Răspunde pentru tine: S-ar putea ca primii creştini să fi fost o parte a unei tradiții Gnostice divergente care a prosperat dintr-o parte în alta a tuturor coastelor Mediteraneene și a făcut așa având o filozofie comună mistică și o aversiune comună față de o religie literalistă impusă? Exact aceasta este ceea noi găsim mulțumită beneficiilor din arheologie din ultimele secole care au adus la lumină multe documente creștine cât și alte descoperiri arheologice, care dezvăluie acest fapt.
Implicațiile răspunsului la întrebarea de mai sus nu sunt doar izbitoare ci potențial letale pentru mult acceptata viziune și tradiție a creștinătății romane și a abordării ei „literaliste” față de Scripturile evreiești azi.
Mulți cărturari ne vor spune că în realitate nu a existat nici o creștinătate „originală” deoarece istoria ne descoperă prin studiu apariția unei mișcări continue de credincioși Gnostici din diferite culturi care toate au produs propriile lor variații unice ale unui sistem comun de credințe religioase. Printre unii Gnostici evreiești s-a dezvoltat o școală care a sintetizat mitologia evreiască și cea păgână pentru a produce noi mituri distincte. Noi am văzut aceasta în mod clar cu Philo în articolele anterioare în timp ce am urmărit sinteza filozofiei grecești, misterele păgâne, și iudaismul într-o sinteză religioasă unică, care este mai bine cunoscută ca Gnosticism evreiesc. Dar sub această „aromă evreiască” este o înțelegere comună mistică a lui Dumnezeu transmisă încă de la începutul timpului. Noi găsim cele mai timpurii, cele mai simple, și cele mai profunde expresii ale lui Dumnezeu în Egipt unde au venit aproape toate dintre „doctrinele” noastre religioase iudeo-creștine mai târzii.
Despre subiectul originii creștinătății, sfântul Augustin a scris: – „Căci lucrul în sine care este numit acum religia creștină, a fost cunoscut anticilor, și nu era imperfect la oricare timp de la începutul rasei umane până la vremea când Cristos a venit în trup, de unde religia adevărată, care a existat anterior, a început să fie numită creștină, și aceasta în vremea noastră este religia creștină, nu ca fiind în lipsă în vremuri anterioare, dar ca primind în vremuri ulterioare numele.”
Răspunde pentru tine: Ai văzut că acest Părinte proeminent al Bisericii a afirmat ceea ce spun eu; anume că ceea ce a evoluat în religia și doctrinele creștine ar putea fi găsit la începutul rasei umane?
Născut în 354 d.Cr., sfântul Augustin a fost unul dintre părinții timpurii creștini. Această opinie a sfântului Augustin a fost de asemenea opinia lui Eusebiu, tatăl istoriei ecleziastice, născut în Palestina în 265 d.Cr., care a spus: – „Acei străvechi Therapeutae erau creștini și scrierile lor au fost evangheliile și epistolele noastre”, și „religia publicată de Isus Cristos către toate națiunile nu este nici nouă nici ciudată”, exprimând viziunea că ceea ce este numit creștinătate a fost împrumutat de la Therapeutae, sau Esenieni, o viziune susținută de asemenea de alți bărbați remarcabili din Biserica Creștină primară.
Acești Therapeutae au fost cunoscuți sub numele de Esenieni, sau vindecători, iar ei și-au avut originea în Egipt. Acolo Esenienii au locuit îndeosebi timp de două sute de ani înainte de vremea lui Isus. Centrul lor era Alexandria, locul pentru universitatea teologică a lumii, unde înțelepciunea vremii a fost concentrată în acele zile, și unde a fost cea mai mare librărie în lumea antică.
Răspunde pentru tine: Deci care este problema? Este imperativ ca aceste cele mai timpurii „dogme” și „doctrine” referitoare la Creator să fie înțelese în mod corect; anume, același înțeles ca acela pe care aceia care le-au dat lor către noi l-au înțeles și l-au predat. Faptul trist este că noi nu avem azi aceleași înțelesuri precum nu doar cele deținute de Străvechi ci de asemenea de creștinii timpurii referitor la această cea mai timpurie înțelegere a lui Dumnezeu și a „Cristosului” Său. Noi trebuie să recuperăm aceste adevăruri.
