiurile de Paști și de Crăciun.

Mai ales după ‘89 toată lumea era mult mai pioasă și atentă cu aceste evenimente. Mulți merg acum la biserică.

Reporter:

Parcă brusc, după ‘89, toată lumea și-a tras o palmă peste frunte și și-a spus: „Fantastic! Există Dumnezeu!”.

Romeo Bistreanu:

Românul se gândește că există Dumnezeu atunci când scapă dintr-o încercare.

Am căutat să înțeleg atunci logic și argumentat de ce este Isus Cristos Fiul lui Dumnezeu și care sunt dovezile pentru aceasta.

În urma unei astfel de discuții am ajuns la concluzia că, într-adevăr, Dumnezeu a iubit lumea, că L-a dat pe singurul Său Fiu să moară pentru păcatele omenirii, iar dovada adevărului că El a fost Fiul lui Dumnezeu este însuși faptul că El a înviat și este viu acum.

Nici un alt Dumnezeu sau nici o altă formă de divinitate nu poate fi comparată cu Isus. De ce? Pentru că Isus este acum viu. Te poți duce la mormântul lui Buddha, te poți duce să te închini în alte locuri, dar la mormântul lui Isus, dacă te duci, îl găsești gol, pentru că Isus este sus, este viu, e la dreapta Tatălui. Nu-I poți găsi acolo rămășițele.

Reporter:

Mormântul gol al lui Isus este una dintre dovezile cutremurătoare, care vorbesc fără nici un sunet, fără nici o vorbă, pentru toată omenirea. Cel care a fost îngropat în acel mormânt este acum viu.

Romeo Bistreanu:

Am fost impresionat de altfel și de viețile schimbate ale ucenicilor Săi, care înainte de învierea Sa au fost cuprinși de frică, L-au părăsit, L-au trădat chiar. Dar după aceea ei au început o altă viață, vestindu-L pe Isus cel viu, pe Isus cel înviat. Ucenicii Lui au mers chiar până la sacrificiul suprem. De unde înainte fuseseră atât de fricoși, acum au fost gata să-și dea viața pentru aceasta.

Mi-am dat seama atunci că nu este o legendă, că Isus este într-adevăr Fiul lui Dumnezeu și că trebuie să mă raportez cumva la El.

Mi-am dat seama că și eu sunt păcătos, că am făcut multe compromisuri, că pentru mine scopul era important, mijloacele mai puțin, și am ajuns, în urma unei îndelungi meditații, să-mi recunosc păcatele înaintea lui Dumnezeu și să-L primesc pe Isus în inima mea ca singură cale de împăcare între mine și Dumnezeu.

Am continuat să mă întâlnesc și să întrețin relații de prietenie cu tinerii din organizația „Alege Viața”, cei care organizaseră proiecția filmului „Viața lui Isus”.

Am mers împreună la întâlniri săptămânale, la studii biblice, apoi într-o tabără de vară, și aveam să constat un lucru care îi unea pe toți: credința în Isus cel înviat.

Și nu numai atât, dar am văzut la ei o altfel de viață, un alt mod de a se distra, un alt mod de a se raporta la cei din jur.

Lucrul acesta mi-a influențat mult viața, pentru că fără ei poate că m-aș fi îndepărtat de Dumnezeu. Dar mi-am dat seama că odată ce Cristos a înviat, El a înviat și în inima noastră și omul vechi s-a dus. Totul în inima noastră s-a schimbat și este nou.

Poate că a fost vorba de o „intervenție chirurgicală”, chiar dacă foarte lentă în timp, dificilă de închipuit într-o chirurgie reală, dar în care vechiul „eu” este înlocuit de Duhul Sfânt, de Persoana lui Isus Cristos și de Cuvântul lui Dumnezeu.

