THERAPEUTAE
Therapeutae – din Wikipedia, enciclopedia gratuită. Therapeutae erau o sectă de Evrei ce a înflorit în Alexandria și alte părți ale Diasporei Iudaismului Elen în ultimii ani ai Perioadei celui de-al Doilea Templu. Sursa principală de informații în ceea ce-i privește pe Therapeutae se găsește în relatarea din De vita contemplativa (“Viața Contemplativă”), scrisă de filosoful Evreu Philo din Alexandria (20 Î.Hr. – 50 d.Hr.) Autenticitatea autorului acestei lucrări a fost pusă sub semnul întrebării din cauza diferitelor poziții ale filosofiei Grecești din această lucrare în comparație cu cele din alte lucrări scrise de Philo, și din cauză că în alte lucrări Philo nu-i menționează deloc pe Therapeutae[1],deși acest articol va face referire la Philo ca autor. Autorul pare să-i fi cunoscut personal pe aceștia. Testamentul pseudepigrafic al lui Job este probabil un al text Therapeutae (courtesy of en.wikipedia.org)
Philo din Alexandria despre Therapeutae – Filosoful antic Philo din Alexandria (c. 25 sau 20 î.Hr. – c. 50 d.Hr), își dedică majoritatea textelor într-una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale, De Vita Contemplativa (Despre Viața Contemplativă), pentru a discuta grupurile importante ale adepților anticilor Scripturi Evreiești, cunoscuți și ca Therapeutae. (courtesy of mathisencorollary.blogspot.com)
Philon, „Despre viaţa contemplativă” sau „Cei care se roagă” – Pomenindu-i pe esenieni, care în toate privinţele îşi alegeau ca model de urmat şi pentru ducerea traiului lor deosebit un curs practic al vieţii, fiind neîntrecuţi în toate cele, voi purcede acum, în făgaşul firesc al subiectului meu, să vorbesc despre cei care au îmbrăţişat viaţa de cugetare, şi voi zice ceea ce îmi pare mie a fi de dorit să se spună despre această idee, nu voi născoci afirmaţii plăsmuite de mintea mea, doar de dragul înzorzonării înfăţişării acelei părţi a problemei pe care toţi poeţii şi scriitorii sunt prea adesea obişnuiţi să o facă, întru înflorirea puţinătăţii faptelor, ci voi păstra cu mare simplitate numai adevărul gol goluţ, pe care ştiu bine că până şi cei mai elocvenţi oameni nu îl pot păstra mereu în discursurile lor. (courtesy of ccat.sas.upenn.edu)
Essenes, Therapeutae, Qumran – Până de curând, cunoștințele noastre despre grupurile religioase comuniste din perioada clasică erau destul de limitate. Știam aproape nimic despre viața călugărilor din templul Egiptian, deși este sigur faptul că puterea clerului era aproape la fel de mare ca cea a faraonilor și uneori, în special clerul din Amon în timpul Dinastiei a XVIII-a din secolul șaisprezece, a dominat și detronat faraoni după bunul plac. Faimosul rege eretic, Ihknaton, era mai mult un rebel împotriva frăției din Amon decât era monoteist. Nu se știe mai mult despre viețile diferitelor frății preotești din Grecia și Roma sau despre Magii Persieni. Cea mai multă informație pe care o avem este despre Essenei, cultul comunist religios sau mișcare laică monastică din rândul Evreilor; însă până și asta se adună în doar o scurtă descriere în Philo, Josephus și Pliny. (courtesy of www.libcom.org)