În retrospectivă putem vedea că această apariție a „credincioșilor” Gnostici evreiești a fost începuturile a ceea ce noi numim acum „creștinătate”.
Cărturarii de azi sunt cumva împărțiți în opinii; dar mulți susțin că acești proto-creștini erau un grup de credinciși numiți Therapeutae și Esenieni, care sunt descriși de Gnosticul evreu Philo, el însuși probabil un inițiat al Therapeutae, ca două părți a unei singure școli de filozofie.
Philo zugrăvește Therapeutae și Esenienii ca echivalentul evreiesc al diviziunii active și contemplative găsită în multe școli anterioare păgâne. Comunitatea întemeiată de Pitagora a recunoscut două ordine de adepți: cei care veneau să asculte învățăturile și cei care se dedicau pe ei înșiși și lumea lor ca un bine pentru comunitate.
Răspunde pentru tine: Au fost credincioșii creștini cei mai timpurii înrudiți cu Therapeutae-Esenieni?
Faptele apostolilor 2:42-45. 42. Ei stăruiau în învăţătura apostolilor, în legătura frăţească, în frângerea pâinii şi în rugăciuni. 43. Fiecare era plin de frică, şi prin apostoli se făceau multe minuni şi semne. 44. Toţi cei ce credeau erau împreună la un loc şi aveau toate de obşte. 45. Îşi vindeau ogoarele şi averile, şi banii îi împărţeau între toţi, după nevoile fiecăruia.
Faptele apostolilor 4:32. 32. Mulţimea celor ce crezuseră era o inimă şi un suflet. Niciunul nu zicea că averile lui sunt ale lui, ci aveau toate de obşte.
Aceste exemple ar putea fi circumstanțiale deci haideți să continuăm să studiem pentru a ne asigura.
Lumea pe care acești Gnostici Therapeutae și Esenieni au populat-o a fost condusă de civilizații cosmopolite păgâne care au făcut comerț, au cucerit și au sintetizat una cu alta timp de secole. Ar fi doar câteva decenii mai târziu că imperiul lui Alexandru cel Mare va transforma această lume antică în esențial o cultură și o religie. Alături de aceasta limba greacă a devenit limba internațională care doar facilitează o astfel de „sinteză” de idei grecești în culturile și religiile existente în lume. Noi numim aceasta Elenism! Gnosticii păgâni, evrei și creștini toți au scris în greacă, făcând astfel ideile lor religioase ușor disponibile unii față de alții și astfel făcând capabilă o izbucnire de asimilare creativă de idei religioase. Acesta era un mediu ideal pentru Gnosticism să înflorească.
În primul secol d.Cr., la doar o sută de ani înainte de apariția mitului Isus în Noul Testament, nume imense de evrei din Iudea și în toată zona Mediteraneană au fost pe deplin integrați în societatea păgână sofisticată, nimeni alții mai mult decât Gnosticii evrei, cum ar fi Therapeutae. Philo scrie despre a fi parte dintr-o părtășie internațională de filozofi Gnostici care, „deși comparativ puțini la număr, au păstrat vie scânteia acoperită a înțelepciunii în secret în toate orașele lumii”.
Gnosticii evrei au pretins a fi moștenitorii învățăturilor mistice secrete transmise de la propriul lor mare stăpân Gnostic, Moise (Philo, De Sept, 3.4, citat în W. Kingsland, The Gnosis, 1937, p.106).
Răspunde pentru tine: Este această informație o întărire a faptului că cele mai timpurii concepte și înțelegere a lui Dumnezeu a originat în Egipt? Da, este! Dar atunci din nou noi trebuie să interpretăm corect această literatură egipteană străveche dacă sperăm vreodată să îl înțelegem pe Dumnezeu precum l-au înțeles ei. Aceasta vă promit că vă va lua timp dar când o veți vedea veți fi mișcați în Duhul vostru dincolo de credință; eu am fost. Este atât de simplu, atât de frumos, și atât de profund; prin aceasta ajutând la îndepărtarea teologiei eronate care mai târziu se va dezvolta peste milenii datorită interpretării greșite sau a purei invenții!
