DISPENSAȚIONALISMUL
Dispensaționalismul – definiții și scurt istoric – Cheia spre Dispensaționalism nu este în definiţia sau recunoașterea unui număr specific de dispensații. Aceasta este neînțelegerea oponenților Dispensaționalismului. Aproape toţi teologii vor recunoaște că Dumnezeu a lucrat diferit prin Lege decât El a lucrat prin Har. Aceasta nu înseamnă că spunem că mântuirea a fost dobândită într-o manieră diferită, doar că responsabilitățile date omului de către Dumnezeu erau diferite în timpul perioada dării Legii până la cruce, la fel precum ele erau diferite pentru Adam şi Eva. (courtesy of www.endtimes.org)
O comparație a dispensaționalismului clasic, teologiei legământului și dispensaționalismului progresiv – În ultimii 400 de ani au existat două școli importante de gândire în cadrul creștinismului ortodox: Teologia Legământului și Dispensaționalismul Clasic. Desigur, există alte câteva teologii care deviază din aceste două școli importante, însă ele sunt, în esență, izvorâte din acestea. De exemplu, au existat încercări de a găsi o poziție mediatoare între cele două gândiri. Astfel, George Ladd a enunțat o poziție mediatoare cunoscută drept Premilenarismul Legământului, iar mai recent Craig Blaising și Darrell Bock au introdus o a doua poziție mediatoare, cunoscută drept Dispensaționalism Progresiv. (courtesy of www.oocities.org)
O istorie a dispensaţionalismului în America – de Ernest Reisinger. În ultimul nostru studiu, am luat în considerare relaţia vitală a dispensaţionalismului cu controversa despre autoritatea dumnezeiască. Dispensaţionalismul este mama teologică a învăţăturii contrare autorităţii dumnezeieşti. În cadrul acestui studiu, aş vrea să facem o foarte succintă trecere în revistă a dispensaţionalismului în S.U.A. Articolul de faţă nu se vrea un studiu exhaustiv. Este doar o mică paranteză în studiile noastre despre disputa autorităţii dumnezeieşti. (courtesy of www.reformedreader.org)
Charles H. Spurgeon şi naţiunea lui Israel – O perspectivă non-dispensaţională asupra literaturii despre restaurarea naţională – de Dennis M. Swanson. Reconstituirea naţiunii Israelului în 1948 a catalizat apariţia unui noian de literatură profetică, din toate perspectivele milenariste, abordând semnificaţia biblică şi teologică a acestui eveniment. În măsura în care acest eveniment istoric a fost cu certitudine un „început”, el a fost totodată şi „punctul culminant al forţelor istorice care îşi adunaseră tăria de-a lungul secolului al nouăsprezecelea.” Pentru britanici, a fost o culminare a aproape 300 de ani de diriguire a mişcării de „Restaurare”. În decursul anilor, s-a ajuns la Declaraţia Balfour din 2 noiembrie 1917, discutându-se restaurarea unui ţinut al naţiei evreilor, în câteva centre din Anglia. (courtesy of www.spurgeon.org)
O scurtă istorie a dispensaţionalismului – de Thomas Ice. Este îndoielnic faptul că ar fi existat cumva vreun alt cerc de oameni [în afară de dispensaţionalişti] care să fi făcut mai multe în privinţa influenţei în propovăduire, învăţare şi scrieri, pentru promovarea iubirii de studiu biblic, pentru foamea pentru un trai creştin profund, pentru pasiunea pentru evanghelism şi entuziasmul misiunilor, în istoria creştinismului american. (courtesy of www.raptureready.com)
O examinare a teologiei dispensaţionale – de Dr. Renald E. Showers. În mod tradiţional, teologii dispensaţionali au numit cea de a şaptea dispensaţie ca fiind Dispensaţia Mileniului. Odată ce teologii dispensaţionali numesc, în mod normal, fiecare nouă dispensaţie după noii factori care o definesc, ar putea fi mai bine să numim ultima dispensaţie Dispensaţia Domniei Îndreptăţite a lui Hristos. Motivul acestei sugestii de denumire va fi evident.(courtesy of www.gracebiblestudies.org)
Sionismul creştin: dispensaţionalismul şi rădăcinile teologiei sectare – de Rev. Steven Sizer. Dispensaţionalismul este unul dintre sistemele teologice cele mai influente din cadrul bisericii universale de astăzi. În general desconsiderat şi subliminal, el a căpătat tot mai mult forma ipotezelor gândirii fundamentaliste, evanghelice, penticostale şi harismatice privind Israelul şi Palestina, în ultimii o sută cincizeci de ani. (courtesy of www.informationclearinghouse.info)
