Asteptari mesianice in Iudaismul sec. 1

Documentare din surse non-creștine

Din când în când primesc câte un mail ca acesta:

Sunt creștin proaspăt la XXX. Mă bucur de pagina dvs. de internet și am tipărit multe ca să le arăt prietenilor mei, dar am o dificultate cu privire la întrebarea dacă Isus a eșuat ca Mesia al VT. Am niște prieteni cu care am discutat și le-am arătat răspunsul dvs. cineva a spus că nu este adevărat că evreii din timpul lui Isus îl vedeau ca Mesia. Persoana spune că evreii nu îl așteptau pe Mesia și că noi, creștinii am interpretat VT ca având profeții despre Mesia. Mai spune că scriitorii Evangheliei au creat povestiri pentru a împlini profețiile, de genul celei în care Isus spune oamenilor că manuscrisul Isaia s-a împlinit în El. persoana simpatizează evreii și pare a crede că cineva a interpretat fals Biblia ebraică, ca având profeții despre Mesia, apoi le-a atribuit lui Isus. M-aș bucura dacă dezvoltați subiectul din perspectiva unui evreu din sec. 1.

Sau citesc o descriere Procrustean despre un iudaism normativ din sec. 1, de genul:

Orice evreu cu trecut fariseu, adică toți contemporanii lui Isus ca și evreii de azi, ar fi înțeles termenul Hristos ca fiind folosit în sens fizic pentru a denota pretinderea unei poziții politice.

Separat de noțiunea greșită că toți contemporanii lui Isus erau cu trecut fariseu, ceea ce apare a se baza pe folosirea necritică a lui Iacov despre Macabei, această descriere a speranței mesianice este depășită.

Aceasta duce la noțiunea populară că fie:

1. Evreul din sec. 1 NU aștepta pe Mesia, sau

2. Așteptarea evreului din sec.1 era spre un lider uman, natural, normal, politic.

Ambele poziții sunt COMPLET greșite – în lumina datelor pe care le avem.

Vreau să demonstrez, din surse evreiești, non-creștine, nu doar că exista o așteptare mesianică, dar era diferită de la grup la grup. Cineva a considerat că Mesia este un lider politic uman în istorie, mai puternic decât romanii, unii îl considerau pe Mesia super-natural/super-angelic, unii îl considerau Fiul lui Dumnezeu, Rege, universal – iar alții nu așteptau pe nimeni.

Voi cita surse non-creștine, voi evita pasajele considerate interpolări creștine nu intenționez să fiu exhaustiv, voi cita învățați contemporani ca să arăt cât de reprezentative sunt argumentele mele.

Datorită naturii acestor document, nu toate au fost traduse în engleză, unele citate nu vor fi ad literam, cu excepția celor în care autoritatea a inclus-o într-o discuție a învățaților.

Resursa majoră folosită este: NWNTI, JTM, BPM, DSST, SS, TM, LTJM, CTM. Citatele din Apocrife sunt din CASA sau HCSB, Pseudepigrafa evreiască din OTP, manuscrisele de la Marea Moartă din DSSTQTE et. al., rabbinix. Citatele învățaților le-am luat de la autorități care nu sunt considerate “conservative” sau “evanghelice.”

O chestiune metodologică ce trebuie tratată este cu privire la identificarea pasajelor mesianice. Dacă textul descrie un domnitor viitor, super-uman fără statut Davidic, vom descalifica pasajul? Unii îl abordează astfel, (TM:11-12), dar imaginea complexă a figurii mesianice este prea mare pentru a fi limitată la abordare. Deci , BPM: 100…

Nu este potrivit să vorbim de așteptarea evreilor a lui Mesia acum, deoarece puține profeții existente care arată speranțele evreiești folosesc termenul de Uns. Accentul pe noul David sau descendent al lui David nu este unica imagine a speranței evreiești pentru o domnie escatologică reînviată. Unele texte scripturale importante pentru speranțele generațiilor ulterioare de iudei nu conțin un limbaj explicit al Unsului sau ramurii lui David. Aceasta este mai degrabă concentrarea pe sceptru sau stea, cum este în Geneza 49.10 și Num 24.17.

Evans (NWNTI: 239):

Deși Mesia, unsul din evreiescul masah/Grecescul chriein, este adesea înțeles în termen de Fiu regal al lui David, în realitate conceptele mesianice din antichitatea ulterioară erau diverse. Dacă înțelegem Mesia ca Unsul lui Dumnezeu pentru a juca un rol în restaurarea lui Israel, restaurare ce poate implica sau nu monarhia davidică, atunci este corect să vorbim de regi unși, preoți unși…toate aceste categorii au rădăcini biblice și precedent istoric.

Cercetarea noastră va lua în considerare pasaje interpretate mesianic – nu formă lingvistică rigidă, ci speranța escatologică a Israelului – că Dumnezeu va da salvarea poporului Lui, voi exclude pasajele apocaliptice simple, evenimentele viitoare. Dacă nu sunt date cu privire la un individual mesianic.

O altă chestiune practică…voi crea linia citatelor, apoi voi merge la datele textuale, în unele cazuri (în unele cazuri, voi vizita biblioteca pentru citate rabinice.
…………………………………………………………………………………………..
Scrierile evreiești non-creștine ce pot fi folosite pentru a determina gândirea evreiască din sec. 1:

• Traducerea Septuaginta (LXX) a VT[250 BC]. Această traducere a VT ebraic în greacă a fost făcută de învățați evrei înainte de creștinism. În unele cazuri au strecurat interpretările lor în traducere. Uneori explică interpretările lor în traduceri. Comparând VT ebraic cu versiunea LXX a aceluiași pasaj, descoperim interpretări mesianice ale pasajelor VT ce indică așteptări mesianice la evreii dinainte de creștinism.

• Apocrifa evreiască – aproape toate aceste materiale din 15 cărți au fost scrise în sec. 1-2 ÎH și ne dă o privire în interiorul gândirii iudaismului primului secol.

• Pseudo-epigrafia evreiască – multe din aceste scrieri sunt anterioare sau contemporane cu NT. Astfel, reprezintă scrieri, sentimente prezente în sec. 1 în iudaism.

• Manuscrisele de la Marea Moartă – scrierile acestea sunt anterioare NT sau contemporane. Reprezintă scrieri și sentimente prezente în iudaismul secolului 1, adesea anti-fariseice

• Lucrările lui Philo și Josephus – ambii sunt anteriori sau simultani cu NTc. Ne oferă date despre așteptările mesianice.

• Targum. Traduceri aramaice ale VT ebraic, care aparent circulau în timpul lui Isus, ex. Targum lui Iov și Lev, în manuscrisele de la Marea Moartă. Deși aceste documente erau scrise după NT, reprezintă înțelegerea antică a VT. Dacă Targum interpretau VT, pasajele mesianice, indică faptul că evreii antici aveau așteptări mesianice. Mai știm că targum circulau înainte de NT, deoarece unele s-au găsit la Qumran.

• Biblia ebraică, interpretată de scriitorii rabinici vechi (tannaic), care au scris comentarii pe pasaje VT. Dacă rabinii vechi interpretau pasaje mesianice din VT, este o dovadă puternică că sursele folosite aveau așteptări mesianice. Ca Targum, deși erau scrise după perioada NT, reprezintă înțelegerea antică a VT.

• Date istorice despre susțineri mesianice. Dacă găsim acceptarea mesianică veche, frecventă și ușoară, populară sunt date despre așteptarea mesianică populară (ex. culori, forme, mărimi).
…………………………………………………………………………………………………………….
Să privim datele din sursă:

* Traducerea Septuaginta (LXX) a VT [LTJM: 121]

  • Gen 49.10 (ebraic):Toiagul de domnie nu se va depărta din Iuda, nici toiagul de cârmuire dintre picioarele lui, până va veni Şilo, şi de El vor asculta popoarele. Versiunea LXX: domnia nu va pleca din Iuda, nici Prințul dintre picioarele lui, până se vor împlini lucrurile pregătite pentru el, și el este așteptarea națiunilor.
  • Num 24.7 (ebraic): WApa curge din găleţile lui, şi sămânţa lui este udată de ape mari. Împăratul lui se înalţă mai presus de Agag, şi împărăţia lui ajunge puternică. LXX: va veni un om din sămânța lui și va domni peste multe națiuni, și împărăția lui Dumnezeu va fi înălțată și împărăția lui va crește.
  • Num 24.17 (ebraic): “Îl văd, dar nu acum, Îl privesc, dar nu de aproape. O stea răsare din Iacov, Un toiag de cârmuire se ridică din Israel. El străpunge laturile Moabului, şi prăpădeşte pe toţi copiii lui Set. LXX: îl voi arăta, îl binecuvântez, dar nu se apropie: o stea se va ridica din Iacov, un om va ieși din Israel și va zdrobi prinții Moabului și va termina pe fii lui Seth.
  • Ps 72.5,7 (ebraic): Aşa că se vor teme de Tine, cât va fi soarele, şi cât se va arăta luna, din neam în neam; În zilele lui va înflori cel neprihănit, şi va fi belşug de pace până nu va mai fi lună. LXX: va dura cât soarele și luna, pentru totdeauna…în zilele lui, neprihănirea va apăra, pacea până luna va dispărea.
  • Ps 110.3 (ebraic): Poporul Tău este plin de înflăcărare, când Îţi aduni oştirea; cu podoabe sfinte, ca din sânul zorilor, vine tineretul Tău la Tine, ca roua. LXX: cu tine este domnia în ziua puterii tale, în splendoarea sfinților tăi: te-am ales din pântece înainte de steaua dimineții.
  • Is 9.6 (ebraic): Căci un Copil ni s-a născut, un Fiu ni s-a dat, şi domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi: „Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veşniciilor, Domn al păcii. LXX: un copil ni s-a născut, un fiu ni s-a dat, al cărei domnie este pe umerii lui: numele lui este Mesagerul, Îngerul Marelui Sfat. (cf. Targum: “Îngerul Feței”!)

