TEOLOGIA ÎNLOCUIRII
Mișcarea Rădăcini Evreiești sau Teologia Înlocuirii? Cum ar fi varianta C: nici una din cele două? – de Bob Siegel. Relația dintre biserica lui Isus Hristos și poporul lui Israel (evreii) a fost o sursă de controversă care se agrava, cât și de dezbateri intense în ultimii două mii de ani. Oamenii adesea sunt nedumeriți în privința acestui fenomen straniu. De ce ar trebui să existe o astfel de tensiune? Până la urmă, Isus însuși a fost evreu. Așa au fost și discipolii Săi. De fapt, biserica originară a fost alcătuită din atât de mulți evrei, încât atunci când neamurile și-au arătat prima oară interesul pentru Isus, apostolii au avut o perioadă destul de interesantă încercând să priceapă dacă neamurile trebuiau mai întâi să devină evrei, ca cerință pentru primirea lui Mesia. (courtesy of www.bobsiegel.net)
Ce este teologia înlocuirii? – de Dr. Thomas Ice. Teologia înlocuirii „este viziunea că biserica este noul şi adevăratul Israel care l-a înlocuit sau l-a dat la o parte permanent pe Israel ca popor al lui Dumnezeu.” Un alt termen, adesea găsit în cercurile academice, pentru teologia înlocuirii este supersesionism. Teologia înlocuirii a fost combustibilul care a energizat antisemitismul Medieval, prigoanele est Europene, Holocaustul şi disprețul contemporan pentru statul modern al lui Israel. Mike Vlach notează: „Acceptarea sau respingerea supersesionismului poate influenţa de asemenea felul în care cineva vede statul modern al lui Israel şi evenimentele din Orientul Mijlociu.” Oriunde teologia înlocuirii a înflorit, evreii a trebuit să alerge să se refugieze. (courtesy of www.pre-trib.org)
Ce este Teologia Înlocuirii? – de Rev. Brian D. Warner, M.A. O definiţie tipică a „Teologiei Înlocuirii” poate fi parafrazată astfel: „Israel a fost înlocuit de Biserica creştină, aşa că promisiunile şi poziția remarcabilă odată ținută de poporul ales al lui Dumnezeu sunt acum deținute în mod exclusiv de către Biserică.” O astfel de viziune este falsă. Majoritatea creştinilor de azi şi de-a lungul anilor îi văd pe credincioşii dintre neamuri ca fiind altoiți în via lui Israel. (Romani 11:17-21) Nu există nici o înlocuire. De aici, termenul „Teologia Înlocuirii” este necorespunzător şi nu ar trebui folosit. (courtesy of www.replacementtheology.org)
Teologia înlocuirii a creştinismului sau antisemitismul – de Stephen J. Spykerman. Biserica creştină a îmbrăţişat, de mai bine de 1700 de ani, „teologia înlocuirii”. Conform acestei doctrine, Biserica rivalizează cu Israelul afirmând că ea este „Noul Israel al Duhului”, substituind „Vechiul Israel al trupului”. Această pretenţie incredibil de arogantă a Bisericii şi-a găsit exprimarea legitimităţii în „Codex Iustinian”, care ulterior a zămislit Inchiziţia, cruciadele, precum şi multe expulzări şi pogromuri. Pe de altă parte, astăzi vedem această teorie manifestându-se prin chemarea la imparţialitate în controversa arabo-israeliană. Potrivit acestei teorii, toate făgăduielile lui Dumnezeu în legătură cu un Israel „fizic” au fost anulate, fiind transferate spre un Israel „spiritual” – adică Biserica. Astfel aceşti oameni au încercat să consoneze această teorie cu sutele, dacă nu chiar miile, de profeţii şi declaraţii din Biblie care se referă la „restaurarea Israelului.” (courtesy of www.kolhator.org.il)
Biserica şi Israel: Problema – de Cornelius Venema. În toată istoria bisericii creştine, întrebarea despre locul lui Israel în cadrul scopurilor răscumpărătoare ale lui Dumnezeu a fost de o importanță specială. În istoria modernă, cu apariția dispensaționalismului ca un punct de vedere escatologic popular şi întemeierea statului Israel în 1948, întrebarea teologică despre intenția lui Dumnezeu pentru Israel a devenit chiar mai presantă. După Holocaust, încercarea naziștilor de a-i extermina pe evrei din toată Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, chestiunea relaţiei dintre biserică şi Israel a fost de asemenea influenţată din nou de realitatea tristă a antisemitismului, despre care unii pretind că aparține la vre-o teologie creştină care insistă asupra unei căi de mântuire prin credinţă în Isus Cristos, fie pentru evrei fie pentru neamuri. (courtesy of www.ligonier.org)