Aceste învățături ale Gnosticismului evreiesc (venind din Egipt) erau atât de similare celor din Gnosticismul păgân încât mulți evrei au pretins că marii filozofi păgâni au primit la origine înțelepciunea lor de la Moise. Această condiție a continuat în Evul Mediu. Zohar, crezut a fi scris de Moise de Leon în 1305 d.Cr., a pretins că a extras din învățăturile secrete ale lui Simeon Ben Yohai, un rabin din Galileea în al doilea secol d.Cr., care la rândul lor s-a spus că ar fi fost extrase din înțelepciunea ascunsă a lui Moise. Înflorirea medievală a Kabalei în sudul Franței în secolul 13 a fost inspirată de tradiția Gnostică evreiască, care cumva a supraviețuit din primele secole (G. Scholem, Origins Of The Kabbalah, 1987). Această convingere i-a încurajat pe evrei să îmbrățișeze entuziasmați filozofia și mitologia Gnosticilor păgâni pentru a argumenta tradiția lor proprie, producând un mare număr de tratate spirituale care au sintetizat subiecte păgâne și evreieși.
Spiritualitatea din Therapeutae și Esenieni este un exemplu al acestui amestec de Gnosticism păgân și evreu. Cât și faptul că fiind urmași ai propriului lor stăpân evreu Moise, ei au fost de asemenea urmașii marelui filozof păgân Pitagora, ai cărui ucenici au întemeiat comunități în toată lumea Mediteraneană. Istoricul evreu Iosefus ne informează că Esenienii sunt comparabili cu Pitagoreanii (Josephus, Antiquities of the Jews, 15.371). În crearea mitului Isus Gnostic acești Therapeutae-Esenieni au extras din literatura inter-testamentală care a fost deja sintetizată din subiecte mitologice păgâne și evreiești. Aceste texte inter-testamentale nu doar sunt ecoul misterelor păgâne dar de asemenea prefigurează creștinătatea și făcând astfe formează un pod între cele două. Subiectele exemplu care prefigurează creștinătatea sunt găsite în Oracolele Sibylline care privesc înainte spre venirea lui „Cristos” și Cărțile lui Enoh care anticipă sosirea „Fiului Omului” – un titlu care va fi folosit pentru a-l defini pe Isus în Noul Testament.
Philo, el însuși cunoscut ca „Pitagorean” (Josephus, The Jewish War, 2.8.10). Philo, el însuși un Pitagorean, descrie Therapeutae ca practicând „viața contemplativă”, care era un mod de a descrie Pitagorenii (Clement of Alexandria, Clement of Alexandria, 1919, 1.15.72 și 2.19.100). Philo ne spune că înțelepciunea lor se trage din Grecia și că „acest fel există în multe locuri în lumea locuită”. „Viața contemplativă” este un termen folosit pentru a descrie viața trăită în comunitățile Pitagorene.
Urmând practica din școala Cinică a Gnosticismului păgân, acești Gnostici evrei au numit tradiția lor spirituală simplu „Calea” – un termen adoptat de asemenea de creștinii inițiali. „Calea” era o frază folosită de Esenieni, Cinici, și creștini pentru a descrie credința lor (A. Ellegard, Jesus: One Hundred Years Before Christ, 1999, p. 167).
Faptele apostolilor 9:2. 2. şi i-a cerut scrisori către sinagogile din Damasc, ca, dacă va găsi pe unii umblând pe Calea credinţei, atât bărbaţi, cât şi femei, să-i aducă legaţi la Ierusalim.
Răspunde pentru tine: Sunt acești Therapeutae-Esenieni-Pitagoreni-evrei cei mai timpurii creștini despre care noi citim în Cartea Faptele Apostolilor? Cu siguranță ar apărea așa!
Parțial datorită scrierilor lui Philo, istoricul Literalist creștin din secolul patru Eusebiu a văzut atât de multe similarități între Calea Therapeutae și Calea creștină încât el a pretins că Therapeutae erau printre primii urmași ai lui Cristos.
Răspunde pentru tine: Când a scris Philo despre acești Therapeutae? Înainte sau după Isus din vremurile Noului Testament?
Descrierea lui Philo despre Therapeutae a fost scrisă înainte de vremea când Isus este presupus că a învățat, astfel că Phino în mod clar NU scrie despre ucenicii unui Isus istoric sau al unui istoric Mesia, după cum a crezut Eusebius. Ironic, Eusebius a avut probabil dreptate cu toate acestea, cu toate că într-un mod cu totul diferit decât a intenționat el. Esenienii și Therapeutae nu l-au urmat pe Isus. Ei l-au creat!