• Apocrifa ebraică [NWNTI: 18]

  • 2 Esdr 7.26-30: “va veni vremea când semnele de care v-am spus se vor împlini, cetatea nevăzută acum, va apărea și pământul ascuns acum, va fi descoperit. Orice a fost eliberat de răul de care v-am spus, va vedea minunile mele. Fiul meu Mesia va fi revelat celor care sunt cu el și cei ce rămân se vor bucura 400 de ani. După acei ani, Fiul meu Mesia va muri și toți care respiră. Apoi lumea se va întoarce la tăcerea primară 7 zile, ca la începuturi, ca nimeni să nu fie lăsat.
  • 2 Esdr 12.31-34: “leul pe are l-ați văzut ieșind din pădure și care rage și vorbește cu vulturul și-i reproșează pentru lipsa neprihănirii și toate cuvintele pe care le-ați auzit, este Mesia pe care Preaînaltul l-a păstrat până la sfârșitul zilelor, care se va ridica din sămânța lui David și va veni și va vorbi cu ei. Îi va denunța pentru păcatul lor și le va arăta faptele lor rele. Îi va aduce vii înaintea tronului de judecată și le va arăta ce au făcut, apoi îi va distruge. Dar în mila sa va elibera rămășița poporului meu, cei care au fost salvați…
  • 2 Esdr 13.3: viziunea – în timp ce priveam, vântul a făcut imaginea unui om care a ieșit din inima mării. Acest om a zburat cu norii cerului, cu explicația din 13.25 – aceasta este interpretarea viziunii: omul care l-ai văzut ieșind din inima mării, este cel pe care Preaînaltul l-a păstrat multe veacuri, care va elibera creația, și în 13.32: “când aceste lucruri vor avea loc, Fiul meu va fi revelat, pe care l-ai văzut ieșind din mare.”
  • 2 Esdr 13.36-37: “va sta pe Muntele Sionului. Și Sionul va veni și se va face cunoscut oamenilor, pregătit și construit, cum ai văzut muntele sculptat fără mâini. Apoi El, Fiul Meu va pedepsi națiunile adunate pentru păcatul lor.
  • 2 Esdr 13.52: “mi-a spus: nimeni nu poate cerceta ce este în adâncul mărilor, deci nimeni de pe pământ nu vede pe Fiul meu sau pe cei care sunt cu el, doar în timpul zilei lui.
  • 2 Esdr 14.9: “vei fi luat din omenire și vei trăi cu Fiul meu și cu cei care sunt ca tine, până se vor sfârși timpurile.
  • [Notă: 2 Esdr 3-14, din care sunt luate pasajele de mai sus, este cunoscut în literatură ca 4 Ezra, și este parte din Pseudepigrafa (NWNTI: 22). Din sec. 1 AD.]
  • Din introducerea în CASA: imaginea mesianică în cap 11-12este descrisă ca având origine davidică, pre-existent, Fiul omului (în tradiția Dan 7), Alesul (ca în 1 Enoch), și al doilea Moise.” CASA: xxxi).
  • 1 Macabei, general considerat cea mai puțin mesianică, poate chiar anti-mesianic) din VT Apoc, avea totuși afirmații medii recunoscând necesitatea și așteptând aparența profetului de încredere din Deut 18.15. Comparați:
    1 Mac 4.46: “și a păstrat pietrele, sacre de altar, într-un loc convenabil pe dealul templului până va veni un profet să spună ce să facă cu ele.”
    1 Mac 9.27: “a fost mare supărare în Israel, cum n-a fost din timpul când profeții nu au mai apărut între ei.”
    1 Mac 14.41: “evreii și preoții lor au decis ca Simon să fie liderul lor și mare preot pentru totdeauna, până se va ridica un profet de încredere.
  • [Notă: autorul 1 Macabei este familiar cu Dan 7, și povestește scene apocaliptice, ca învierea. Linia davidică nu este menționată în legătură cu aceste evenimente, ceea ce este ciudat având în vedere că alte scrieri ale vremii (1 Enoch, PssSol) sunt clare despre conexiunea păstrată. Este amintit, cum spune Goldstein în JTM: 92-95, n.34, 93, că autorul 1 Macabei era un propagandist pro-Hasmonean, care face aluzie la faptul că dinastia lui David nu era veșnică (2.57) ci doar în timpul macabeilor! (deci plângerea în PssSol că Hasmoneanii au uzurpat drepturile lui David–PssSol 17.4-6.)]

• Pseudepigrafa evreiască

– I Enoh 46.1ff: “în acel loc, am văzut pe Cel Căruia îi aparține timpul dinaintea timpului. și capul lui era alb ac lâna și era cu el cineva , cu fața ca un om. Fața era plină de grație, ca a unui înger…cine este? și mi-a răspuns: este Fiul omului, Căruia îi aparține neprihănirea și cu care locuiește neprihănirea…Fiul omului pe care l-ai văzut este Cel care va îndepărta regi și puternici din scaunele lor confortabile și de pe tronurile lor…

– I Enoh 48.2-10: “la acea oră, Fiul omului a primit un nume, în prezența Domnului spiritelor, înainte de timp, chiar înainte de crearea soarelui și lunii, a stelelor. Va deveni un toiag pentru neprihăniți ca să se sprijine pe el să nu cadă. El este lumina neamurilor și va deveni speranța celor cu inima bolnavă. Toți care locuiesc pe pământ și se închină înaintea Lui, vor glorifica, binecuvânta și cânta numele Domnului spiritelor. Pentru acest scop a devenit Alesul, a fost ascuns înainte de creația lumii și pentru eternitate. și a revelat înțelepciunea Domului spiritelor sfinților și neprihăniților, pentru că a păstrat neprihănirea pentru că ei au urât și disprețuit lumea de opresiune, și toate căile ei de viață și obiceiurile ei și este plăcerea lui ca ei să aibă viața…deoarece, cei răi au negat pe Domnul spiritelor și Mesia.

– I Enoh 51.3: Alesul va sta pe tronul lui Dumnezeu

– I Enoh 52.4: mi-a spus: toate lucrurile pe care le-ai văzut au loc prin autoritatea lui Mesia ca el să dea ordinele și să fie lăudat pe pământ

– I Enoh 62.5: “..durerea îi va cuprinde când vor vedea că Fiul omului stă pe tronul slavei.

– I Enoh 62.7: “Fiul omului a fost ascuns de la început și Cel Preaînalt l-a păstrat în prezența puterii lui; apoi l-a descoperit aleșilor.

– I Enoh 62.14: “Domnul spiritelor va sta peste ei, vor mânca și se vor odihni și se vor ridica cu Fiul omului veșnic.

– I Enoh 69.29: “nimic corupt nu se va găsi; Fiul omului a venit și s-a așezat pe tronul slavei Lui; și răul va dispărea dinaintea feței Lui; va merge și va spune Fiului omului, și va fi puternic înaintea Domnului spiritelor.

– I Enoh 70.1: “și după aceasta, numele lui viu a fost înălțat înaintea Fiului omului și al Domnului, dintre cei care locuiesc pe pământ…”

– I Enoh 105.2: ” până Eu, Domnul (din v.1) și fiul meu suntem uniți veșnic cu ei în căile de sus, în viața lor..”

– [Nota: din introducerea la I Enoch în OTP: vol. 1, 9: “Mesia din 1 Enoch, numit Neprihănitul, Fiul Omului, este descris ca pre-existent, ființă cerească maiestuoasă, care are toată domnia și stă pe tronul de slavă, judecând muritorii și ființele spirituale – un lider uman politic.

– Profețiile Sibylline 3.285f: “și apoi Dumnezeu va trimite un rege și va judeca fiecare om în sânge și foc. Este un trib regal, a cărui rasă nu se va împiedica. Acesta va domni, în trecerea ciclică a timpului, și va înălța un Templu Domnului.

– ProfețiileSibylline 3.652-655: “apoi, Dumnezeu va trimite un rege din soare, care va opri întreg pământul de la războiul rău, ucigând pe unii, impunând loialitate pe alții, și nu va face acestea după planurile lui, ci ca supunere față de învățăturile nobile ale marelui Dumnezeu.

– Profețiile Sibylline 5.108f: “..apoi un anume rege trimis de Dumnezeu împotriva lui va distruge toți regii și nobilii. Oamenii vor fi judecați de cel nepieritor”…cu 5.414f: “un om binecuvântat va veni din cer cu un toiag în mână dat de Dumnezeu și va conduce toate lucrurile, va da înapoi bogăția celor buni, luată de oameni mai înainte. A distrus orice oraș din fundație cu foc și a ars națiunile de muritori care erau rele.

– [Notă: citatele din Sibyl–cartea 3 de mai sus poate fi înțeleasă ca referindu-se la regii pământului ca Cir sau poate fi tipologică. Referințe din cap. 5 sunt despre un salvator ceresc – Collins, OTP: vol. 1.392.]

– Psalmii lui Solomon 17.21-18.9: (ambele capitole 17 și 18 din acest document fac portretul detaliat al unui Mesia davidic. Deoarece întregul text are aproape 60 de versete, nu îl pot reproduce. Voi cita fragmente din aceste două capitole și sper că cititorul va investiga în OTP dacă dorește:)

– “vezi Doamne (mizeria din 17.1-20), și ridică un rege pentru ei, fiul lui David, să domnească peste Israel, slujitorul tău… (17.21)

– “va fi un rege neprihănit peste ei, învățat de Dumnezeu. Nu va fi păcat între ei în zilele lui, totul va fi sfânt și regele lor va fi Mesia” (17.32)

– “nu va slăbi, deoarece Dumnezeu l-a făcut puternic în duhul sfânt și înțelept la sfat, cu putere și neprihănire.” (17.37)

– “aceasta e frumusețea regelui Israelului cunoscut de Dumnezeu, să-l înalțe peste casa lui Israel să o disciplineze” (17.42)

– “fie ca Dumnezeu să curețe Israelul pentru ziua milei în binecuvântare, pentru ziua pregătită când Mesia va domni. Binecuvântați sunt cei născuți în acele zile, să vadă lucrurile bune ale Domnului, pe care le va face pentru generația viitoare; sub nuiaua disciplinei Domnului Mesia…” (18.5-7)

– 2 Baruh (Syriac Apocalypse of Baruch) 29.3f: “se va întâmpla că atunci când se vor împlini aceste lucruri , Unsul va fi revelat.

– 2 Baruch (Syriac Apocalypse of Baruch) 30.1: “după aceste lucruri, când va apărea Unsul și se va întoarce cu slavă, toți cei care dorm în nădejde se vor înălța….” [Klijn, in OTP in loc., înțelege aceasta ca referire la pre-existența Unsului.]