Teologia Legământului şi dispensaţionalismul: comparaţie – Probabil că aţi fost expuşi dispensaţionalismului, fie că v-aţi dat seama sau nu, fie că aţi ştiut sau nu, fie că v-aţi pronunţat sau nu în privinţa sa. Dispensaţionalismul este teologia din spatele seriei de cărţi şi filme Left Behind (Lăsat în urmă), o serie care a doborât orice recorduri. Cărţile lui Tim LaHaye şi Jerry Jenkins s-au vândut în peste patruzeci de milioane de exemplare (Demar, Left Behind, 2009, Forward) şi, fără îndoială, alte milioane de oameni au văzut filmul bazat pe seria de cărţi. Dacă acest lucru nu este îndeajuns, cei mai mulţi predicatori de televiziune şi o puzderie de misiuni cu popularitate au postulat, au expus, au explicat, au declarat şi în general, au promovat acest sistem. (courtesy of sovereigngod.wordpress.com)
Teologia legământului şi dispensaţionalismul – Acestea sunt, amândouă, mişcări care afectează o mare parte a Bisericii Evanghelice, teologia legământului influenţând mult din tradiţia reformată a Bisericii, iar dispensaţionalismul având efect, în genere, prin primul său studiu biblic apărut, The Scofield Reference Bible (Biblia Adnotată Scofield) (singura care se găsea, în vremea când eram copil; ai mei aveau Biblia Adnotată Scofield). A avut un impact masiv asupra Seminarului Teologic Dallas şi a tuturor absolvenţilor acestuia, atunci când Dallas a trimis atât de mulţi pastori în bisericile biblice şi cele baptiste independente. (courtesy of www.biblicaltraining.org)
Teologia legământului contra dispensaţionalismului – O problemă a Legii contra Harului – de Bob Nyberg. Mulţi dintre noi au această atitudine atunci când vine vorba de aceste cuvinte teologice „elevate” şi polisilabice. Însă cu toţii practicăm ceea ce credem a fi adevărat, ca atare doctrina face diferenţa! Au fost scrise volume întregi pentru explicarea învăţăturilor teologiei legământului şi, respectiv, a dispensaţionalismului. Acest succint document nu este menit să definească aceste sisteme de interpretare. De fapt, se presupune că cititorul a înţeles deja preceptele de bază ale dispensaţionalismului. Scopul documentului de faţă este de a demonstra că teologia legământului îl trimite pe credincios sub legea Vechiului Testament. (courtesy of www.4himnet.com)
Teologia Dispensațională: Este Biblică? – Teologia Dispensațională poate fi definită, într-un mod foarte simplu, ca un sistem teologic ce încearcă să dezvolte filosofia istorică a Bibliei pe baza supremației lui Dumnezeu. Aceasta reprezintă întreaga Scriptură și istorie ca fiind reprezentate de câteva dispensații ale conducerii lui Dumnezeu. (courtesy of www.biblestudymanuals.net)
Teologie dispensaţională – de Dr. Renald Showers. Teologia dispensaţională poate fi definită foarte simplu, ca fiind un sistem teologic care încearcă să dezvolte filosofia Bibliei privind istoria, pe bazele ocârmuirii suverane a lui Dumnezeu. Ea reprezintă întreaga Scriptură ca fiind acoperită în câteva dispensaţii ale stăpânirii lui Dumnezeu. (courtesy of www.jashow.org)
Dispensaționalism 101 – Contrastul dintre Dispensaționalism și Teologia Legământului – Diferența principală dintre Dispensaționalism și Teologia Legământului ține de cum interpretează o persoană Biblia. Fundația ambelor sisteme ține de problema interpretărilor Biblice. Dacă îndepărtezi problemele secundare, descoperi că există trei puncte cheie ce separă aceste două sisteme ale teologiei. (courtesy of www.4himnet.com)
Comparație dintre Dispensaționalism și teologia legământului – În cele ce urmează, avem indicate diferențele principale dintre cele două sisteme teologice. Ele reprezintă curentele principale ale ambelor sisteme, deși există variațiuni în cadrul fiecăruia. Teologiile sistematizate reprezentative sunt cele ale lui L.S. Chafer și, respectiv, Charles Hodge. (courtesy of www.faithbibleonline.net)