Reporter:

Exact cum spune apostolul Pavel: „Cristos în voi – nădejdea slavei”. Sunt aici fapte și întâmplări pe care nu le putem descrie și nu le putem înțelege din punct de vedere rațional, pentru că este vorba despre intervenția, despre transcendența unei alte lumi în lumea noastră. Lumea lui Dumnezeu intră în lumea noastră atunci când îi dăm voie.

Când nu-i dăm voie lui Dumnezeu, atunci, fără să ceară voie, intră singură lumea celui rău.

Romeo Bistreanu:

Cred că de mare importanță au fost pentru mine momentele în care am încercat să studiez Biblia – Sfânta Scriptură, să înțeleg Cuvântul lui Dumnezeu.

Foarte mulți au ideea preconcepută că Scriptura nu poate fi înțeleasă și că ea este accesibilă doar anumitor oameni, anumitor învățați, cărturari, preoți de seamă sau unor oameni ca ei.

Dar am văzut că dacă eu Îl caut cu o inimă sinceră pe Dumnezeu, și zi de zi citesc Scriptura și vorbesc cu cei care au studiat mai mult sau cu cei care trăiesc o viață de credință mai aproape de Dumnezeu, viața mea poate să se schimbe.

Cândva consideram, așa cum am menționat, că un scop bun poate scuza un mijloc mai „neortodox” de a ajunge la el. Dar am văzut că lui Dumnezeu nu-I place minciuna, înșelăciunea și astfel de lucruri, care sunt considerate păcate.

Indiferent care este scopul pe care trebuie să-l atingi, Dumnezeu vrea ca mijloacele prin care tu îl vei atinge să fie conforme voii Lui, Cuvântului Lui.

Reporter:

Cineva spunea: „Moștenirea noastră nu este ceea ce ne dă Dumnezeu sau ceea ce putem câștiga cu propriile noastre puteri, cu mâinile noastre, ci moștenirea noastră este Domnul Însuși”.

Când facem din El ținta vieții noastre, atunci celelalte lucruri le vedem în adevărata lumină și la adevărata lor valoare. Atunci mi se va părea complet deplasat să-mi risc relația cu Dumnezeu, să-mi risc veșnicia de dragul unui câștig mic sau mare sau de dragul unui beneficiu de altă natură.

Romeo Bistreanu:

Suntem de multe ori puși în situații de moment în care trebuie să facem anumite compromisuri și cred că este foarte greu să rezistăm. Cred că ne este de ajutor să ne gândim, de exemplu, la ce ar face Isus în locul nostru, dacă El ar fi confruntat cu situația noastră dificilă, în care trebuie să dăm un răspuns clar – „da” sau „nu” – unei probleme, unei ispite, unui lucru care nu este după voia lui Dumnezeu.

Cred că de fiecare dată când ne întrebăm ce ar face Isus în locul nostru, putem să găsim în Scriptură răspunsul la o astfel de întrebare.

Reporter:

De obicei guvernele luptă împotriva corupției, iar o zicală spune: „Don‘t steal! The Government hates the competition!” adică „Nu fura! Guvernul urăște competiția!”. De prea multe ori guvernanții nu înțeleg că nu poți să lupți împotriva corupției doar stabilind legi, ci trebuie să-l schimbi pe om din interior, ceea ce doar Isus Cristos poate să facă.

Spuneai despre acest principiu pe care l-a lăsat Domnul Isus Cristos: „Dați Cezarului ce este al Cezarului și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu”. Mântuitorul Isus Cristos a fost primul care a lansat această idee de separare clară a puterii în Stat: Biserica de-o parte, Statul de alta; să nu-și impună nimic unul altuia.

O bună perioadă din istorie împăratul sau regele avea și funcția religioasă cea mai înaltă în Stat. Mulți oameni confundă cele două și spun: „Nu-i nimic. Este foarte bine dacă fur de la Cezar ca să-i dau lui Dumnezeu”. Și fură „pe rupte”, apoi fac donații la biserică în ideea că poate își vor răscumpăra greșelile, ceea ce este complet ireal.