– 2 Baruch(Syriac Apocalypse of Baruch) 39:7: “când se apropie vremea împlinirii, domnia Unsului ca o fântână și ca vița se va revela

– 2 Baruch (Syriac Apocalypse of Baruch) 40.1f: “îl vor purta, pe ultimul rege rău pe Muntele Sion și Unsul îl va condamna de faptele lui rele și-i va pune înainte toate lucrările lui. Apoi îl va ucide și va proteja restul oamenilor care vor fi găsiți în acel loc ales. Domnia lui va dura veșnic, până ce lumea coruptă s-a sfârșit și până ce s-au împlinit cele spuse mai înainte.”

– 2 Baruch (Syriac Apocalypse of Baruch) 72.2: “după ce au venit semnele de care am vorbit înainte, când națiunile sunt mișcate și și vremea Unsului vine, el va chema toate națiunile și pe unele le va lăsa, pe altele le va ucide…”

– Testamentul lui Levi 18:2ff: “Domnul va ridica un preot nou, căruia i se vor revela toate cuvintele Domnului. El va judeca cu adevărul pe pământ, multe zile. Steaua lui se va ridica în cer ca un rege…aceasta va străluci ca soarele pe pământ…cerurile se vor bucura în zilele lui și pământul va fi bucuros…norii se vor umple de bucurie și cunoștința Domnului va fi turnată pe pământ ca apa mării…și slava Preaînaltului va fi peste el. Duhul înțelegerii și al jertfei se va odihni peste el…în preoția lui, păcatul va înceta și oamenii fărădelege vor găsi odihna în el…. va deschide porțile paradisului…va da sfinților să mănânce din pomul vieții…”

– [Notă: Charlesworth, in OTP, in loc., notează că tradiția a doi Mesia – un rege, un preot – apare în multe locuri din Testament și în Qumran.]

– Testamentul lui Iuda 24: “după aceea se va înălța o stea din Iacov, în pace și un om se va înălța ca Soarele Neprihănirii, umblând cu fii oamenilor în neprihănire și blândețe și în el nu va fi păcat. Cerurile se vor deschide peste el să curgă spiritul ca o binecuvântare a Tatălui Sfânt. Și el va turna spiritul harului peste tine. și veți fi fii ai adevărului și veți umbla în primul și ultimul decret. Este izvorul vieții umanității. El va ilumina sceptrul împărăției și se va înălța din rădăcina ta, nuiaua neprihănirii pentru națiuni, să judece și să salveze pe cei ce cheamă pe Domnul.”(!)

– [Notă: Charlesworth, OTP, in loc., numește aceasta un mozaic al așteptărilor escatologice ce implică Num 24.17, Mal 4.2, Ps 45.4 (LXX), Is 53.9, Is 11.2, Is 61.11, Ioel 3.1, și toate pasajele ramură–Is 11.1; Ier 23.5; 33.15; Zah 3.8; 6.12!]

– Testamentul lui Beniamin 9:2: “cele 12 triburi vor fi adunate aici și toate națiunile, până ce Preaînaltul va trimite salvarea Sa prin lucrarea unui profet unic.” (în plus la preoți și regi, avem un profet. Charlesworth notează in loc. că acest profet este o figură proeminentă în Qumran și apare în PssJosh 5-8.)

• Manuscrisele de la Marea Moartă

– 4Qapocalipsa aramaică (4Q246), col. II: “va fi numit Fiul lui Dumnezeu, Fiul Celui Preaînalt…împărăția lui va fi eternă…pământul va fi plin de pace și adevăr. Sabia va înceta pe pământ și toți se vor închina lui. El este un Dumnezeu mare între dumnezei…împărăția lui este veșnică.”

– CD (Damascus Document), col XII, 23: “cei care umblă în ele în timpul răutății, până la venirea lui Mesia lui Aaron” și col XX, 1: “despre Învățătorul unic până se ridică Mesia lui of Aaron și Israel”

– CD (Damascus Document), col XIV, 19: ” până se ridică Mesia lui of Aaron și Israel. El va ispăși păcatele lor..”

– 1QS (Regula Comunității), col 9, vs. 9b-11: “nu trebuie să plece de la nici un consiliu al legii pentru a umbla în încăpățânarea inimii, ci să fie conduși de directive învățate de oamenii comunității până la venirea profeților, și Mesia lui Aron și Israel”

– 4QFlor (Florilegium, 4Q174) fragm. 1-3, col I, v10ff: și [2 Sam 7.12-14 citat] ‘YHWH declară că îți va face o casă. Voi ridica sămânța ta după tine și voi stabili tronul împărăției lui veșnic. Îi voi fi tată și el îmi va fi fiu…’ aceasta se referă la ramura lui David care se va ridica cu interpretul legii, care va veni în Sion în zilele din urmă, cum e scris [Amos 9.11 citat aici] ‘ „În vremea aceea voi ridica din căderea lui cortul lui David…se referă la cortul lui David care a căzut, care se va ridica să salveze Israelul…”

– 4Q252 frag 1, col5): [despre Gen 49.10]: ” Toiagul de domnie nu se va depărta din Iuda. Israel are domnia, nu va lipsi cineva de pe tronul lui David. Toiagul este legământul regalității, miile lui Israel sunt picioarele. Până va veni Mesia dreptății, ramura lui David. Pentru el și urmașii lui a fost dat un legământ de domnie peste poporul lui pentru vecie…”

– VanderKam, în DSST: 117: “la finalul istoriei, pentru care se pregăteau cei din legământ, supunându-se poruncilor lui Dumnezeu revelate și ascunse, Domnul atotputernic va interveni. Va trimite lideri mari ai viitorului – un profet și Mesia Davidic și preot – care împreună cu fii luminii va lua parte la victoria finală divină peste rău… Qumran are o părere despre doi Mesia și a primit multă atenție și dovada pentru acest articol de așteptare a crescut în ultimii ani.”

– Collins, în SS: 77: “sunt dovezi impresionante că secta de la Marea Moartă așteaptă doi Mesia, unul regal și unul preoțesc.”

• Lucrările lui Philo și Josephus
– Philo
– [LXX are OM pentru TOIAG în Num 24.17, și Philo interpretează OM ca RĂZBOINIC]

– Viața lui Moise I:289-290: “va ieși dintre voi un om și va domni peste multe națiuni și împărăția lui se va răspândi zilnic și va fi lăudată sus.”

– Despre răsplata și pedeapsă 95: “va veni un om, spune profeția (Num 24.7 LXX), și va lupta și va supune multe popoare”

– “pentru Philo, rolul special teologic al națiunii evreiești este central, la nivel istoric și cosmic, și în context escatologiei viitoare. Așteptarea unui împărat mesianic nu este la fel de centrală, dar este parte naturală și integrală a gândirii lui Philo, deoarece el accentuează rolul lui Moise ca rege și susține ideologia rudeniei ca parte a legislației evreiești. Deci, conceptul unui rege mesianic viitor nu este un element străin în exegeza lui și în așteptările lui pentru viitor.” (Borgen, “Reflections on Messianic Ideas in Philo”, TM: 360-361.)

– Josephus

– [Josephus ne dă multe detalii istorice legate de mesia auto-proclamați și îmbrățișați de popor din acea perioadă. Acestea documentează credința populară în mesianism, nu neapărat a lui. Dar este de ajuns pentru ce vreau să spun aici – ERAU așteptări semnificative, deși greșite, ale unei eliberări cerești de către un Uns, inspirat de Dumnezeu. Citez două texte din J. care arată că ambii folosesc pretenția de a fi ‘inspirat/uns/ales de Dumnezeu’ pentru acea sarcină și că au o înțelegere mai ‘legitimă’ a conducerii suverane.

– Războiul evreiesc 2.258-60: “pe lângă acestea, s-au mai ridicat și alți ticăloși, cu mâini mai curate dar intenții mai rele, care au ruinat pacea orașului. Înșelători și impostori, sub pretenția inspirației divine ascundeau schimbări revoluționare, făceau mulțimea să acționeze nebunește și îi conduceau în deșert sub credința că Dumnezeu le va da semne ale eliberării.”

– Războiul evreiesc 6.312-13: “ce îi incita la război era o profeție ambiguă, găsită în scripturile lor sacre, că unul din țara lor va deveni lider al lumii. Ei înțelegeau aceasta ca cineva din rasa lor, și mulți înțelepți s-au rătăcit în interpretare. Profeția semnifica în realitate suveranitatea lui Vespasian, care a fost proclamat împărat pe pământ evreiesc.”

– [vedeți citatul de mai sus că J. credea într-un împărat profețit, dar diferea cu privire la identificare și fraza ‘mulți oameni înțelepți indică faptul că așteptarea mesianică era (a) răspândită și (b) nu era limitată la populația mai puțin educată.

• Targum. [termenul Mesia apare în următoarele locuri (cu excepția Ezechia): S.H. Levey, The Messiah: An Aramaic Interpretation, Monograph of the Hebrew Union College 2: Cincinnati: 1974.—citat la NWNTI: 108.]

1. Gen 3.15 (Pseudo-Jonathan): “sunt destinați să facă pace la urmă, în zilele lui Mesia”

2. Gen 3.15 (Frg.): “vor face pace unul cu altul, la final, în zilele lui Mesia”

3. Gen 3.15 (Neof.):
4. Gen 35.21 (Ps.-J): “și Iacov a mers înainte și și-a ridicat cortul la turnul lui Eder, locul unde Regele Mesia va fi revelat în zilele din urmă”

5. Gen 49.1 (Ps.-J): “imediat ce i s-a revelat data când Regele Mesia va veni, în zilele din urmă”…

6. Gen 49.1 (Frg.): “le descoperea ce se va întâmpla la final, timpul lui Mesia..”

7. Gen 49.10-12 (Onq.): “transmiterea domniei nu va înceta în casa lui Iuda, nici învățătura până la copiii copiilor lor, până vine Mesia, căruia îi aparține împărăția și căruia i se vor supune națiunile.”

8. Gen 49.10-12 (Ps.-J): “domnitorii și regii nu vor înceta în casa lui Iuda, nici învățătorii Torei în sămânța lui, până va veni Regele Mesia, cel mai mic fiu, și datorită lui națiunile se vor topi…ce frumos este Regele Mesia care se va ridica din casa lui Iuda…ce frumoși sunt ochii lui Mesia, ca vinul curat…”

9. Gen 49.10-12 (Frg.): “regii nu vor înceta din casa lui Iuda, nici învățătorii Torei, până la copiii copiilor lor, până vine Mesia, căruia îi aparține împărăția și căruia i se vor supune națiunile… ce frumos este Regele Mesia care este destinat să se ridice din casa lui Iuda…ce frumoși sunt ochii lui Mesia….”