Biserica şi Israel în Noul Testament – de Keith Mathison. Una dintre cele mai obişnuite întrebări puse de studenții Bibliei are de a face cu relaţia dintre Israel şi biserică. Noi citim Vechiul Testament, şi este evident că majoritatea acestuia are de a face cu istoria lui Israel. De Iacov la exil, poporul lui Dumnezeu este Israel, şi Israel este Poporul lui Dumnezeu. În ciuda constantei păcătuiri a împăratului şi a poporului ducând la judecata exilului, profeții s-au uitat dincolo de această judecată cu speranţa unei vremi de restaurare pentru Israel. Când ne întoarcem la Noul Testament, aceeaşi istorie continuă, şi Israel este încă în imagine. (courtesy of www.ligonier.org)
Eroarea teologiei înlocuirii – A înlocuit biserica pe Israel? – de Dr. David R. Reagan. Argumentul că Biserica este împlinirea tuturor profețiilor împărăţiei din Biblie nu este singura eroare a Amilenismului. Una la fel de gravă este afirmaţia că Biserica a înlocuit Israelul. Aceasta este numită Teologia Înlocuirii. Argumentul de obicei se exprimă aşa: „De vreme ce evreii l-au respins pe Isus ca Mesia al lor, Dumnezeu i-a respins. El a turnat mânia Lui peste ei, i-a răspândit pe tot pământul, şi a transferat promisiunile făcute lor către „Israelul Spiritual,” Biserica. Dumnezeu nu are nici un scop rămas pentru evrei. Re-întemeierea Israelului din vremurile moderne este, de aceea, doar un accident al istoriei cu nici un înțeles spiritual.” (courtesy of www.lamblion.com)
Eroarea teologiei înlocuirii – de Clarence H. Wagner, Jr. Probabil ați auzit de Teologia Înlocuirii. Totuşi, dacă vă uitați într-un dicționar al istoriei Bisericii, nu o veți găsi enumerată ca un studiu sistematic. Mai degrabă, este o învăţătură doctrinală care şi-a avut originea în Biserica primară. Aceasta a devenit solul fertil din care a crescut antisemitismul creştin şi a infectat Biserica pentru aproape 1900 de ani. (courtesy of www.ldolphin.org)
Răul din teologia înlocuirii – Abuzul istoric al evreilor de către biserică – de Dr. David R. Reagan. Am fost crescut într-o biserică Amilenistă. Prin aceasta vreau să spun că în aceasta tu puteai fi exclus de la părtășia bisericii dacă aveai oricare alt punct de vedere profetic. Noi rareori am auzit vreodată vreo predicare despre profeția Bibliei despre vremurile din urmă. Predica clasică din denominaţia noastră era una afirmată îndrăzneț, „Nu există nici un verset din Biblie care măcar să implice că Isus va pune vreodată picioarele Sale pe acest pământ din nou!” (courtesy of www.lamblion.com)
Rădăcinile Teologiei înlocuirii – de William L. Krewson. „Israelul spiritual adevărat, şi descendenții lui Iuda, Iacov, Isaac, şi Avraam … sunt cei care au fost conduși la Dumnezeu prin acest Cristos crucificat.” Acea afirmaţie eronată a fost scrisă de un creştin care s-a numit pe sine un om evreu în timp ce ei au dezbătut despre creştinătate. El a adăugat mai târziu, „Noi care am fost scoși din stâncă din inima lui Cristos suntem adevărata rasă israelită.” (courtesy of messianicassociation.org)
EROAREA TRAGICĂ A TEOLOGIEI ÎNLOCUIRII – de Daniel C. Juster, doctor în teologie. Căderea Ierusalimului în anul 70 d. Cr. a șocat lumea evreiască şi a impactat puternic lumea creştină. Descrierea lui Josephus este un holocaust uimitor. Evreii au rezistat puterii Romei aducând multă rușine Romei. Răspunsul roman a fost junghiere şi cruzime fără precedent. Pentru Părinții dintre neamuri ai Bisericii, o astfel de devastare ar fi fost posibilă doar dacă Dumnezeu, într-o demonstrație finală a mâniei, a respins poporul evreu. Romani 11:28, 29 afirmaţia că Israel, deşi duşmani ai Evangheliei, Israel era încă rânduit sau ales de dragul Patriarhilor nu a fost perceput. Au existat câțiva Părinți ai Bisericii care încă au crezut în convertirea finală a lui Israel la sfârşitul acestei ere, dar forța conducătoare a teologiei creştine a fost spre înlocuire. (courtesy of www.kehila.com)
Teologia Înlocuirii – de Norman Manzon. Noi credem că Israel este poporul special al lui Dumnezeu, distinct față de trupul lui Mesia, ales de El pentru a fi o națiune sfântă şi o Împărăție de preoți. Alegerea lui Israel este irevocabilă … Noi credem că Legământul Avraamic este un legământ irevocabil, necondiţionat pe care Dumnezeu l-a făcut cu poporul evreiesc. Acest legământ oferă drept la țara lui Israel pentru poporul evreu şi promite un descendent (Mesia) care va veni să îl răscumpere pe Israel şi să binecuvânteze toată lumea. (courtesy of www.biblestudyproject.org)