Ideea unei secte „alcătuind” mitul Isus poate părea ciudată azi, dar aceasta este deoarece noi nu mai gândim despre mituri în același fel cum au făcut strămoșii noștri. Pentru noi miturile sunt fantezii irelevante, dar anticii au considerat „miturile” ca alegorii profunde care codifică învățături mistice. Ideile mitice au reprezentat principii filozofice. Ele erau un vocabular arhetip cu care să gândești. Crearea de noi mituri era o modalitate de a explora noi idei.
Finisarea miturilor vechi și sincretizarea lor pentru a crea unele noi a fost o preocupare majoră a Gnosticilor. Philo ne spune că Therapeutae erau dedicați să „filozofeze și să interpreteze scripturile lor strămoșești în mod alegoric, pentru că ei gândesc că cuvintele din înțelesul literal sunt simboluri ale unei naturi ascunse care este clarificată doar de subînțeles” (Philo, De Sept, 3.4, citat în W. Kingsland, The Gnosis, 1937, p. 28). Mitologizarea imaginativă este de asemenea lucrul în care erau specializați Gnosticii creștini de mai târziu. Unul dintre criticii lor îi condamnă pentru folosirea „interpretării alegorice” pentru a „recompune” în mod liber scripturile evreiești și „epopeea mitologiei grecești” (Epiphanius, Pan., 26.1.4), care sunt exact cele două surse folosite pentru a crea miturile lui Isus și a Zeiței.
O SCURTĂ PRIVIRE LA ESENIENI
Acești Therapeutae au fost cunoscuți sub numele de Esenieni, sau vindecători, iar ei și-au avut originea în Egipt. Acolo Esenienii au locuit îndeosebi timp de peste două sute de ani înainte de vremea lui Isus. Centrul lor era Alexandria, locul pentru universitatea teologică a lumii, unde înțelepciunea vremii a fost concentrată în acele zile, și unde a fost cea mai mare librărie în lumea antică.
Esenienii au fost învățați arta vindecării la Universitatea din Alexandria, care a avut o școală medicală specială, și alături de această artă a vindecării, anumite ritualuri mistice au fost observate. Credința lor în nemurirea sufletului a venit din influența filozofiei grecești. Ei au fost custozi ai învățăturilor urmate timp de sute de ani înainte de nașterea lui Isus, care au ajuns să fie încorporate în Noul Testament la o dată mult mai târzie. Alexandria ar trebui privită ca locul de naștere aș creștinătății, deoarece acolo s-a centrat toată cunoștința despre feluritele religii ale lumii, din care s-a dezvoltat religia modernă.
Potrivit lui Philo, faimosul autor evreu, care a trăit pe vremea lui Isus, Esenienii erau filozofi și asceți, cât și vindecători. Ei s-au deposedat pe ei înșiși de toate bunurile lumești, și astfel s-au ușurat pe ei înșiși de toate grijile lumești. Perspectiva lor asupra vieții poate fi însumată în cuvintele „vinde tot ceea ce ai, și dă la săraci”, și „nu așeza comori pe Pământ, ci mai degrabă în Cer, unde molia și rugina nu pot corupe”. Învățăturile lui Isus, și învățăturile Esenienilor, sunt remarcabil asemănătoare, iar similaritatea a multora dintre enunțurile găsite în Evanghelii, față de cele ale Esenienilor, este uimitoare. Învățăturile lui Isus, cu privire la această lume și cea următoare, pot fi urmărite înapoi la surse Eseniene.
Ce este cunoscut ca Predica de pe Munte poate fi urmărit spre aceleași surse; de fapt Predica este doar o adunare împreună a citate din Psalmi, Proverbe și altă literatură evreiască, care toate erau bine cunoscute acestei secte. Ca o comunitate ei erau egali în ceea ce privește bunurile lumești, și nimeni nu exercita autoritate asupra altuia, toți contribuind la serviciul reciproc către comunitate. Esenienii s-au străduit să trăiască vieți de puritate și sfințenie, sacrificând plăcerile acestei lumi pentru fericirea din lumea care va veni. Ei au trăit o viață monastică.
La vremea nașterii lui Isus, rasa evreiască era împărțită în Farisei, Saduchei și Esenieni, și majoritatea evreilor aparțineau la una sau la alta dintre aceste secte. Isus i-a mustrat constant pe Cărturari și Farisei, dar niciodată pe Esenieni, motivul probabil fiind că el a studiat sub ei, și tatăl său a fost categoric un membru al sectei.