10. Gen 49.10-12 (Neof.):

11. Exod 12.42 (Frg.): “Moise va veni din pustie și Mesia din Roma..”

12. Exod 12.42 (Neof.):

13. Exod 17.16 (Ps.-J): “din generația lumii acesteia și din generația lui Mesia și din generația lumii ce va veni.”

14. Exod 40.9-11 (Ps.-J): “…și să o consacre coroanei împărăției casei lui Iuda și lui Mesia, care e destinat să răscumpere Israelul în zilele din urmă…și de la care va coborî Mesia, fiul lui Efraim, prin mâna căruia casa lui Israel va învinge pe Dumnezeu și armata lui în zilele din urmă.”

15. Num 11.26 (Frg.): “la sfârșitul zilelor, Gog și Magog și armatele lor vor fi împotriva Ierusalimului, dar vor cădea sub mâna lui Mesia.”

16. Num 11.26 (Neof.):

17. Num 23.21 (Ps.-J): “Memra (cuvântul) Domnului Dumnezeului lor le este ajutor și trâmbița lui Mesia răsună în mijlocul lor”

18. Num 24.7 (Frg.): “regele lor se va ridica dintre ei și eliberatorul va fi dintre ei și cu ei…împărăția Rgeelui Mesia va fi înălțată”

19. Num 24.7 (Neof.):

20. Num 24.17-24 (Onq.): “îl văd, dar nu e aproape, când se va ridica un rege din Iacov și va fi uns Mesia lui Israel.”

21. Num 24.17-24 (Ps.-J): “…când un rege puternic al casei lui Iacov va domni și va fi uns Mesia, având toiagul lui Israel….va face război cu Israel, în zilele regelui Mesia…și vor cădea sub mâna lui Mesia…..”

22. Num 24.17-24 (Neof.):

23. Deut 25.19 (Ps,-J.): “nu veți uita nici în zilele lui Mesia.”

24. Deut 30.4-9 (Ps.-J.): “de acolo vă va aduce prin mâna lui Mesia…”

25. I Sam 2.7-10: “va da putere regelui Lui și va face mare împărăția lui Mesia al Său”

26. I Sam 2.35: “voi ridica înaintea Mea un preot care va lucra după cuvântul Meu și voia Mea și voi face pentru el o domnie durabilă și va sluji ca Mesia în toate zilele.”

27. 2 Sam 22.28-32: “eliberarea pe care o vei aduce Tu pentru Mesia și rămășița poporului Tău…”

28. 2 Sam 23.1-5: “… Cuvântul lui David, fiul lui Isai, cuvântul omului care a fost înălţat sus de tot, cuvântul unsului lui Mesia de Memra Dumnezeului lui Iacov, Dumnezeu mi-a vorbit…și a decis să numească pentru mine un rege, Mesia, destinat să se ridice și să domnească în teama Domnului..”

29. 1 Regi 5.13: “care erau destinați să domnească în această lume și în lumea lui Mesia”

30. Isa 4.1-6: “în acea vreme Mesia Domnului va fi o bucurie și o cinste…”

31. Isa 9.5-6: “Profetul a anunțat casa lui David că: ‘un copil ni s-a născut, un fiu ni s-a dat, care a luat Tora peste el să o păzească; și numele lui a fost chemat de Cel care sfătuiește, Dumnezeu Puternic, care trăiește veșnic, Mesia în a cărui zi pacea va veni peste noi.”

32. Isa 10.24-27: “…națiunile se vor împrăștia înaintea lui Mesia.”

33. Isa 11.1-16: “un rege va ieși din fii lui Isai, Mesia va fi uns dintre copii copiilor lui. Peste el se va odihni duhul profeției divine, al înțelepciunii, al sfatului, al puterii, al cunoștinței, al fricii de Domnul…în zilele lui Mesia al Israelului, pacea va fi din plin pe pământ, lupul va sta cu mielul…”

34. Isa 14.29-30: “…Mesia va ieși din urmașii lui Isai…”

35. Isa 16.1-5: “vor trimite tribut lui Mesia lui Israel…apoi Mesia lui Israel va stabili tronul în bunătate și îl va ocupa în adevăr, în cetatea lui David, judecând, făcând dreptate și neprihănire”

36. Isa 28.5-6: “în acea vreme, Mesia Domnului va fi o bucurie…”

37. Isa 42.1-9: “iată slujitorul Meu, pe care îl aduc aproape, alesul Meu, în care Memra se bucură, voi pune Duhul Meu sfânt peste el și el va descoperi legea mea națiunilor…”

38. Isa 43.10: “‘sunteți martorii Mei înaintea Mea, spune Domnul și slujitorul Meu este Mesia, pe care l-am ales…”

39. Isa 52.13-53.12: “iată slujitorul Meu va prospera, va fi înălțat și mare și puternic…este voia Domnului să curețe și să ierte rămășița poporului lui, să le curețe sufletele de păcat, ca ei să vadă împărăția lui Mesia..”

40. Ier 23.1-8: “‘iată, vin zile când voi ridica pentru David un Mesia neprihănit și va domni ca rege…”

41. Ier 30.8-11: “vor lăuda pe Domnul Dumnezeul lor și se vor supune lui Mesia, fiul lui David, regele lor, pe care îl voi ridica pentru ei…”

42. Ier 30.21: “regele lor va fi uns dintre ei, și Mesia va fi descoperit dintre ei…”

43. Ier 33.12-26: “…oamenii vor repeta cuvintele lui Mesia…în acele zile, voi ridica pentru David, un Mesia neprihănit.”

44. Ezech. 17.22-24: “așa spune Domnul, ‘Eu Însumi voi aduce un copil din casa lui David, care va fi ca cedrul înalt, și-l voi ridica din copiii acestor copii; îl voi unge și-l voi stabili prin Memra Mea, ca un munte înalt și înălțat.”

45. Ezech. 34.20-31: “voi pune peste ei un lider care le va da ce au nevoie, slujitorul Meu David…”

46. Ezech. 37.21-28: “slujitorul Meu David va fi rege peste ei; și vor avea un singur conducător; și vor umbla în legile Mele și le vor păzi…și David slujitorul Meu va fi regele lor veșnic…”

47. Osea 3.3-5: “apoi, copiii lui Israel se vor pocăi și vor căuta să laude pe Domnul Dumnezeul lor, se vor supune lui Mesia, fiul lui David, regele lor și el îi va conduce în închinarea Domnului…”

48. Osea 14.5-8: “vor fi adunați și vor trăi în umbra lui Mesia…”

49. Mic 4.8: “și tu, o Mesia lui Israel, care ai fost ascuns de păcatele Sionului, împărăția este destinată să vină la tine..”

50. Mic 5.1-3: “și tu Betleeme Efrata, care erai prea mic să fii numărat între miile de case ale lui Iuda, din tine va ieși înaintea Mea Mesia, pentru a domni peste Israel, el, al cărui nume este menționat dinainte, din zilele creației”

51. Hab 3.17-18: “…ceea ce vei face Tu pentru Mesia și rămășița poporului Tău…”

52. Zah. 3.8: “iată, aduc slujitorul Meu, Mesia, care va fi descoperit”

53. Zah 4.7: “El va descoperi pe Mesia, al cărui nume a fost chemat de la început și va domni peste toate împărățiile”

54. Zah. 6.12-13: “iată omul al cărui nume este Mesia. El este destinat să fie revelat și uns și va zidi Templul Domnului…”

55. Zah. 10.4: “din el iese un rege, din el iese Mesia…”

56. Ps 18.28-32 [ET 27-31]: “..vei lucra pentru Mesia al Tău…”

57. Ps 21.1-8: “O, Doamne, Regele Mesia va fi fericit în puterea Ta…deoarece Mesia se încrede în Domnul…”

58. Ps 45.7-18: “frumusețea Ta, Mesia, întrece oamenii obișnuiți…”

59. Ps 61.7-9 [ET 6-8]: “zilele în plus la zilele lumii ce va veni, sunt zilele lui Mesia…și ziua în care Mesia este uns rege.”

60. Ps 72.1-20: “O Doamne, dă-i regelui Mesia legile dreptății Tale, și neprihănirea Ta fiului regelui David….

61. Ps 80.15-18 [ET 14-17]: “turma făcută de dreapta Ta și asupra regelui Mesia pe care L-ai făcut puternic, pentru Tine…”

62. Ps 89.51-52: “…s-au supărat de întârzierea pașilor lui Mesia, Doamne”

63. Ps 132.10-18: “…voi face un rege glorios pentru casa lui David; am pregătit o candelă pentru Mesia…”

64. Cântarea 1.8: “..până trimit pe Mesia…”

65. Cântarea 1.17: “…în zilele lui Mesia…”

66. Cântarea 4.5: “…Mesia fiul lui Efraim..”

67. Cântarea 7.4: “eliberatorii tăi care sunt destinați să te elibereze, Mesia, fiul lui David și Mesia fiul lui Efraim…” (!)

68. Cântarea 7.12-14: “…când va fi voia Domnului să elibereze poporul de risipire, va zice lui Mesia:…”

69. Cântarea 8.1-4: “la acea vreme, Mesia va fi descoperit lui Israel…vă voi conduce, Mesia….Mesia va zice… …”

70. Rut 1.1: “…din ziua când lumea a fost creată până la venirea lui Mesia, prin care va alunga pe locuitorii pământului…”

71. Rut 3.15: “…David, Daniel și însoțitorii lui și Mesia…”

72. Plângerile 2.22: “Tu proclami libertatea poporului Tău peste casa lui Israel, prin mâna lui Mesia…”

73. Plângeri 4.22: “…veți fi eliberați de mâna lui Mesia…”

74. Qoh 1.11: “…care urmează generațiile care vor fi în zilele lui Mesia.”

75. Qoh 7.24: “…despre ziua morții și ziua când Mesia va veni, cine o poate afla prin înțelepciunea lui?”

76. Est. (II) 1.1: “al nouălea este a fiului lui David, Mesia (targumist a explicat că Ahașveros era al 6-lea din 10 regi – și i-a numit pe cei zece)

77. 1 Cr. 3.24: “…și Anani, care este Mesia care e destinat să fie descoperit…”

[Notă: aceste 60 de pasaje menționează numele Mesia, sunt și alții care se referă la speranța mesianică sau la tema aceasta sau la imaginea aceasta.