Pe Dumnezeu nu-L interesează banii aceștia furați, pe care îi dăm mai apoi la biserică. Sunt bani murdari și Dumnezeu nu ia deloc în calcul acești bani pe care unii îi dau la biserică în urma unor furturi sau a unor afaceri necurate.

Ce-au spus prietenii și cunoștințele voastre despre voi?

Romeo Bistreanu:

Mulți colegi au fost uimiți, alții au avut puterea să mă atace personal: „Cum de ești gata să te lepezi de credința ta strămoșească și să treci la altă religie? Cum de nu te gândești că lucrul acesta este un păcat? Îți renegi biserica în care te-ai născut, biserica în care ai fost botezat!”.

Le răspundeam: „Eu nu vreau să reneg pe nimeni, dar acum L-am cunoscut pe Isus Cristos și El a murit pentru mine. Eu am aflat aceasta la 23 de ani. N-am știut că a murit pentru mine și că e singura modalitate prin care păcatele noastre pot fi curățate, pot fi șterse dinaintea lui Dumnezeu. L-am cunoscut pe Isus și am înțeles mai multe despre Dumnezeu, despre viața creștină.”

În discuțiile cu prietenii și cu colegii noștri am vrut să accentuăm faptul că indiferent unde te afli, ținta ta trebuie să fie Isus Cristos.

Prin cine te uiți la Dumnezeu? Pentru că numai un singur Fiu a avut Dumnezeu și El a murit pentru păcatele mele și pentru păcatele tale.

Au fost discuții mai dificile cu părinții, dar mama mea, chiar dacă ea nu este gata să ia o astfel de decizie, a văzut motivațiile noastre și a înțeles că noi vrem să trăim o viață plăcută lui Dumnezeu, că nu vrem să fugim de o biserică sau să abandonăm o tradiție, o cultură veche, ci vrem să ne apropiem mai mult de Dumnezeu, să trăim și să împlinim voia Lui.

Reporter:

Ce s-a schimbat în viața voastră de familie?

Romeo Bistreanu:

De multe ori ne este greu să ne iertăm unul pe celălalt, dar de fiecare dată eu mă gândesc la Dumnezeu și Îi cer iertare Lui.

Vreau să ne aplecăm amândoi în rugăciune în fața Lui, pentru că apar momente dificile în viața noastră, și atunci soluția cea mai bună trebuie căutată la Dumnezeu.

Am învățat că înainte de toate trebuie să-mi iubesc soția și să o slujesc cât pot mai bine, iar ea încearcă, de asemenea, să-mi fie un ajutor potrivit, conform Cuvântului lui Dumnezeu. Dacă noi ne raportăm la Dumnezeu și la Cuvântul Lui, știm să găsim rezolvarea tuturor problemelor care apar în căsnicie.

Reporter:

Dă-ne un exemplu din viață când ai decis, chiar în pierderea ta, să aplici principiul: „Ce-ar face Isus în locul meu?”.

Romeo Bistreanu:

În unele spitale se obișnuiește să se procure medicamente pentru alte persoane decât pentru cei internați, prescriindu-le pe foile de observație ale bolnavilor internați. Medicamentele care nu erau absolut necesare respectivilor bolnavi erau luate acasă. Într-o bună zi m-am întrebat: „Ce-ar face Isus în locul meu?”. Este oare aceasta o practică plăcută lui Dumnezeu, conformă cu voia lui Dumnezeu?

Mă gândeam că, într-adevăr, noi nu primim medicamente gratuite și că noi – personalul medical – trebuie să ne plătim singuri asigurarea medicală.

Dar ceea ce făceam era o minciună, o înșelătorie, și când Dumnezeu m-a luminat asupra acestui lucru am decis că Isus nu poate face niciodată un astfel de compromis. Și deci nici eu nu am voie să-l fac.

Veșnicia este mai importantă decât clipa.

Print Friendly, PDF & Email