BOHEMIENII sau HUSITISMUL
Husitismul şi moştenirea lui Jan Hus – Pământurile Cehiei erau afectate de o depresie economică sub conducerea lui Wenceslas IV, fiul lui Charles IV. Hoţii şi epidemiile făceau ravagii în ţară, în timp ce războaie private apăreau peste tot. Biserica, ce se presupunea că trebuia să supravegheze respectarea poruncilor lui Dumnezeu, se axa mai mult pe obţinerea poziţiilor de putere şi acumularea proprietăţilor. Clerul ţinea slujbe multă vreme şi în loc de răsplată monetară, a primit o aşezare pentru biserică. Criticismul la adresa Bisericii s-a înteţit din pricina devierii acesteia de la principiile originale, nu doar în Bohemia, ci în toată Europa. (courtesy of www.czech.cz)
Biografie Jan Hus – Jan (John) (1372?-1415) a fost un reformator religios din Boemia, ale cărui eforturi de a reforma Biserica anticipau Reforma protestantă. Hus s-a născut într-o familie de țărani fără nume din Husines, în sudul Boemiei, care este astăzi Republica Cehă. Mama sa l-a învățat să se roage, iar când a crescut mai mare, l-a încurajat să urmeze o carieră de preot. John a văzut că în biserică putea găsi bani și prestigiu. (courtesy of www.sounddoctrine.net)
John Hus: Reforma Bohemiană – În timp ce considerăm acţiunea lui Luther de a bate în cuie aceste 95 de teze pe uşa capelei bisericii din Wittenburg ca fiind începutul Reformei, rămâne faptul că Dumnezeu a început lucrarea reformei cu mult înaintea zilelor lui Martin Luther. Doi oameni sunt numiţi “Pre-Reformatori” de către istorici: John Wycliffe al Angliei şi John Hus al Bohemiei. Poate a-i numi pre-reformatori chiar nu le face nici un rău; însă ei erau mai mult decât pre-reformatori; ei erau reformatori în toată puterea cuvântului – iar Hus probabil mai mult decât Wycliffe. Reforma bisericii în secolul al 16-lea ar fi fost imposibilă fără ei. (courtesy of www.prca.org)
Martirajul lui John Huss (1374-1415) – de K. P. Thomas. Bohemia era mai apropiată politic de Anglia, când regele Richard II s-a căsătorit cu o prințesă boemiană în 1382. Acolo au emigrat ideile lui Wycliff. Când a fost persecutat în Anglia, combinate cu sentimentele cehilor, ideile revoluționare ale lui Wycliff au avut ecou în inimile oamenilor și au prins rădăcini Bohemia. Universitatea din Praga a fost fondată în 1348 și a stabilit relații culturale cu Parisul și Oxford. Pe baza limbii și a tradiției, oamenii din Bohemia erau separați de vecinii germani. Mișcarea inițiată de Hus a devenit una boemiană. El dorea îndepărtarea scandalului provocat de schisma papală. Regele Wenceslas de Bohemia a căutat ajutorul universității din Praga pentru a obține neutralitatea între susținerile papilor rivali la conciliul din Pisa. (courtesy of www.religion-online.org)
Mişcarea Husită şi Revolta Ţăranilor – În vecinătatea Ungariei, o cruciadă de douăzeci de ani se purta împotriva Husiţilor de către regele Sigismund, care era în acelaşi timp Regele Bohemiei şi Împăratul sfânt al Romei, care se baza în mare parte pe trupele Ungare pentru acest scop. Originile acestui război erau de tip religios, dispute ce au umbrit Reforma; în timp, lupta s-a legat de naţionalismul Ceh, iar atunci când gruparea radicală Taborită (numită după centrul Husit din sudul Bogemiei) era la conducere, şi-a luat un caracter anti-feudal.. (courtesy of mek.oszk.hu)
Mişcarea Husită şi Reforma – Disputele din biserică, vânzarea dispensaţiilor, plătirea oficiilor Bisericii şi nepotismul au dat naştere criticismului printre reformatori. Ei au devenit sinceri în special după schisma papală. Scrierile reformatorului Englez John Wycliffe şi a discipolilor săi, Lallarzii, au ajuns în Bohemia, fiind citite avid de Universitatea Charles. În 1403, totuşi, universitatea a interzis scrierile lor publice sau private deoarece unele idei pe care le conţineau erau considerate eretice.. (courtesy of tisk.cirkev.cz)
Pre-Reformatorul – de Jeff Young. În centrul Pieţii din Oraşul Vechi, în inima oraşului Praga, Republica Cehă, se află o statuie mare decolorată a lui John Huss (1370-1415). Citirea numelui în cehă este Jan Has – pronunţat “yan hoose”. Hus rimează cu traducerea în Engleză a ultimului său nume – “goose” (gâscă), un termen folosit des despre el însuşi. Nu departe de statuie, la zece minute distanţă de mers printre străzile pitoreşti înguste din Vechiul Oraş, există o clădire relativ mică cunoscută sub numele de Capela Bethlehem. Mulţi străini au trecut pe lângă ea fără să realizeze semnificaţia acesteia. Este biserica unde Hus a predicat timp de câţiva ani. (courtesy of www.lavistachurchofchrist.org)
Partea socială a Mişcării Huseite – de Frantisek Smahel (Praga). Domnia Împăratului Charles IV (1346-1378) a fost pe vremea unei înfloriri cu multe feţe pentru pământurile coroanei Bohemiene. Deşi Regatul Bohemiei era o parte a Sfântului Imperiului Roman, era în efect statul independent şi monarhul său, primul printre cei şapte alegători ai Imperiului, a condus ca suveran în propria ţară. La acea vreme, Moravia, Libsia şi Lusatia au ţinut deasemenea de pământurile coroanei Bohemiene. Mulţumită minelor de argint din Kutna Hora şi legilor străine ale dinastiei Luxembourgului, Regatul Bohemiei a fost o putere Europeană majoră în timpul celei de-a doua părţi a secolului paisprezece. (courtesy of www.brrp.org)
Să înțelegem iconoclasmul husit – de Milena Bartlova (Brno). Iconoclasmul husiților boemieni formează unul dintre cele mai contrariante aspecte ale contribuției specifice a acestora la istoria europeană. A fost primul eveniment găsit mai târziu de urmași – dar, fără îndoială, se vor mai găsi pe viitor: un gest revoluționar înfăptuit de mulțimi de oameni care distrug imagini publice. Iconoclasmul husit se deosebește de cel bizantin (și de cel creștin timpuriu) tocmai prin profilul său social – înainte de acesta, ocaziile de a distruge și exila imagini nu erau înfăptuite de oameni de rând, care, dimpotrivă, au acționat mai curând de partea protectorilor, ținând piept și luptând împotriva programului iconoclastic conceput și implementat de către elite. (courtesy of www.brrp.org)