Levey conclude portretul lui Mesia în Targums astfel (op.cit., pp.142f):

Mesia va fi un simbol și/sau agentul activ al eliberării lui Israel. Va fi din linia lui David, deși poate nu va avea un predecesor davidic, Mesia Efraimitul, care moare în luptă. Ilie va striga venirea lui și va sluji ca Mare Preot al Lui. Un conflict mondial va fi între Roma și diferiți identificați ca Gog, Amalec, Edom, și Armilus, pe de o parte Assyria sau Eber, pe de alta, indicând aceasta Targumist, Assyria și nu Babylon era dușmanul real al Israelului, și acest lucru va rezulta în anihilarea ambelor la vremea adventului mesianic; dușmanii Israelului vor fi distruși prin intervenția divină mesianică. Mesia va aduce finalul rătăcirii lui Israel, și poporul evreu va fi adunat din rătăcire în pământul lor; regatul nordic va fi reunit cu Iuda. Drama exodului din Egipt va avea loc din nou, Moise poate participa, posibilă prin învierea morților. Mesia va trăi veșnic. Va restaura Templul și va reconstrui Ierusalimul, care se va bucura de protecție divină pentru sine și locuitorii lui. Va avea suveranitate peste toată lumea și va face din Tora legea universală a omenirii, cu idealul educării deplin realizat. Mesia va avea darul profeției și putere de mijlocire pentru a ierta păcatul, dar va pedepsi pe cei răi care nu se pocăiesc; la fel și despre națiuni și are puterea să-i arunce în Gheenă. Va fi o regenerare morală a Israelului și a omenirii. Mesia va fi un judecător drept, care va împărți dreptatea și echitatea, reprezentantul săracilor și al oprimaților, personificarea dreptății sociale. Va răsplăti pe cel drept, care se va bucura de îndurarea divină. Esența lui Mesia va fi credința în Dumnezeu; și el va valida această credință, și credincioșia lui Israel, în ochii întregii lumi.

• Scriitorii rabinici vechi (tannaic)

[apendixul lui Edersheim listează 456 de referințe în rabbinix despre vremurile mesianice și admite că lucrarea lui este incompletă! (LTJM: 981, appendix 9). Mai admite că numără o referință o singură dată, nu tot timpul. Este ceva cu materialul Targumic, deoarece E. îl include în materialul lui – dar am îndepărtat aceste referințe în lista de mai jos. Voi da textele unor citate reprezentative din fiecare categorie de scriere, apoi am listat pasajele biblice de la E. și unde în rabbinix sunt interpretate mesianic. Amintiți-vă că deși materialul rabinic a fost scris târziu, știm din manuscrisele de la Marea Moartă și elemente din NT, că multe părți din material sunt foarte, foarte vechi – în perioada discutată. Nu voi încerca să scot materialele mai vechi – ar necesita judecăți personale lungi.

– Mishnah

– m. Sota 9.15: “cu urmele lui Mesia, presupunerile vor crește…”

– m.Ber.1:5: “lumea aceasta…și zilele lui Mesia…

– (vremurile din urmă mesianice sunt menționate în legătură cu Ilie, ca premergător, dar fără Mesia în m.sheqalim 2.5; m.baba.mesia 1.8, 2.8, 3.4-5.)

– (Mishnah, ca document legal nu tratează viitorul escatologic, deci nu este surprinzător că sunt unele referințe la acest subiect)

– Talmud–Babylonian și Ierusalim

– y.Tan’anit 4.8 [68d 48-51] : “R. Simeon ben Yohai a spus: R. Akiba învățătorul meu explica pasajul, ‘o stea va ieși din Iacov’ (Num 24.17) deci: Kosiba iese din Iacov. Când R. Akiba l-a văzut pe Bar Kochba, a strigat, ‘acesta este regele, Mesia…’….Rabbi Yohanan b. Torta i-a răspuns: ‘Akiba, iarba va crește din oasele obrajilor tăi și Fiul lui David încă nu va fi aici.'” [deși acest pasaj, în ref. la Bar Kochba, este evident post-NT, este așteptarea mesianică ce pre-datează întâlnirea. și așteptarea din partea lui Akiba—un contributor major la Mishnah—pare bine dezvoltată.]

– y. Ketubot 12.3: “morții vor învia în timpul lui Mesia…

– b. Ber. 28b: “îndepărtați vasele ca să nu devină necurate și pregătiți tronul pentru Ezechia, ce va veni…

– b. Hag. 14a: Rabbi Aquiba explică tronurile din Dan 7 ca “unul pentru El, unul pentru David”—aceasta se înțelege mesianic pentru mileniul următor, este mustrat de un rabin competitor pentru interpretarea dată în b. Sanh. 38b.!)

– b. Sanh. 98a: “Rabbi Alexandrai a spus: Rabbi Jehoshua ben Levi se contrastează Dan 7.13…și Zah 9.9…dacă izraeliții merită, Mesia va veni pe norii cerului, dacă nu merită, acesta va veni sărac și călare pe măgar…

– b. Sanh. 99a: aceasta a spus un anume Min lui R. Abahu, ‘când va veni Mesia? Răspunsul a fost: când întunericul a acoperit pe acești oameni.’…”

– b. Sukkah 52: “uciderea lui Mesia, fiul lui Iosif” (explică Zah. 12.10–“vor vedea pe cel pe care l-au ucis.”)

– Midrash

– Midr. Ps. 90.17 [despre Ps 90.15] : “‘fă-ne fericiți câte zile ne-ai pedepsit…zilele în care ne-ai pedepsit în Babylong, Media, Grecia, Edom….în altă expunere versetul este: fă-ne fericiți ca în zilele lui Mesia.’ Cât de lungă este ziua lui Mesia. R. Eliezer spune o mie de ani……R. Joshua spune 2000 de ani…R. Berechiah și R. Dos the Elder spun 600 de ani…R. Akiba spune 40 de ani…rabinii spun 4000 de ani…R. Abba spune 7000 de ani…” (Midrash despre Psalmi, vol.2, tradus de William G. Braude; Yale: 1959.pp.97-98.)

– Song. Rab. 8:9 sec.3: “R. Abba b. Kahana spune: dcă vezi Israelul plin de babilonieni, uite-te după Mesia. …R. Simeon b. Yohai învăța: dacă vezi un cal persan legat de un mormânt în Israel, uite-te după venirea lui Mesia.” (Midrash–Esther, Cântarea cântărilor, tradus de Maurice Simon, (Freedman & Simon, gen. eds.); Soncino: 1983; pp.316-317.)

– Num. Rab. 13.14 [despre Num 7.13] : “…a oferit simbolurile regilor casei lui David care va ieși în vremurile viitoare din el și va domni suprem pe mare și pământ, regi ca Solomon și Mesia…cum știm acestea despre regele Mesia? Pentru că este scris: va domni de la mare la mare și de la Râu până la capătul pământului. Cum știm că va conduce pământul? Este scris: toți regii se vor pleca înaintea lui și toate națiunile îi vor sluji și mai scrie: iată, va veni pe norii cerului ca la un fiu de om… și i s-a dat domnia…ca toți să-i slujească…deoarece popoarele aduceau daruri la Solomon și vor face la fel cu Mesia, în vremurile viitoare…..” (Midrash Rabbah—Num., vol 2, tradus de Judah J. Slotki (Freedman și Simon, gen. eds.), Soncino: 1983; pp. 526-529)

– Listă de pasaje VT, interpretate mesianic în scrierile rabinice (de la apendixul lui Edersheim9, nu este verificat de mine):

