Walter Rauschenbusch

Walter Rauschenbusch (1861-1918)

clip_image001

Walter Rauschenbusch este cunoscut drept tatăl mișcării de Asistență Socială din America. În mod tradițional, sursa eticii sale sociale s-a văzut că se află în motivul unic al liberalismului. Donovan Smucker oferă o nouă perspectivă, susținând că etica socială a lui Rauschenbusch nu se bazează pe una, ci pe patru influențe complementare: pietism, sectarism, liberalism și transformism.

În opera lui Rauschenbusch, pietismul, o religie a inimii, a fost curățat de subiectivism, păstrând în același timp compasiunea interpersonală; sectarismul Anabaptist a oferit o Împărăție a lui Dumnezeu etică a iubirii fără pasivitate față de cultură; liberalismul a oferit o deschidere către întreaga comunitate și o analiză puternică și realistă; iar socialiștii creștini transformatori au oferit un caz pentru intervenția statului, respingând în același timp proprietatea publică ca prim principiu. Smucker dezvăluie că, deși rădăcinile noii paradigme ale lui Rauschenbusch stăteau într-o oarecare măsură în experiențele sale personale – respingerea părinților săi a perspectivei luterane pentru cea a baptiștilor, a pietismului tatălui său și a pastorației sale de unsprezece ani în Hell’s Kitchen din New York – a fost expunerea sa la noua politică a lui Henry George și Edward Bellamy, la socialismul creștin din Anglia și Elveția și, ajutat de cunoștințele sale despre limba germană și de experiențele sale în Europa, la o gamă largă de studii sensibile la principalele curente sociale ale ziua care i-a informat profund etica. Smucker arată, de asemenea, cum Rauschenbusch s-a bazat pe munca eticienilor, istoricilor și sociologilor creștini pentru a sprijini noua sa sinteză pluralistă.

Donovan E. Smucker

Walter Rauschenbusch a slujit timp de unsprezece ani ca pastor al celei de-a doua biserici baptiste din „Hell’s Kitchen” din New York City. Recunoscut ca un pastor iubitor și profet social, el a făcut mult pentru a-i mângâia pe cei afectați și pentru a-i chinui pe cei confortabili. Deși Rauschenbusch a fost recunoscut mult timp drept „Tatăl Evangheliei sociale”, convingerile și experiențele religioase care l-au modelat și modelat pe acest om și ideile sale au fost adesea ignorate. „Idealul Împărăției lui Dumnezeu”, a spus el, „nu este identificat cu nici o teorie socială specială. Înseamnă dreptate, libertate, fraternitate, muncă, bucurie. Fie ca fiecare sistem social și fiecare mișcare să ne arate ce poate contribui și vom cântări afirmațiile sale.”

Pasiunea lui Rauschenbusch de a vedea voia lui Dumnezeu făcută „pe pământ așa cum este în ceruri” a inspirat un număr mare de pastori și reformatori sociali. Îmi amintesc că am participat la biserica pe care a păstorit-o (aproximativ 50 de ani mai târziu), am văzut poza lui pe perete și m-am întrebat ce fel de om este. Când mi-am început activitatea pastorală și comunitară, am citit mai multe cărți despre el și de el. Munca și pasiunea sa au avut, de asemenea, o influență formativă asupra muncii mele în comunitate și din acest motiv intenționez să împărtășesc unele dintre scrierile sale pe acest site web. Voi adăuga fragmente din cărți și reviste de-a lungul timpului.

Harry Lehotsky

Print Friendly, PDF & Email