Al Şaselea Conciliu Ecumenic: Constantinopole III, 680-681. Al Şaselea Conciliu Ecumenic s-a întâlnit pe 7 noiembrie 680, pentru prima sa sesiunea, şi şi-a încheiat întâlnirile sale, de care se spune că ar fi optsprezece în număr, pe 16 septembrie al anului următor. Numărul de episcopi prezenţi era sub 300 şi registrele din ultima sesiune au doar 174 de semnături ataşate acestora. (courtesy of http://www.fordham.edu)
Al treilea conciliu de la Constantinopole 680-681 d. Hr. – Pentru a pune un sfârşit controversei Monothelite, împăratul Constantin IV a cerut papei Donus în 678 să trimită doisprezece episcopi şi patru superiori monastici greci din vest pentru a-l reprezenta pe Papă la o întrunire a teologilor estici şi vestici. Papa Agatho, care între timp i-a urmat lui Donus, a cerut o discuţie la cei din vest cu privire la această problemă. (courtesy of http://www.piar.hu)
Al şaselea conciliu al Bisericii – Peter Groves despre Constantinopol III, 680 – Cineva poate fi iertat pentru că se gândeşte că problemele şi controversele ce înconjoară doctrinele creştine cu privire la Treime şi Întrupare au fost puse deoparte după Conciliul de la Chalcedon din 451 d. Hr. Învăţaţii din domeniul patristicii au găsit adesea că platforma lor şcolară eşuează în a îi duce în secolul şase, să nu mai vorbim de al şaptelea. (courtesy of http://trushare.com)
Monotelitismul – a fost o doctrină bizantină din secolul 7 care accepta învăţătura despre două naturi existente în Isus Hristos, aşa cum a fost definit (451) în cadrul Conciliului de la Chalcedon, dar declara că el avea doar o voinţă sau mod de activitate (energeia).
Istoria Monotheletismului şi a Dyotheletismului – Triumful Dyotheletismului a fost rezultatul unui conflict amar de aproape 50 de ani (633 până în 680). Primul act ajunge la situaţia Ekthesis (638), al doilea la problema Type (648), al treilea şi ultimul la cel de-al şaselea Conciliu ecumenic (680). Liderii teologi ai Monofizitismului erau Theodore, episcop de Pharan în Arabia (cunoscut nouă numai din câteva fragmente ale scrierilor lui, Sergius şi succesorii lui. Pyrrhus şi Paul din eparhia patriarhală al Constantinopolului şi Cyrus, patriarh de Alexandria; liderii politici erau împăraţii Heraclius şi Constans II. (courtesy of http://www.ccel.org)
Teologia Crezurilor Antice: Hristologia după Calcedon – de Greg Uttinger. Controversa Monothelită s-a dezlănţuit din 633 până în 680. Împăraţii Heraclius şi Constans II au lucrat pentru reconciliere şi pace, însă în termeni de compromis şi tăcere forţată. Zelul lui Constant pentru pace l-a dus chiar şi la a-l demite, întemniţa şi exila pe Papa Martin I, care a condus bătălia contra Monothelismului în Apus. (courtesy of http://www.chalcedon.edu)