1. Gen 1.2 (Isa 11.2, Plângeri 2.19)
2. Gen 2.4 (Gen 3.15, Rut 4.18)
3. Gen 4.25 (Ber. R. 23; m. Rut 4.19)
4. Gen 5.1 (Ber. R. 24)
5. Gen 14.1 (Ber. R. 42)
6. Gen 15.18 (Ber. R. 44)
7. Gen 19.32 (Ber. R. 51)
8. Gen 22.18 (Bemid. R. 2)
9. Gen 33.1 (midrash și Is 66.7, notează că înainte să se nască primul opresor, ultimul Răscumpărător va fi născut deja.
10. Gen 38.1,2 (Ber. R. 85)
11. Gen 49.1 (Ber. R. 98)
12. Gen 49.9 (Yalkut 160 și Ber. R. 98)
13. Gen 49.10 (Yalkut u.s.; midrash despre Gen 49.10, on Prov 19.21, or Lan 1.16; toate targums)
14. Gen 49.12 (targum ps-jon și jeru.targ)
15. Gen 49.17 (ultima propoziție, în the Midrash–Ber.R.98)
16. Gen 49.19 (Ber. R. 99, dar cf. Ber. R. 71)
17. Gen 50.10 (la final of Ber.R.)
18. Ex 4.22 (midr despre Ps 2.7)
19. Ex 12.2 (Shem r. 15)
20. Ex 12.42 (jeru.targ)
21. Ex 15.1 (mekilta)
22. Ex 16.25 (Jer. Taan. 64a)
23. Ex 16.33 (Mechil)
24. Ex 17.16 (ps-J.targ)
25. Ex 21.1 (Shem R. 30)
26. Ex 40.9,11 (ps-J.targ)
27. Lev 26.12 (Yalkut 62)
28. Lev 26.13 (Ber. R. 12)
29. Num 6.26 (Siphre despre Num par. 42)
30. Num 7.12 (Bem. R. 13)
31. Num 11.26 (J.targ)
32. Num 23.21 (ps-J.targ; vezi și Num 24.7 în J.targ)
33. Num 24.17 (onk.targ; ps-J.targ; Jer. Taan. 4.8; Deb r. 1; Midr. Despre Plângeri 2.2)
34. Num 24.20,24 (ps-J.targ)
35. Num 27.16 (Yalkut)
36. Dt 1.8 (Sirhre 67a)
37. Dt 8.1 (coment. despre Tanchuma)
38. Dt 11.21 (siphre par 47)
39. Dt 16.3 (siphre , par 130; vezi și Ber 1.5)
40. Dt 19.8,9 (Siphre, par 185; Jer.Macc 2.7)
41. Dt 20.10 (Tanchuma par 19)
42. Dt 23.11 (Tanchuma on Par. Ki Thetse 3)
43. Dt 25.19 and 30.4 (ps-J.targ; cf. last 3 lines of Bem. R.)
44. Dt 32.7 (Siphre)
45. Dt 32.20 (Siphre)
46. Dt 33.5 (jer.targ)
47. Dt 33.17 (Tanchuma on Gen 1, par.1; Bemidb. R. 14)
48. Dt 33.12 (Sebach. 118b)
49. Jud. 5.31 (Ber R 12; vezi și Gen 2.4)
50. Rut 2.14 (Midr R. Ruth 5; Midr on Cant 2.9; Pesik 49a,b; Shabb. 113b)
51. Rut 1.1 (targ)
52. Rut 3.15 (targ)
53. Rut 4.18,20 (see refs under Gen 2.4)
54. 1 Sam 2.10 (targ, plus various midr.)
55. 2 Sam 22.28 (Sanh, 98a)
56. 2 Sam 23.1 (targ.)
57. 2 Sam 23.3 (targ.)
58. 2 Sam 23.4 (midrash, par 29)
59. 1 Regi 4.33 (targ)
60. 1 Cr 3.24 (targ; plus Tanchuma, par. Toledoth 14)
61. Ps 2 (Berach 7b; Abhod. Zarah 3b; midrash on Ps 2; midrash on ps 112.11; Pirqe de R. Eliez c.28; Yalkut; vers. Individuale mai jos)
62. Ps 2.4 (Talmud–Abhod. Z. u.s.)
63. Ps 2.6 (midrash pe 1 Sam 16.1—conect. Suferința lui Mesia cu Is 53!)
64. Ps 2.7 (talmud–Sukk. 52a)
65. Ps 2.8 (Ber. R. 88; talmud-Sukk 52a)
66. Ps 2.9 (see Ps 120)
67. Ps 16.6 (Ber R. 88)
68. Ps 16.9 (midr)
69. Ps 18.31 (in the Hebrew, verse 32: targ)
70. Ps 18.50 (Jer.talmud–Ber 2.4; midr on Lam 1.16)
71. Ps 21.1 [Heb 2] (targ; midr)
72. Ps 21.2 (midrash)
73. Ps 21.3 [4] (midr; cf. Shemoth R. 8)
74. Ps 21.4 (Sukk.52a)
75. Ps 21.5 [6] (Yalkut on Num 27.20; Beidbar R. 15)
76. Ps 21.7 [8] (targ)
77. Ps 22.7 [8] (Yalkut on Is 60, aplică versetul la Mesia, folosind aproape aceleași cuv. ca evangheliile)
78. Ps 22.15 [16] (Yalkut)
79. Ps 23.5 (Bemid R. 21)
80. Ps 31.19 [20] (midr; pesiqta, p149)
81. Ps 36.9 (Yalkut on Is 60)
82. Ps 40.7 (vezie ref. at Gen 4.25)
83. Ps 45.2 [3] (targ.)
84. Ps 45.3 [4] (talmud–Shabb 63a)
85. Ps 45.6 [7] (targ; in Ber.R.99 o legătură cu toiagul veșnic!)
86. Ps 45.7 (unele finale din targ)
87. Ps 50.2 (siphre)
88. Ps 60.7 (Bemidbar R. on Num 7.28)
89. Ps 61.6 [7] (targ; pirqe de R. Eliez c.19)
90. Ps 61.8 [9] (targ.)
91. Ps 68.31 [32] (talmud-Pes. 118b; Sheoth R. on Ex 26.15)
92. Ps 72.1 (targ.; midr.)
93. Ps 72.16 (Talmud–Shabb.30b; Midr on Eccl 1.9)
94. Ps 72.17 (Sanh 98b; Pes. 54a;Ned. 39b; Ber.R. 1; midr pe Plângeri 1.16; Pirqe de. R. Eliez.c.3)
95. Ps 72.8 (Pirqe d. R. Eliez.c.11; Yalkut on Is 55.8; Midr. Bemidbar R.13)
96. Ps 72.10 (Midr. Ber. R 78; Midr. Bemidbar R.13)
97. Ps 80.17 [18] (targ.)
98. Ps 89.22-25 [23-26] (Yalkut on Is 60.1)
99. Ps 89.27 [28] (Shemoth R. 19)
100. Ps 89.51 [52] (Midr on Ps 18)
101. Ps 89.53 (midr. on Cant 2.13)
102. Ps 90.15 (midr)
103. Ps 92.8,11,13 [7,10,12] (pirqe d. R. Eliez.c.19; midrash)
104. Ps 95.7, last clause (Shem R. 25; Midr on Cant 5.2; cf. Sanh 98a and Jer. Taan. 64a)
105. Ps 102.16 [17] (Bereshith R. 56)
106. Ps 106.44 (midrash)
107. Ps 110 (targ; midr on ps.2; midra on Ps 36 [35])
108. Ps 110.2 (Beresh. R. 85; Bemid. R. 18; Yalkut)
109. Ps 110.7 (Yalkut)
110. Ps 116.9 (Ber. R. 96)
111. Ps 116.13
112. Ps 119.33 (midr)
113. Ps 120.7 (Midr)
114. Ps 121.1 (tanchuma–par.Toledoth 14; cf. Yalkut)
115. Ps 126.2 (tanchuma on Ex 15.1)
116. Ps 132.18 (pirke d. R. Eliez.c.28)
117. Ps 132.14 (Ber. R. 56)
118. Ps 133.3 (Ber. R. 65, closing lines)
119. Ps 142.5 (Ber. R. 74)
120. Prv 6.22 (Siphre on Deut)
121. Ecl 1.9 (midr)
122. Ecl 1.11 (targ)
123. Ecl 7.24 (targ)
124. Ecl 11.8 (midr)
125. Ecl 12.1 (midr)
126. Cabt (ref. la Solomon aplic. La Mesia în Talmud–Sheb 35b)
127. Cant 1.8 (targ)
128. Cant 1.17 (targ)
129. Cant 2.8 (Shir haShirim R.; Pesiqta)
130. Cant 2.9-10,12 (Pesiqta)
131. Cant 2.13 (midrash)
132. Cant 3.11 (Yalkut)
133. Cant 4.5 (targ)
134. Cant 4.16 (midrash; Bemidbar R. 13)
135. Cant 5.10 (Yalkut)
136. Cant 6.10 (Yalkut)
137. Cant 7.6 (midrash)
138. Cant 7.13 (targ)
139. Cant 8.2 (targ)
140. Cant 8.4 (targ)
141. Cant 8.11 (Talmud–Shebhu 35b)
142. Cant 8.12 (targ)
143. Isa 4.2 (targ)
144. Isa 4.4 (see Gen 18.4, 5; Deut 23.11)
145. Isa 4.5,6 (Yalkut, midr on Ps 13; midrash on ps 16.9)
146. Is 6.13 (Talmud-Keth 112b)
147. Is 7.21 (see Gen 18.7 refs)
148. Is 8.14 (Talmud–Sanh 38a)
149. Is 9.6 (targ; debarim R. 1; Bemidbar R. 11)
150. Is 9.7 (see Num 6.26)
151. Is 10.27 (targ)
152. Is 10.34 (midrash on Lam 1.16)
153. Is 11:1 (targ; Bereshith R. 85 on Gen 38.18–Ps 110.2 citat aici; Ber. R. 99; Yalkut)
154. Is 11.2 (see Gen 1.2; Yalkut on Prov 3.19,20; Pirq. d. R. El.3)
155. Is 11.3 (Talmud-Sanh 93b)
156. Is 11.4 (midrash on Ps 2.2; midr. on Ruth 2.14; Yalkut on Is 60)
157. Is 11.6 (targ.)
158. Is 11.7 (see Ex 12.2)
159. Is 11.10 (see Gen 49.10 nd Ps 21.1)
160. Is 11.11 (yalkut; midr on Ps 107.2)
161. Is 11.12 (Midr on Lam 1.2)
162. Is 12.3 (cf. practica veche a turnării apei în Fast of Tabernacles)
163. Is 12.5 (midr on Ps 118.23)
164. Is 14.2 (see Gen 18.4,5)
165. Is 14.29 (targ)
166. Is 15.2 (targ)
167. Is 16.1 (targ)
168. Is 16.5 (targ)
169. is 18.5 (talmud-Sanh 98a)
170. Is 21.11,12 (Jer. Taan. 64a; Shem. R. 18)
171. Is 23.8 (midr. on Eccl 1.7)
172. Is 23.15 (talmud-Sanh 99a)
173. Is 24.23 (Bemidbar R,citat sub Gen 22.18; Bemidbar R. 13)
174. Is 25.8 (talmud-Moed Q. 28b; Siphra; Yalkut; Yalkut on Is 60.1; Debar. R. 2; Shem R. 30)
175. Is 25.9 (Tanchuma on Deut)
176. Is 26.19 (midr on Eccl 1.7)
177. Is 27.10 (Shem R. 1; Tanchuma on Exod 2.5)
178. Is 27.13 (Talmud–Rosh. haSh. 11b; Yalkut; Pirqe de R. El. c.31)