THERAPEUTAE ȘI ESENIENII – CEI MAI TIMPURII CREȘTINI – Mulți cărturari ne vor spune că în realitate nu a existat nici o creștinătate „originală” deoarece istoria ne descoperă prin studiu apariția unei mișcări continue de credincioși Gnostici din diferite culturi care toate au produs propriile lor variații unice ale unui sistem comun de credințe religioase. Printre unii Gnostici evreiești s-a dezvoltat o școală care a sintetizat mitologia evreiască și cea păgână pentru a produce noi mituri distincte. Noi am văzut aceasta în mod clar cu Philo în articolele anterioare în timp ce am urmărit sinteza filozofiei grecești, misterele păgâne, și iudaismul într-o sinteză religioasă unică, care este mai bine cunoscută ca Gnosticism evreiesc. Dar sub această „aromă evreiască” este o înțelegere comună mistică a lui Dumnezeu transmisă încă de la începutul timpului. Noi găsim cele mai timpurii, cele mai simple, și cele mai profunde expresii ale lui Dumnezeu în Egipt unde au venit aproape toate dintre „doctrinele” noastre religioase iudeo-creștine mai târzii. (courtesy of firstnewtestament.com)
Therapeutae din Egiptul antic – „Therapeutae”, descris de Philo din Alexandria în broșura sa, De Vita Contemplativa (Despre Viața Contemplativă), a căutat să nege simțurile pentru a găsi o spiritualitate pură. Asceți așa, a spus el, au putut fi găsiți în toată lumea greacă, dar el spune că ei abundau în Egipt. Numele, „Therapeutae”, era un termen cultic grecesc pentru închinători, în mod special al unui zeu elenic egiptean, Serapis. O asociație a acestui zeu, pe o inscripție din Delos, numește membrii săi Therapeutae. Un alt sanctuar al Therapeutae pentru Serapis a fost găsit în Magnesia. Aceasta va explica remarca ciudată a împăratului Hadrian: „Creștinii și închinătorii lui Serapis sunt aceeași.” (courtesy of www.thenazareneway.com)
Therapeutae a lui Philo și Călugării ca Therapeutae potrivit lui Pseudo-Dionysius – de Profesor Constantine Scouteris. În a lui De Vita Contemplativa, Alexandianul Philo face o extrem de remarcabilă descriere a unei comunităţi ascetice cu care el era familiar și care era stabilită nu departe de Alexandria, anume mai presus de Lacul Mareotis. Intenția lui Philo în acest tratat nu este să ofere o relatare idealizată a ceea ce el însuși descrie ca βέοχ ‘εφςθτιλήχ ci mai degrabă să schițeze modul de viață a unei comunităţi monastice specifice de asceți egipteni evrei. Chiar la începutul tratatului său, Philo observă contrastul însemnat între Therapeutae şi altă sectă ascetă evreiască, Esenienii. (courtesy of www.apostoliki-diakonia.gr)
THERAPEUTAE – din Enciclopedia Iudaica – de de Kaufmann Kohler. Deşi viața Therapeutae după cum este descrisă de Philo apare mai degrabă neobişnuită şi ciudată, caracterul său evreiesc poate fi la fel de puţin chestionată precum autenticitatea lucrării Philonice în sine. Afluența multor curente de gândire şi practica religioasă a produs în diaspora evreiască multe forme de viață religioasă nu prea cunoscută pentru istoric: mai mulți dintre aceștia au ajutat în modelarea Bisericii creştine.(courtesy of www.jewishencyclopedia.com)
Therapeutae – din Noua Enciclopedie a Lumii – erau un ordin străvechi al asceților mistici care au trăit în multe părți ale lumii antice dar au fost găsiți în special aproape de Alexandria, orașul capitală al Egiptului Ptolemaic. Acest grup pre-creştin de asceți evrei este cunoscut azi doar din scrierile lui Philo din Alexandria, care a descris grupul în a lui De Vita Contemplativa (Despre Viața Contemplativă), scrisă în jurul anului 10 d.Cr.. Philo a comparat Therapeutae cu Esenienii deoarece ambele secte erau cunoscute pentru devotamentul lor religios exemplar şi pentru practicile ascete. (courtesy of www.newworldencyclopedia.org)