Dispensaţionalismul: o întoarcere la teologia biblică sau cult pseudo-creştin? – de Gospel Plow. De ce atât de mulţi oameni, care se autodenumesc creştini, au mereu dispute între ei şi cu alţii în privinţa doctrinei? Nu sunt toţi cei care Îi rostesc numele lui Hristos uniţi, prin Sfântul Duh, ca trup al lui Hristos? Nu propovăduieşte fiecare biserică aceeaşi doctrină de bază? Dacă ar fi fost aşa, nu ar mai fi fost nevoie ca Pavel să îl dojenească pe tânărul Timotei: „Fii cu luare aminte asupra ta însuţi şi asupra învăţăturii…”, nu ar mai fi trebuit ca conciliile bisericii timpurii să definească preceptele şi să se opună învăţăturilor mincinoase, nu ar mai fi trebuit cele 95 de teze ale lui Martin Luther, Mărturisirea de la Augsburg, nici nu ar mai fi fost necesară Reforma, în întregul ei. (courtesy of www.graceonlinelibrary.org)
Dispensaționalism versus ultradispensaționalism – de Joseph M. Willmouth. Chiar dacă acest articol nu este neapărat despre dispensaționalism, el cuprinde o problemă care ar putea diviza lăuntric masa de enoriași ai unei biserici locale. Multe biserici dispensaționaliste îi cunosc pe cei care nu cred în doctrina dispensațiilor, deoarece ei susțin o opinie a teologiei legământului. Și în cele mai multe cazuri (căci întotdeauna sunt și excepții de la regulă), ele nu vor pune într-o poziție de conducere pe cineva care susține un punct de vedere atât de diferit. Oricum, există un alt pericol pentru enoriașii bisericii locale, de care poate că cei mai mulți nici nu au auzit. Acesta pericol este ultradispensaționalismul. (courtesy of www.bibleteacher.org)
Lucrurile esenţiale ale teologiei dispensaţionale – de Robert Dean Jr. De când John Nelson Darby a articulat şi sistematizat întâia oară sistemul său teologico-hermeneutic, cunoscut în general ca dispensaţionalism, la începutul secolului al nouăsprezecelea, acel sistem teologic a fost intens observat, criticat şi evaluat. Cei care au fost puternic influenţaţi de el l-au şi modificat, cu toate că unii dintre cei de astăzi au făcut-o într-un mod periculos. O comparaţie a sistemului integrat de către C.I. Scofield în Scofield Reference Bible (Biblia Adnotată Scofield) cu sistemul lui Darby arată diverse schimbări care au survenit în secolul al nouăsprezecelea. Comparaţii ulterioare între Scofield şi teologi dispensaţionali de mai apoi, din secolul al douăzecilea, dezvăluie dezvoltări mai avansate. (courtesy of www.chafer.edu)
Controverse hermeneutice în înțelegerea dispensațională a Legământului Avraamic – de John Davis. Controversele hermeneutice în înțelegerea dispensaționalismului a legământului Avraamic se învârt în jurul a ceea ce Ryrie a denumit „sine qua non a Dispensaționalismului” (condiția obligatorie, n. tr.), (Ryrie 1965, 43-47). Două dintre aceste aspecte sunt (1) distincția între Israel şi Biserică şi (2) interpretarea normală sau simplă a Scripturii. După cum se va vedea, amândouă dintre acestea sunt țesute împreună. (courtesy of www.quodlibet.net)
Apărarea lui John MacArthur a Dispensaționalismului – de Gary DeMar. În 1988, John MacArthur a scris The Gospel According to Jesus, (Evanghelia după Isus, n. tr.) o carte controversată în anumite cercuri deoarece el s-a bazat din greu pe viziuni ale scriitorilor Calvinistici pentru a trata controversa mântuirii domniei. Respectul meu pentru MacArthur a crescut pentru că lui nu i-a fost frică să se ia de cei din propria lui tabără dispensațională care învățau „teologie defectă” despre ucenicie. Cartea a avut laude excesive în cercuri Reformate chiar deşi MacArthur rămâne „un dispensaţionalist tradițional premilenist”. (courtesy of www.americanvision.org)
John MacArthur şi Dispensaționalismul – Următoarea întrebare a fost pusă de un membru al adunării de la Grace Community Church din Panorama City, California, şi i s-a răspuns de către păstorul adunării lor, John MacArthur. Întrebare: Ce este dispensaționalismul? Şi care este poziția dumneavoastră, din Scriptură, despre subiect? Răspuns: Voi încerca să condensez răspunsul pentru că nu vreau să fiu prea copleșit. Dispensaționalismul este un sistem. Este un sistem care, într-un fel, a ajuns în afara controlului. Eu cred că acesta a început cu o înțelegere corectă. (courtesy of www.middletownbiblechurch.org)