Profesorul Dr. Ginsburg, bine-cunoscutul cărturar evreu, care în 1870 a fost numit ca unul dintre primii membri ai comitetului pentru revizuirea versiunii engleze a Vechiului Testament, a contribuit cu un articol cuprinzător despre relația Esenismului cu creștinătatea, în Kitto’s Cyclopedia of Biblical Literature. Acolo el arată că ceea ce Isus este raportat că a învățat, Esenienii au învățat înaintea lui. Enciclopedia Britanica, sub „Esenienii”, de asemenea oferă o relatare detaliată despre această sectă, și există alte felurite autorități despre subiect. Gibbon a fost de opinie că creștinătatea timpurie, înainte ca aceasta să fie înconjurată de mituri, legende, doctrine și ceremonii din alte religii, a fost doar un nume nou dat învățăturilor din Esenism.
Răspunde pentru tine: De unde a venit această frăție sfântă? Ei pot fi urmăriți mai întâi din Iudea spre Egipt, și din Egipt spre India. Cu alte cuvinte, Esenienii au fost după toată probabilitatea vlăstarii vestici ai urmașilor lui Buda, și acel Prinț Siddartha Gautame, în mod obișnuit cunoscut ca Buda, a fost probabil sursa de unde au izvorât învățăturile Esenienilor.
Începând cu Therapeutae și Esenienii în primul secol î.Cr., un corp de mitologie specific creștină a evoluat gradat, trecând prin multe etape și revizuiri, cu diferite școli creștine dezvoltând miturile lor proprii sau propriile lor versiuni de mituri comune. În esență, toate aceste mituri exploră două întrebări care sunt fundamentale pentru necazul uman: cum am ajuns în această încurcătură și cum să ieșim din ea”! (T. Freke and Peter Gandy, Jesus and the Lost Goddess, 2001, p.13). Acesta este Gnosticism pur la apogeul său!
IMPORTANȚA ALEGORIEI EXODULUI PENTRU GNOSTICIMUL CREȘTIN
Gnosticii evreii credeau că răspunsurile la aceste întrebări având de a face cu creația și prezența răului în lume şi în omenire au fost codificate în cele două mituri alegorice din Cărțile lui Moise: Geneza și Exodul:
Geneza înseamnă „originare”. Cartea Genezei a fost înțeleasă de cei mai timpurii Gnostici creştini ca învățături codificate despre coborârea sufletului în întruparea fizică.
Exodul înseamnă „calea de ieșire afară”. Acesta a fost văzut ca învățături codificate despre calea spirituală a inițiatului înapoi spre Dumnezeu.
Chiar în inima Misterelor egiptene și a Misterelor păgâne era o dramatizare a coborârii şi întoarcerii sufletului şi astfel nu este nici o surpriză faptul că filozofii evrei au apucat Geneza şi Exodul ca punct de pornire pentru alegorizarea textelor lor sacre. Dacă Pentateuhul a fost destinat a fi o alegorie de la prima sa inițiere nu este cunoscut, dar eşecul istoricilor de a găsi dovada istorică pentru majoritatea evenimentelor reprezentate în acesta sugerează că acesta ar fi putut să fie. Oricare ar fi originea sa, alegorizarea lui Exod i-a făcut pe cărturarii evrei eleniști în stare să dovedească, cel puţin pentru propria lor satisfacție, că Misterele păgâne de fapt au fost inspirate de tradiții Mozaice. Aceasta ar trebui mai târziu să ofere justificare pentru gradul uluitor de sincretism găsit în Philo (T. Freke and Peter Gandy, Jesus and the Lost Goddess, 2001, p.114).
Creştinii inițiali au sintetizat aceste mituri evreieşti cu mituri păgâne care de asemenea au codificat învăţături Gnostice despre căderea și răscumpărarea sufletului pentru a crea propriul lor ciclu mit care a explicat deopotrivă „coborârea” şi „întoarcerea”. Mitul creştin al coborârii sau originii este o sinteză și elaborare a mitului evreiesc Geneza și Timaeus, un tratat Pitagorean al Gnosticului păgân Plato. Timaeus a lui Plato, cel mai mistic dintre toate dialogurile lui Plato, a fost compus din texte Pitagorene aduse de un Pitagorean din sudul Italiei numit Timaeus. Influenţa acestui text asupra speculației Gnostice a fost profundă. Această formare a mitului gnostic în cele din urmă a extras din interpretări Platoniste ale mitului creației în Timaeus a lui Plato, şi combinat cu Cartea Genezei (B. Layton, The Gnostic Scriptures: Ancient Wisdom for the New Age, 1987, p. 7-8). În tratatul său Despre Creația Lumii Philo argumentează că, înțelese alegoric, aceste două lucrări codifică aceleași doctrine (Ibidem).