179. Is 28.5 (targ)
180. Is 28.16 (targ; Rashi)
181. Is 28.15 (Jer. Taan. 1.1)
182. Is 30.18 (Sanh 97b)
183. Is 30.19 (Yalkut on Zech 3.8)
184. Is 30.25 (see gen 18.4)
185. Is 30.26 (Talmud–Pes. 68a and Sanh 91b; Pirqe de. R. El. 51; Shemoth R. 50; cf. și Ber. R. 12 and gen 2.4)
186. Is 32.14,15 (midr. on Lam 3.49)
187. Is 32.20 (Tanchuma; Deb R. 6)
188. Is 35.1,2 (Tanchua on Deut 1.1)
189. Is 30.5,6 (Yalkut 1.78c; Ber. R. 95; midr on Ps 146.8)
190. Is 30.10 (midr on ps 107.1; yalkut la finalul Cronicilor; Shemoth R. 15,23)
191. Is 40.1-3 (vezi Is 11.12 and 35.1)
192. Is 40.5 (Vayyikra R. 1; Yalk 2.77b)
193. Is 40.10 (Yalk on Ex 32.6)
194. Is 41.18 (vezi gen 18.4-5)
195. Is 41.25 (Bem R. 13)
196. Is 41.27 (targum-Rashi; Bereshith R. 63; Vayyikra R. 30; Talmud–Pes 5a; Pesiqta)
197. Is 42.1 (targ; midr on ps 2; yalkut)
198. Is 43.10 (targ)
199. Is 45.22 (see Is 11.12, midr on lam)
200. Is 49.8 (Yalk.)
201. Is 49.9 (Yalk.)
202. Is 49.10 (midr pe Plângeri-citat ca 11.12)
203. Is 49.12 (vezi Ex 12.2)
204. Is 49.13 (midr on prov 19.21)
205. Is 49.14 (yalk.)
206. Is 49.21 (midr plângeri–vezi ps 11.12)
207. Is 49.23 (Vayyikra R. 27; midr on Ps 2.2)
208. Is 49.26 (Vayyikra R. 33)
209. Is 51.12 (see Is 11.12, and Is 25.9)
210. Is 51.17 (see Is 25.0)
211. Is 52.2 (see Is 11.12–midr on Lam)
212. Is 52.3 (talmud–Sanh 97b)
213. Is 52.7 (yalkut; yalk on Ps 112.1; see also Cant 2.13)
214. Is 52.8 (midr on lam–see Is 11.12)
215. Is 52.12 (Shemoth R. 15, 19)
216. Is 52.13 (targ; yalk(asoc. cu suferințele lui Mesia))
217. Is 53 (numele mesianic ‘Leprous’ (Sanh 98b)este expr. bazat pe el)
218. Is 53.10 (targ)
219. Is 53.5 (midr pe Samuel; vezi Rut 2.14)
220. Is 54.2 (Vayyikra R. 10)
221. Is 54.5 (Shemoth R. 15)
222. Is 54.11 (Shemoth R. 15; vezi și Ex 12.2)
223. Is 54.13 (Yalk; midr. on Ps 21.2)
224. Is 55.12 (midr on Ps 13)
225. Is 56.1 (vezi Ex 21.1)
226. Is 56.7 (vezi Is 11.12)
227. Is 57.14 (Bemidbar R. 15)
228. Is 57.16 (talmud–Yeb. 62a și 63b; midr pe Ecl 1.6)
229. Is 59.15 (talmud–Sanh 97a; midr on Cant 2.13)
230. Is 59.19 (talmud-Sanh 98a)
231. Is 59.17 (pesiqta)
232. Is 59.20 (vezi Is 11.12)
233. Is 59.19,20 (Sanh 98a; Pesiqta 166b)
234. Is 60.1 (targ; Ber. R. 1 with ref to Dan 2.2; Ber. R. 2; Bemidbar R. 15,21; Yalkut on Exod 25.3; yalk în acest cap.)
235. Is 60.2 (talmud-Sanh 99a; midr)
236. Is 60.2-4 (midr)
237. Is 60.4 (midr on cant 1.4–tied in with the Zec. prophs!)
238. Is 60.7 (talmud-Abod. Sar. 24a)
239. Is 60.8 (midr on Ps 48.13)
240. Is 60.19 (yalk)
241. Is 60.21 (talmud–Sanh 98a)
242. Is 60.22 (talmud–Sanh 98a)
243. Is 61.1 (see Is 32.14, 15)
244. Is 61.5 (yalkut; midr on Eccl 2.7)
245. Is 61.9
246. Is 61.10 (tanchuma on deut 1.1–see Is 25.9; Pesiqta)
247. Is 62.10 (see Is 57.14)
248. Is 63 (Pirqe de. R. El. c.30)
249. Is 63.2 (see Cant 5.10; Pesiqta)
250. Is 63.4 (Sanh 99a; midr on Eccl 12.10)
251. Is 64.4 [3] (yalk on Is 60)
252. Is 65.17 (midr on lam–see Is 11.12)
253. Is 65.19 (tanchuma on deut 1.1)
254. Is 65.25 (Ber R. 20; midr)
255. Is 66.7 (Vayyikra R. 14; midr on Gen 33.1)
256. Is 68.22 (Ber. R. 12; see gen 2.4)
257. Ier 3.17 (Yalku on Josh 3.9ff)
258. Ier 3.18 (yalkut on Cant 1.16)
259. Ier 5.19 (Introd. to Echa R.)
260. Ier 12.9 (Pirque de R. Eliez c.28)
261. Ier 16.13 (talmud–San 98b; midr on Lam 1.16)
262. Ier 16.14 (Mechilta)
263. Ier 23.5,6 (targ; talmud–Babha Bathra 75b; midr on Ps 21.1; midr on Prov 19.21; midr pe plângeri 1.16)
Ier 23.7 (see Jer 16.14; talmud–Ber. 12b)
264. Ier 30.9 (targ)
265. Ier 30.21 (targ; midr on Ps 21.7)
266. Ier 31.8 (yalkut)
267. Ier 31.20 (yalk; yalk on Is 9.1)
268. Ier 31.31,33,24 (yalk)
269. Ier 33.13 (targum; yalkut)
270. Plângeri 1.16 (Midrash R and in Jeru talmud)
271. Plângeri 2.22 (targ)
272. Plângeri 4.22 (targ)
273. Ezech 11.19 (Deb. R. 6 et. al.)
274. Ezech16.55 (Shem R. 15)
275. Ezech17.22,23 (targ)
276. Ezech25.14 (Bemidbar R. on Num 2.32)
277. Ezech29.21 (Sanh 98a)
278. Ezech32.14 (Sanh 98a)
279. Ezech36.25 (targ; yalkut; talmud–Kidd. 72d)
280. Ezech36.27 (vezi Ezech 11.19)
281. Ezech39.2 (Bemidbar R. 13)
282. Ezech47.9 (Shem R. 15)
283. Ezech47.12 (Shem R. 15)
284. Ezech48.19 (Talmud–Baba R. 122a)
285. Dan 2.22 (Ber. R. 1; midr on Lam 1.16)
286. Dan 2.35 (Pirqe de R. Eliez c.11)
287. Dan 2.44 (Pirqe de R. Eliez c.30)
288. Dan 7.9 (interpreted by R. Akiba in Chag 14a)
289. Dan 7.13 (talmud–Sanh 98a: dacă Israel merită, Mesia va veni pe norii cerului, dacă nu, va venii sărac, călare pe măgar!)
290. Dan 7.27 (Bem. R. 11)
291. Dan 8.13,14 (Ber. R. 21)
292. Dan 1.24 (Naz 32b; Yalkut)
293. Dan 12.3 (Shem R. 15)
294. Dan 12.11,12 (Midr on ruth 2.14)
295. Osea 2.2 (midr on Ps 45.1)
296. Osea 2.13 (see Jer 5.19)
297. Osea 2.18 (Shem R. 15 on Ex 12.2)
298. Oseas 3.5 (targ; Jer Talmud–Ber. 5a)
299. Osea 6.2 (targ)
300. Osea 13.14 (Yalk on Is, par. 269)
301. Osea 14.7 (targ)
302. Ioel 2.28 (Bemidbar R. 15; Yalkut)
303. Ioel 3.18 (midr on Ps 13; midr on Eccl 1.9)
304. Amos .7 (midr on cant 2.13)
305. Amos 5.18 (talmud–sanh 98b)
306. Amos 8.11 (Ber. R. 25)
307. Amos 9.11 (talmud–Sanh 96b; Ber. R. 88; cf. Yalkut)
308. Obadia 18,21 (Deb R. 1)
309. Mica 2.13 (see Gen 18.4,5; Midr on Prov 6)
310. Mica 4.3 (Talmud–Shabb 63a)
311. Mica 4.5 (Shemoth R. 15)
312. Mica 4.8 (targ)
313. Mica 5.2 (targ; Pirqe d. R. Eliez c.3; et.al.)
314. Mica 5.3 (talmud–Yoma 10a; Sanh 98b)
315. Mica 7.6 (Sanh 97a; Sotah 49b; midr on cant 2.13)
316. Mica 7.15 (Yalkut)
317. Mica 7.8 (Deb.R.11)
318. Naum 2.1 (see Is 52.7)
319. Hab 2.3 (Sanh 97b; Yalk)
320. Hab 3.18 (targ)
321. Țeph 3.8 (Yalk)
322. Țeph 3.9 (Talmud–Abhod.Zarah, 24a; Ber. R. 88)
323. Țeph 3.11 (Sanh 98a)
324. Hagai 2.6 (Deb. R. 1)
325. Zah 1.20 (Talmud–Sukk. 52b; midr–bemidbar R. 14)
326. Zach 2.10 (see Is 60.4; targ.)
327. Zah 3.8 (targ)
328. Zah 3.10 (midr on Ps 72)
329. Zah 4.7 (targ; tanchuma (par. Toledoth 14)
330. Zah 4.10 (tanchuma, u.s.)
331. Zah 6.12 (targ; jers-talmud–Ber 5a; Pirqe de R. Eliez c.48; et. al.)
332. Zah 7.13 (vezi Jer 5.19)
333. Zah 8.12 (vezi gen 2.4)
334. Zah 8.23 (vezi Is 60.1 in Yalkut)
335. Zah 9.1 (Siphre on Deut, p.65a; Yalkut)
336. Zah 9.9 (peste tot! Sanh 98a; Pirqe de R. Eliez c.31)
337. Zah 9.10 (see Deut 20.10)
338. Zah 10.4 (targ)
339. Zah 11.12 (Ber. R. 98)
340. Zah 12.10 (Talmud–Sukk. 52a)
341. Zah 14.2-6 (many passages on the messianic wars)
342. Zah 14.7 (yalkut on Ps 139.16,17; Pirqe d. R. Eliez c.28)
343. Zah 14.8 (Ber R. 48; see also gen 18.4,5)
344. Zah 14.9 (Yalkut; midr on Cant 1.13; et. al.)
345. Mal 3.1 (Pirqe de R. Eliez c.29)
346. Mal 3.4 (Bemidbar R. 17)
347. Mal 3.16 (Vayyikra R. 34)
348. Mal 3.17 (Shemoth R. 18)
349. Mal 4.1 [3.19] (Bereshith R. 6)
350. Mal 4.2 [3.20] (Shemoth R.31)
351. Mal 4.5 (many places…Pirqe de R. Eliez. c.40; Debarim R. 3; midrash on Cant 1.1; talmud; yalkut)