Probleme cu Dispensaționalismul – de Phillip B. Brown. Doctrina răpirii dinaintea perioadei judecății se bazează pe doctrina dispensaționalismului. John Nelson Darby a dezvoltat dispensaționalismul începând cu anul 1830. Dispensaționaliștii vor argumenta că motivarea lui Darby era de a contracara liberalismul ce se dezvolta în acea perioadă, prin căutarea unei modalități ce se putea ocupa de distanța dintre Vechiul Testament și Noul Testament în ceea ce privea legămintele, profețiile și promisiunile, fără a reveni la interpretarea spirituală. De exemplu, cei ce au citit Vechiul Testament vor înțelege că legământul Davidic trebuie să fie îndeplinit literar, într-un regat pământesc. (courtesy of www.newwine.org)
Replică pentru Premilenialismul Dispensațional – de Jay Rogers. “Ești pre-trib, mid-trib sau post-trib?”Aceasta este foarte des întreaga idee a dezbaterii escatologice în rândul Creștinilor din ziua de astăzi. Premilenialismul dispensațional este părerea multor Creștini evanghelici din secolul 21. Întradevăr, mulți ar fi surprinși să descopere că marile figuri ale credinței Creștine, ca Athanasius, Augustine, Luther, Calvin, Wesley, nu au scris nimic despre apocalipsă sau despre cei șapte ani de suferință. Asemenea idei sunt străine pentru ei. Escatologia dispensațională, împreună cu teoriile sale profetice despre “semnul Bestiei”, au apărut începând cu anul 1830. Însă nu a devenit o părere generală până la începutul secolului 20. (courtesy of www.forerunner.com)
Importanţa înţelegerii teologiei dispensaţionale – de Theodor D. Pestor. În creştinătatea de astăzi există abordări nestatornice în privinţa Scripturii, ceea ce duce la greşeli şi de multe ori pricinuieşte confuzie. Sper şi mă rog pentru ca acei care studiază personal adevărurile dispensaţionale să aibă o înţelegere de acurateţe în abordarea doctrinei, a profeţiilor şi teologiei. Expunerea corectă a adevărului, cu acurateţe în precepte şi scrieri, este de o necesitate evidentă în lumea de azi. Întreaga Scriptură este pentru ca lumea să trăiască cinstit şi, pentru învăţătura noastră, sunt numeroase pilde şi principii nepieritoare, în tot cuprinsul Bibliei. (courtesy of www.pestor.com)
Dezvoltarea anevoioasă a dispensaţionalismului progresiv – de Manfred Kober. În ultimii ani, schimbări majore au survenit în cadrul dispensaţionalismului. Un nou sistem, cunoscut drept dispensaţionalism progresiv, a pricinuit îngrijorări semnificative în cadrul dispensaţionalismului tradiţional. Dispensaţionalismul tradiţional a făcut mereu distincţia clară şi consecventă între Israel şi Biserică, în privinţa planului lui Dumnezeu pentru fiecare dintre ele. (courtesy of www.faith.edu)
Ce este dispensația? – de Charles C. Ryrie. Nu este o altă problemă în toată situația dispensaționalismului decât definiția. Prin aceasta mă refer nu numai la ajungerea la o singură propoziție de definiție a cuvântului, ci și la formularea unei definiții/descriere a conceptului. Aceasta necesită o examinare a folosirii scripturale a cuvântului, o comparare a cuvântului dispensație cu cuvinte similare, ca de exemplu, perioadă, un studiu al folosirii cuvântului în istoria bisericii și unele observații cu privire la caracteristicile și numărul de dispensații. (courtesy of www.gospelpedlar.com)
Ce este Teologia Înlocuirii? – Ce este Dispensaționalismul? – de Lorraine Day. Majoritatea creştinilor din curentul principal poate că nu au auzit niciodată acest termen. Dacă au auzit, puţini cunosc cu claritate ceea ce înseamnă acesta. Datorită senzaționalei creșteri a creștinătății Evanghelice Carismatice în ultima jumătate a secolului douăzeci, este critic ca fiecare creştin să înțeleagă impactul enorm pe care doctrina falsă a Dispensaţionalismului îl are asupra creştinătății la nivel mondial. (courtesy of www.goodnewsaboutgod.com)