Mitul creştin al „întoarcerii” este o alegorie puternică planificată să ne conducă prin etapele de inițiere care conduc spre Gnoză. Acesta a fost creat prin sintetizarea mitului evreiesc din Exod cu mituri păgâne despre moartea şi învierea Dumnezeului-om Osiris-Dionysus. Original, un mit simplu şi abstract, acesta a fost revizuit şi înfrumusețat de-a lungul primelor două secole d.Cr. pentru a deveni cel mai influent mit creat vreodată: istoria lui Isus.
Nu este timpul să ne uităm la această alegorie a Exodului după cum Gnosticii creştini au înțeles-o și apoi pentru paralelele către mitul Isus din Noul Testament. Haideți să continuăm.
Dacă doriți, Bet Emet Ministries oferă un CD cuprinzătoare a tuturor site-urilor noastre. Inclus cu el este un „plan de studiu” pentru a asigura evoluția spirituală corespunzătoare a sufletului vostru şi dezvoltarea sa corespunzătoare prin următoarele studii aprofundate. Există o ordine în care aceste numeroase site-uri ar trebui să fie „studiate”, cu scopul de a maximiza creșterea ta spirituală de învățare. Doar să faceți clic pe acest link pentru detalii cu privire la modul în care puteți obține CD-ul care constă din cincisprezece site-uri web ale misiunii, sau ar trebui să spun, cărți care au fost scrise în ultimii cincisprezece ani. Multe dintre aceste site-uri sunt de fapt cărți, formate din sute de pagini de cunoștințe pe care Biserica Romană a intenționat ca să nu le cunoașteți niciodată.
În CD-ul nostru toate site-urile noastre sunt conținute pe un singur disc. Noi oferim un „plan de studiu” pentru student și oferim instrucțiuni detaliate despre modul de a studia aceste site-uri, „cu scopul de” a facilita studiul cuiva. Vă rugam întrebați despre CD pentru că un asemenea studiu aprofundat vă va lua ceva timp dacă sperați vreodată să dezlegați „Enigma Isus” și să ajungeți la răspunsul la întrebarea: „Cine zic oamenii că sunt eu?” Ascuns în acest studiu este modul prin care tu, un creștin, poţi ajunge la punctul din viața ta în care adevărata putere și demonstrarea Puterii lui Dumnezeu în viața ta poate fi găsită, și experiența, unde tu poţi „spune” la munții din viața ta „pleacă” și ei fug cu adevărat. Doar întrebați pe soția mea, care a înviat Hristos-ul la viață în viața ei, în câteva luni scurte, în timp pentru a inversa un proces de boală care continua în corpul ei și azi este în viață, când știința medicală a spus altceva. O înțelegere greșită literală și istorică a Sfintelor Scripturi „ucide”, dar o înțelegere „mistică” și „metafizică” a adevăratului Cristos locuind în voi, așa cum învață adevăratul Sf. Pavel, vă înviază din morți în această viață pământească și vă oferă puterea și demonstrarea Puterii lui Dumnezeu în viața voastră. Nu există trucuri aici, ci doar adevărul, adevărul ținut departe de noi de un grup de oameni mai puțin sincer care a schimbat înțelegerea originală a Înțelepciunii Antice pentru a păstra umanitatea ignorantă și în frică, astfel controlându-i în mod egoist atunci când ei nu mai aveau suficiente săbii pentru a face aceasta. Nu lasați acest ignoranță a adevărului să continue în viața voastră. Este timpul pentru a experimenta învierea lui Hristos din morți în voi ACUM!
Bet Emet Ministries
Rev. Craig Lyons Ms.D., D.D., M.Div.
902 Cardigan
Garland, Texas 75040
Home: 972-496-4238
Cell: 972-480-7690
E-Mail: bennoah1@verizon.net