• Date istorice despre susținătorii mesianici

– Lista unor oameni cunoscuți care au apelat la așteptările mesianice ale zilei. Numărul mare arată ce răspândită era credința mesianică, larga varietate a profilelor lor arată ce variate erau credințele mesianice. Materialul este disponibil detaliat în NWNTI: 242-252, și BPM: cap. 3; nu voi cita referințe din Josephus, deoarece sunt numeroase și se găsesc în NWNTI. Deoarece acestea toate sunt referite în Josephus, sunt vechi – ulterior au apărut mulți pretendenți.

– Regii mesianici

0. Iuda (din Sepphoris, Galilee), fiul lui Ezechia “brigand șef”.
1. Simon din Perea,fost slujitor regal.
2. Athronges păstorul Iudeii.
3. Iuda (din Gamala) Galilean (menționat în Fapte 5.37).
4. Menahem (nepot al lui Iuda galileeanul.
5. Ioan de Gischala fiul lui Levi.
6. Simon bar Giora de Gerasa.

– Profeți mesianici

0. Samariteanul anonim.
1. Theudas (menț. în Fapte 5.36).
2. Egipteanul anonim (evreu).
3. Impostorul anonim.
4. Jonathan refugiatul.

• Declarații ale învățaților (accentul meu):

– John Collins, “Messianism in the Maccabean Period”, În JTM: 101: “noțiunea de salvator transcendent sub Dumnezeu este poate dezvoltarea cea mai semnificativă a mesianismului ebraic, larg definit, în sec. 2 ÎH. Sunt unele urme de mesianism în per. macabeilor (164bc-63bc). Este evident, că mesianismul nu era răspândit larg și nici proeminent în această perioadă și nu era nici o noțiune ortodoxă a lui Mesia. Tradițiile pe care mesianismul davidic se bazau erau bine păstrate, dar nu asigurau în sine o așteptare vie. Prezența sau absența mesianismului era determinată în primul rând de atitudinile politice și circumstanțele diferitelor grupări din iudaism. Cei care își puneau speranța în instituțiile și liderii zilei, fie Mari preoți, ptolemei sau macabei, nu erau prea mult interesați de mesianism. Grupările apocaliptice dezvoltau ideea unui salvator transcendent, ca alternativă sau complement la mesianismul pământesc. Doar în ridicarea comunității Qumran găsim un grup cu interes puternic în mesianism și în sec. 1 psalmii lui Solomon.”

– Charlesworth, în TM: 7: “avem multe surse evreiești ce îl portretizează pe Mesia, ca cineva care slujește de mare preot escatologic, manuscrisele de la Marea Moartă T12P, sau ca binevoitorul și regele atotputernic (PssSol 17). Numeroase funcții sunt uneori atribuite lui Mesia: va judeca pe cei răi (PssSol 17, 4Ezra 12, 2Bar 40),îi va distruge (PssSol 17, 4Ezra 12, 2 Bar 72; cf. Is 11), va elibera poporul lui Dumnezeu (PssSol 17, 4Ezra 12, cf. Zech 9), și va domni într-un regat binecuvântat (PssSol 17, 18; 2Bar40; cf. Ps. 2).”

– Fostul învățat evreu B. M. Bokser, “Mesianismul, modelul Exodus și iudaismul rabinic vechi”, în TM: 256, 257: (după analizarea celor două referințe la zilele lui Mesia în t. Ber 1.10, ll 41-50): “evreii din primele două secole aveau dierite vederi cu privire la speranțele tradiționale pentru viitorul lor. Cercurile rabinice, deși aparent nepreocupate de problemă, discutau relația răscumpărării trecute cu cea viitoare și opiniile difereau cu privire la zilele profetice ulterioare sau per. mesianicăp din viitor…apreciem modul pozitiv și metoda creativă în care vedeau viitorul.

– Horsley șid Hanson, în BPM: 102: “așteptările unui personaj regal începeau să învie în per. Hasmonean (i.e. Maccabean). Faptul că începuse insurgența este evident din manuscrisele de la MM și Ps. Sol 17. La începutul cap. am notat apariția termenilor Mesia sau fiul lui David’ ca fiind rare în lit. ebraică înainte de și contemporan cu apariția mișcării mesianice. Apariția ultimei este dovada învierii tradiției domniei populare.

– Chiar învățatul evreu Jacob Neusner (care încearcă să minimalizeze noțiunile tradiționale de Mesia) ADMITE că așteptările mesianice ale evreilor pre-Mishnahhic erau cele ale unei imagini supraomenești. Neusner crede că compilatorii Mishnah încercau să rezolve aceleași chestiuni, dar în mod diferit. În descrierea încercării, Neusner descrie ce erau vechile tradiții, în “Mishnah și Messiah”, JTM: 275): “ne concentrăm pe modul în care este așezat sistemul în Mishnah și cum tratează chestiunile critice de teologie în escatologia mesianică din versiunile vechi ale iudaismului. Aceste sisteme vechi apelau la o imagine supra naturală a unui salvator, mitul Mesia, ca răscumpărător al Israelului, angajată în situații politic-istorice, ca rege al evreilor și Dumnezeu-om, tratând întrebările crucial-istorice din viața lui Israel și rezolvându-le: Hristos ca rege al lumii, al veacurilor, al morții.

– John Collins, în SS: 47: “așteptarea unui rege din linia lui David, care stagnează în era postexilică, reapare după restaurarea regalității native, non-Davidice, evreiești în per. Hasmonean (sf. sec. 2 – încep. Sec. 1 ÎH). Reapare în mai multe cadre. În sec. 1 AD se poate spune că e parte din moștenirea comună a iudaismului.

Sumar

Dacă ne retragem și încercăm generalizarea datelor de mai sus, vedem imediat diversitatea. Imaginile mesianice sunt de la preot la rege la profet. Mai mulți scriitori sau comunități au multiple imagini mesianice. (ex. Qumran, Testamentul lui Levi). Aceste imagini sunt de la omul rege Davidic (Psalmii lui Solomon, 2 Baruch, Sibyl 3?) la Regi salvatori transcendenți și pre-existenți quasi-divini (I Enoch, Sibyl 5, Testamentul lui Iuda) și ceva intermediar (Philo, unele materiale Qumran).

Această varietate nu are granițe geografice. Surse palestiniene sunt reprezentate (Psalmii lui Solomon, Testamentele) și iudaismul elenistic (Philo, Sibyl, LXX). Majoritatea de mai sus sunt materiale venite din iudaismul neoficial. Vorbind de scrieri din grupările specifice interiorului iudaismului, ele nu vorbesc pentru iudaismul general. Documentele oficiale ale iudaismului rabinic atestă folosirea titlurilor și figurilor mesianice și demonstrează gama largă de așteprtări. Putem contrasta acceptarea relativă a lui Bar Kochba de Akiba ca Mesia, lider pur politic, cu discuția teologică cum figura danielică de a veni pe nori este posibil să vină și pe măgar. (b. Sanh. 98a).

Este ușor de documentat o gamă largă de așteptări mesianice, judecând după explozia de materiale mesianice din per. 200 BCE – 200 CE și larga acceptare a liderilor popular mesianici, este ușor de concluzionat că așteptările mesianice erau răspândite.

Dar putem discerne modelul? Putem face ‘simplu spre complex’ predicții? Ce sugerează cronologia acestor documente?

Să privim la cronologia surselor de mai sus.

1. Înainte de 200 BCE – 200 CE, avem materiale biblice. Avem motive să credem că erau înțelese mesianic înainte de a ajunge la sursele discutate mai sus?

De fapt, da. Avem două date despre cum erau interpretate înainte de perioada noastră:(1) traducerile (LXX, Samaritan?, Quman) (2) tradiții rabinice vechi. Datele LXX de mai sus indică înțelegerea mesianică a versetelor cheie (ex.Num 24) cu efecte mari și la înțelegerea palestiniană și multele referiri la Mesia în Targums (67 pasaje) și numărul mare de pasaje VT interpretate mesianic în lit. Rabinică (min. 400) sunt indicații puternice că interpretarea și înțelegerea mesianică nu erau noin în sec. 3 ÎH.

2. În per. 200 ÎH până la Isus, vedem producerea documentelor Qumran (Dual mesia), I Enoch (pre-existent super-uman mesia), elenistic Sibyl 3 (rege pământesc, tipologic), și Palestinienii Psalmi ai lui Solomon (rege pământean Davidic.) Stea și Toiag în (Gen 49, Num 24) sunt imagini mult folosite, ca și Fiul Omului ( Dan 7). Mesianismul bogat și robust al înțelegerii rabinice a VT, evidențiat în Targums și scrieri rabinice, apare dezvoltat deplin în scrierile ebraice vechi ale perioadei.

3. În per. 0-150 AD, avem elenisticul Philo (rege universal), Palestiniele 2 Esdras (pre-existent, super-uman), elenistic Sibyl 5 (rege transcendent din cer), documente lui Josephus despre lideri mesianici (regi și profeți, regi tipici naționali, pământești), și palestinianul 2 Baruch (domnitor pre-existent, universal). Avem o gamă largă de așteptări, din nou, și o acceptare a acestei varietăți de oameni.

4. După aceasta (i.e. 150 CE), avem codificarea materialelor rabinice și a targum—fără teme mesianice – în ciuda războiului roman.

[adaug scurt că dacă analizăm datele din NT se va confirma ce am găsit deja. Deci că, contextul mesianic al cuvintelor și misiunii lui Isus puteau apare la jumătatea sec. 1A D și să proclame un țăran galileean ca Mesia fără un context vibrant și să aibă și succes, este absurd! (nu ajungeau prea departe dacă trebuiau să răspundă la întrebarea: ce e Mesia? Istoria ar fi fost diferită).

Răspunsul este nu. Varietatea, intensitatea, și pervaziunea credinței mesianice este evidentă la începutul perioadei noastre – aceste credințe apar brusc și elaborat. Sursele rabinice (i.e. targum, talmud, și midrash) sugerează că pre-datează perioada noastră și par a aborda datele tradiționale ale scrierilor apropiate VT (ca. 300 ÎH).

Este incorect să se afirme:

– Fiecare evreu al sec. 1 aștepta cu pasiune pe Mesia

– Așteptarea evreiască din sec. 1 era exclusiv după un model NT de Mesia om – Dumnezeu

Este deci incorect să spunem că:

– Evreul din sec. 1 nu aștepta pe Mesia

– Așteptarea evreiască din sec. 1 era după un lider pur natural, exclusiv uman, lider politic.

Ce putem afirma este că așteptarea mesianică (larg considerată) era prezentă în grupările evreiești care scriau literatură – de-a lungul perioadei – și pentru unii din ei, așteptările după un eliberator care va veni din Iacov erau intense, teologice și detaliate. În această lume de speranțe amestecate, categorii pre-concepute, și escatologii pre-construite, Isus din Nazaret a proclamat că Împărăția lui Dumnezeu s-a apropiat…

Glenn Miller, 3/24/96.

Print Friendly, PDF & Email