Origen: Inzestrat, Devotat, Condamnat

Am văzut cum Dumnezeu a ridicat oameni extraordinari pentru a-și conduce poporul prin apele tumultoase neexplorate din primele secole ale Bisericii. Origen a fost un alt individ dintre acești eroi colosali. Ați întâlnit vreodată pe cineva care L-a iubit atât de mult pe Hristos încât, în adolescență, el a fost gata să moară de bunăvoie pentru credință? Sau atât de genial încât a ținut șapte secretare ocupate să înregistreze torentul de înțelepciune care țâșnea din mintea lui hiperactivă? Sau unul atât de dornic să meargă aproape de Domnul încât a postit în fiecare miercuri și vineri? Origen a fost un om de o strălucire rară și a fost probabil cel mai prolific autor al lumii antice, scriind literalmente mii de lucrări.

Mama i-a ascuns hainele

Născut în Alexandria, Egipt, în jurul anului 185, Origen a fost crescut într-o casă creștină. Tatăl său, Leonides, a fost un profesor care a recunoscut strălucirea fiului său și i-a oferit cea mai bună educație greacă posibilă. De asemenea, l-a pus pe Origen să memoreze Scriptura în fiecare zi; chiar și când era băiat, Origen cunoștea din memorie părți întregi din Biblie. Când Leonide a fost întemnițat pentru credința sa în jurul anului 202, sub domnia lui Septimius Severus, Origen i-a scris tatălui său o scrisoare de încurajare pentru a nu-L nega pe Hristos. Origen era dornic să se alăture tatălui său în închisoare și moarte, dacă era necesar; a fost împiedicat doar de mama sa care îi ascundea hainele când voia să se predea autorităților păgâne. Leonide a fost martirizat, i-au fost confiscate bunurile, iar soția lui a rămas neputincioasă cu șapte copii.

Profesor adolescent și președinte

O matroană bogată l-a ajutat pe Origen și acesta a început să predea în limba greacă și să copieze manuscrise. Când avea 18 ani, în 203, episcopul Dimitrie al Alexandriei l-a propus pe Origen să devină președinte al școlii de catehetică din Alexandria. Acolo Origen era responsabil pentru instruirea tuturor noilor convertiți la credință. Pe măsură ce îi instruia pe noii convertiți, Origen a învățat că trebuie să contracareze argumentele ereticilor din interiorul credinței, precum și ale evreilor și păgânilor din afară. El a studiat cu cel mai important filozof neoplatonist al vremurilor sale pentru a respinge mai bine argumentele păgâne împotriva credinței creștine.

Urmând Calea Îngustă

Origen a dus o viață foarte disciplinată și s-a dedicat numai slujirii Evangheliei. Urmând cu strictețe îndemnul lui Isus din Matei 10:10, el avea doar o haină, fără pantofi și nu se gândea la ziua următoare. El a refuzat orice cadouri sau plată de la elevii săi, nu a mâncat carne, nu a băut vin și a dormit pe podea goală. Cea mai mare parte a nopții a petrecut-o în rugăciune și studiu. Mulți dintre prietenii și elevii săi au fost persecutați sau martirizați și Origen i-a vizitat în închisoare și le-a arătat multă bunătate.

Deși a fost bine instruit în educația și filozofia greacă și ar fi putut foarte bine să fi fost cel mai mare savant al epocii sale, Origen a recunoscut că o explicație complet rațională a credinței creștine era imposibilă. Creștinii puteau crește spiritual doar meditând la Scripturi; Origen și-a dedicat viața studiului și învățării Scripturii. În primii săi ani la Alexandria, Origen a scris Despre Primele Principii, prima teologie sistematică scrisă vreodată. Timp de douăzeci și opt de ani a lucrat la Hexapla sa, o lucrare masivă de analiză textuală a Vechiului Testament. Origen a fost unul dintre puținii oameni ai bisericii dinaintea Reformei care au învățat ebraica pentru a studia mai bine Vechiul Testament. Hexapla sa a fost o ediție paralelă a textului ebraic al Vechiului Testament cu o transliterație și patru traduceri diferite în greacă. Eforturile lui Origen au făcut biserica conștientă de faptul că transmiterea și traducerea textului Sfintei Scripturi trebuie supravegheate și controlate cu atenție.

Metoda lui Origen de a interpreta Scriptura a influențat enorm Evul Mediu. El a interpretat Scriptura cu trei niveluri de înțeles: literal, moral și alegoric. Origen a folosit în special interpretarea sa alegorică a Scripturii pentru a-L dezvălui pe Hristos în Vechiul Testament.

Condamnat și excomunicat

În mod paradoxal, Origen a fost numit părintele ortodoxiei și părintele ereziei. El a lucrat într-un moment în care biserica încă căuta să interpreteze și să-și definească doctrinele de bază. Origen a adus contribuții fundamentale care i-ar ajuta pe teologi timp de secole. Mintea lui neîncetat fertilă și activă l-a condus și în zone neexplorate și în unele speculații pe care înțelepciunea Bisericii mai mari a trebuit să le respingă. Episcopul Dimitrie al Alexandriei l-a acuzat pe Origen de speculații străine. Două consilii bisericești ținute în 231 și 232 au adoptat moțiuni împotriva lui Origen, iar el a fost excomunicat.

Origen a găsit refugiu și acceptare la bisericile din Palestina și Arabia până când elevul său Dionisie a devenit episcop al Alexandriei. În timpul persecuției din Decian, Origen a fost aruncat în închisoare, torturat și condamnat la rug. Moartea împăratului a împiedicat execuția lui, dar sănătatea lui Origen a fost afectată. A murit la 69 de ani în 253 sau 254.

Deși a făcut unele greșeli, contribuția sa a fost inestimabilă. Elevul lui Origen, marele părinte al bisericii Grigore de Nazianz, l-a rezumat pe bună dreptate drept piatra care ne ascuți pe toți.

Zel prost sfătuit

Origen s-a castrat singur, urmând literalmente Matei 19:12, pentru a înlătura orice urmă de scandal, în timp ce el preda tinerelor catehismul. Mai târziu a ajuns să-și vadă acțiunea ca fiind prost sfătuită și nu trebuie luată drept exemplu.

Print Friendly, PDF & Email