PREZBITERIANISMUL

PREZBITERIANISMUL

Prezbiterianismul – din Wikipedia, enciclopedia liberă – este o ramură a creștinismului protestant ce aderă la tradiția teologică calvinistă și ale cărei congregații se organizează potrivit unei forme de guvernare prezbiterane. Teologia prezbiterană accentuează, de obicei, suveranitatea lui Dumnezeu, autoritatea Scripturilor și necesitatea harului, prin credința în Hristos. Prezbiteranismul își are originile în Scoția. (courtesy of en.wikipedia.org)

Guvernul Bisericii Presbiteriene, NU cel al entității Bisericești – de Dr C. Matthew McMahon. Au existat valuri mari de discuții despre consecințele decretelor legale, guvernul bisericii și oficiul succesiunii Puritane de-a lungul ultimilor doi ani. Unele concluzii din acele discuții par să “împingă agenda” spre locuri unde majoritatea nu vor să ajungă, sau sunt de părere că unii greșesc grav. Personal, am scris un articol despre acest subiect care are (în opinia mea legată de Presbiterienii Westminster) unele consecințe devastatoare asupra Guvernului bisericesc Independent și abilitatea sa de a menține decretele legale și succesiunea oficiului. (courtesy of www.apuritansmind.com)

Istoria prezbiteriană – Biserica prezbiteriană din SUA este una dintre cele mai noi și vechi denominații din America. Suntem una dintre cele mai noi deoarece la data de 10 iunie 1983 cele două mari grupări prezbiteriene din SUA s-au unit după 122 de ani și au format Biserica Prezbiteriană SUA. Suntem una din cele mai vechi deoarece rădăcinile noastre merg până la primii oameni stabiliți în America. Majoritatea istoricilor confirmă că două trei pătrimi din americani au vederi teologice comune cu prezbiterienii în timpul războiului revoluționar. (courtesy of www.standrewatscc.org)

Prezbiterianismul și dispensaționalismul – de Vern S. Poythress. La o primă privire, prezbiterianismul și dispensaționalismul par a fi opuse. Dar cum doi din cei mai influenți dispensaționaliști din America, Cyrus I. Scofield și Lewis Sperry Chafer, au rădăcini prezbiteriene? Lewis Sperry Chafer (1871-1952), prezbiterian, fondatorul seminarului teologic din Dallas, președinte și profesor de teologie sistematică1 a scris o lucrare de 8 volume, Systematic Theology care este o prezentare clasică a dispensaționalismului în structura unei teologii sistematice complete. (courtesy of www.frame-poythress.org)

Prezbiterianismul – din Enciclopedia catolică – în sens larg este sistemul guvernării bisericii prin adunările reprezentative numite prezbiterii, opuse guvernului și episcopilor (sistemul episcopal, prelația), sau prin congregații, (congregaționalism, independență), în sens strict, prezbiterianismul este numele dat unui grup eclesiastic care reprezintă trăsăturile protestantismului accentuat de Calvin. Din diferitele biserici modelate după reforma elvețiană, unii elvețieni, olandezi și germani sunt cunoscuți ca și reformați, francezii ca hughenoți, cei din Boemia și Ungaria cu numele lor naționale, scoțienii și englezii și bisericile derivate sunt cunoscuți ca prezbiterieni. Este o puternică asemănare familială între aceste biserici și multe din ele au aderat la Alianța bisericilor reformate din lumece susțin sistemul prezbiterian, formată în 1876 cu scopul de a asigura cooperarea interdenominală în lucrarea generală a bisericii. (courtesy of www.newadvent.org)

Povestea Presbiterianismului – de C. Gregg Singer, Ph. D. Presbiterianismul are o istorie glorioasă şi nepreţuită. Originile sale sunt găsite în Biserica Noului Testament, iar renaşterea sa este punctul culminant al Reformei. Măreţia sa nu constă în ceea ce oamenii au făcut prin puterea lor, ci în ceea ce Dumnezeu a vrut să facă prin cei ce s-au supus voinţei sale şi au fost atât de dedicaţi adevărurilor mari ale Scripturilor încât şi-ar fi dat vieţile pentru credinţa care era mai mult decât viaţa pentru ei. Istoria Bisericii noastre a fost uneori scrisă, în mod literar, cu sângele martirilor. (courtesy of www.fpcjackson.org)

Ce este prezbiteranismul? – de Rev. CHARLES HODGE, D.D. Fraților, ne-am adunat în seara aceasta în calitate de Societate Istorică Prezbiterană. Cu acest prilej, am găsit nimerit să discutăm pe marginea întrebării: Ce este prezbiteranismul? Să nu vă așteptați din partea mea la o pledoarie. Nu urmăresc nici să vă convertesc, nici să vă conving, ci doar să expun. Vă propun să ocupăm ceasul dedicat acestui discurs încercând să prezentăm principiile acestui sistem de organizare bisericească, despre care noi, prezbiteranii, credem că este întemeiat pe Cuvântul lui Dumnezeu. (courtesy of www.pcahistory.org)

CE CRED PREZBITERIENII – de Rev. G. Aiken Taylor, Ph.D. Articolul următor a apărut inițial pe paginile jurnalului prezbiterian, la scurt timp după ce Dr. Taylor și-a ocupat poziția ca și editor al revistei. Ulterior a fost reprodus într-un pamflet pentru distribuire și a fost influent în mișcarea bisericească prezbiteriană din anii 1960. Adesea se face referire la faptul că termenul de prezbiterian se referă la bătrâni și prezbiterianism și este o formă de guvernare bisericească. Dar prezbiterianismul nu este doar o formă de guvernare bisericească, ci este și un sistem de credință sau doctrină bine definit. În interpretarea Bibliei, reforma a atins zenitul cu John Calvin. Prezbiterianismul a urmat interpretarea Bibliei și este numit calvinism. Calvinismul prezbiterienilor se bazează pe mărturia de credință Westminster și pe Catechismul mare și cel mic, documente scrise cu o suta de ani înainte de moartea lui Calvin. (courtesy of www.pcahistory.org)

Print Friendly, PDF & Email