Monofizism (de la grecescul monos care inseamna ‘unul,singur’ si physis care inseamna ‘natura’) este punctul cristic de vedere conform caruia Hristos are o singura natura, in opozitie cu punctual de vedere calcedonian care sustine ca Hristos are doua naturi, una divina si una umana.Exista doua doctrine majore care pot fi numite monofiziste (mə-nŏf’ə-sīt’):
§ Eutichianismul sustine ca natura umana a lui Hristos a fost distrusa de cea divina, “distrusa ca o picatura de miere in mare”.
§ Apoliniarismul sustine ca Hristos a avut un trup uman si o traire umana in principiu, dar caci Cuvantul Divin a luat locul lui nous, sau a “gandirii primare,originare, analog dar nu identic a ceea ce ar putea insemna minte in ziua de azi.
Monofizismul radical al lui Eutiche, un prezbiter si arhimandrit din Constantinopol, a aparut ca si reactie impotriva nestorianismului.A fost respins la Conciliul de la Calcedonia in in 451 si de asemenea a fost respins de Bisericile Ortodoxe.
Mai tarziu, monoteismul s-a dezvoltat ca o incercare de a construi o legatura intre punctul de vedere monofizist si cel calcedonian, dar si acesta a fost respins de calcedonieni, in ciuda faptului ca atunci a fost sustinut de Imperiul Bizantin si de unul din papi ( Honorius I). Unii sunt de parere ca monoteismul a fost sustinut o data de catre maroniti, dar ei, in mare parte, contesta aceasta, afirmand caci comunitatea maronita nu a fost niciodata in afara comuniunii cu Biserica Romano-Catolica.
Miatizismul, cristologia Bisericilor Ortodoxe Orientale, este considerata uneori o varianta a monftizismului, dar aceste biserici isi prezinta teologia ca fiind diferita si arunca anatema asupra eutichilor.
(courtesy of http://en.wikipedia.org/wiki/Monophysitism)