Al Saptelea Conciliu Ecumenic – Nicea, 787 d. Hr.

Al Doilea Conciliul de la Nicea, 787 d. Hr. – Gibbon descrie astfel cel de-al Şaptelea Conciliu Ecumenic al Bisericii Creştine: „Decretele au fost încadrate de preşedintele (1) Tarasius, şi ratificate de aclamările şi subscrierile celor 350 de episcopi. Ei au pronunţat în mod unanim că închinarea la imagini este agreabilă faţă de Scriptură şi raţiune, către Părinţi şi conciliile Bisericii; dar ei au ezitat cu privire la faptul dacă acea închinare trebuia să fie relativă sau directă; dacă dumnezeirii şi figurii lui Hristos să i se atribuie acelaşi mod de adorare (2). Actele acestui al doilea Conciliu Nicean încă mai există, un monument curios de superstiţie şi ignoranţă, de falsitate şi prostie” (Decline and Fall, chapter xlix.). (courtesy of http://www.fordham.edu)

EREZIA SOPHIANĂ ŞI ÎNCERCĂRILE DE A-L FEMINIZA PE DUMNEZEU – „Sophia” tradus din greacă înseamnă „Înţelepciunea Divină.” Aşa cum este folosit în Biblie acest termen pentru a indica un atribut general al Divinităţii, autoritatea Sa atot-înţeleaptă, cât şi raţiunea Sa superioară. (courtesy of http://ecumenizm.tripod.com)

Zdrobitori şi pupători – De ce s-au ucis ortodocşi unii pe alţii în privinţa icoanelor – de Bradley Nassif. Pentru mulţi din Vestul de astăzi, devoţiunea ortodoxă faţă de icoane pare ciudată, în special practica sărutării lor. Şi când învăţăm că pentru mai multe de 100 de ani în Evul Mediu timpuriu argumentele s-au înfuriat în privinţa picturilor cu Isus, cauzând una dintre cele mai mari răscoale politice, culturale şi religioase în istoria creştină – ei bine, noi nu înţelegem aceasta.

John de Damasc: Apărarea icoanelor, c. 730 – Acum, în timp ce vorbim despre imagini şi închinare, să analizăm înţelesul exact al fiecăreia. O imagine este o copie a originalului cu o anumită diferenţă, pentru că ea nu este reproducerea exactă a originalului. Astfel, Fiul este Imaginea vie, materială, neschimbătoare a Dumnezeului invizibil, purtând în Sine întregul Tată, fiind în toate lucrurile egal cu El, diferit doar în fiinţă născut prin Tatăl, care este Născătorul; Fiul este născutul. (courtesy of http://www.fordham.edu)

„Iconografia”: O teorie conducătoare pentru imaginile din biserică – de Telford Work. În cele mai sistematice teologii, doctrinele despre imagini joacă un rol mic, dacă acestea apar cât de cât. Clasele istoriei Bisericii menţionează de obicei rolul pe care l-au jucat odată imaginile în divizarea Bisericii, dar până de recent, teologii din vest rar au dat o atenţie serioasă imaginilor ca o problemă stăruitoare. (courtesy of http://www.westmont.edu)

Print Friendly, PDF & Email