Un scurt istoric al bisericii baptiste din Tulca, jud. Bihor

Un scurt istoric al bisericii baptiste din Tulca

clip_image001

În România prima biserica baptistă s-a format în anul 1856 cînd s-au mutat în Bucureşti din Germania familia Karl Johan Scharschmidt şi Agusta, ei au format în România prima biserică baptistă de naţionalitate germană.

În Transilvania, prima biserică creştină baptistă a luat fiinţă în anul 1875 la 26 august, cînd 8 persoane de naţionalitate maghiară din Salonta au fost botezate în localitatea Bekeş Ghiula de pe teritoriul Ungariei de astăzi de către misionarul german Henric Mayer.

Prima biserică baptista română în Transilvania a luat fiinţă în localitatea Cheşa jud. Bihor în anul 1886, următoarele biserici baptiste fondate fiind:

Biserica din Girişul Negru 1888, bisericile din Tăut şi Talpoş în anul 1890.

În anul 1893 la data de 20 iunie are loc în localitatea Tulca primul botez nou testamental cu 28 de persoane care îl mărturisesc pe Domnul ca Mântuitor, fiind botezaţi de fratele Cornya Mihai şi se formează astfel BISERICA CREŞTINĂ BAPTISTĂ TULCA.

DEZVOLTAREA ŞI ACTIVITATEA BISERICII DE LA INFIINŢARE ŞI PÂNĂ AZI

Primele întâlniri cu cei ce erau interesaţi de cuvântul lui Dunmnezeu au avut loc încă din anul 1891 în casa familiei Mateiaş Mihai care erau credincioşi baptişti şi s-au mutat în Tulca din localitatea Cheşa. În anul 1892, 28 de persoane erau pregatite pentru a-l mărturisi pe Domnul în apa botezului, dar pentru ca a venit iarna, botezul s-a amânat până în vara anului următor. În toată această perioadă a existat o împotrivire din partea preotului şi a bisericii ortodoxe, mergând până la agresivitate.

Primii pastori locali au fost Popa Alexandru (al lui Şandor), şi Vidican Crăciun (al lui Huci). Până în anul 1896 biserica a ajuns la 100 de membri.

În anul 1902, în urmă cu 100 de ani, a luat fiinţă corul mixt al bisericii, fiind format de fratele Crişan Gheorghe, care a venit în Tulca de la Curtici, judeţul Arad.

Între anii 1893-1917 au avut loc 20 de conferinţe pastorale pentru pastorii şi lucrătorii baptişti din Transilvania, 5 dintre ele s-au ţinut la Tulca.

Între cele două razboaie mondiale biserica a cunoscut o dezvoltare atât din punct de vedere spiritual cât şi numeric.

La 28 decembrie 1942 prin decretul nr. 927 semnat de gen. Ion Antonescu cultul baptist a fost scos în afara legii, astfel au fost închise toate bisericile baptiste din România până în septembrie 1944, când au fost redeschise printr-un ordin al unui secretar de stat.

O mare trezire spirituală a avut loc în biserică între anii 1957-1958, când s-a atins cifra de 613 membri sub păstorirea fratelui Leric Ioan, atunci fiind botezaţi aproximativ 250 de fraţi. Cu toată împotrivirea autorităţilor comuniste care făceau presiuni, fratele Leric a oficiat un botez nou-testamental cu un mare număr de persoane, după care a fost arestat, judecat şi condamnat la închisoare, astfel urmând câţiva ani de instabilitate şi declin.

Biserica şi-a regăsit însă mersul ei normal sub ocrotirea lui Dumnezeu, chiar dacă au existat şi împotriviri din partea autorităţilor.

clip_image002 clip_image003 clip_image004 clip_image005 clip_image006 clip_image007

De la începutul lucrării şi până în prezent au slujit următorii pastori : Popa Alexandru, Vidican Crăciun, Kiş Ferenţ, Bora Teodor, Bora Ioan, Panea Dumitru, Hălmăgean Pavel, Bejenaru Nicolae, Colţea Gavril, Bora Ioan jr., Leric Ioan, Lăzău Ioan, Tanc Aurel, Costea Petru, Mihuţ Teodor, Dragu Petru, Badea Pavel 1, Cotrău Ioan, iar în această perioada pastorii bisericii sunt Bartoş Emil si Chişe Gheorghe.

DIN PUNCT DE VEDERE AL LOCULUI DE ÎNCHINARE, EVOLUŢIA A FOST URMĂTOAREA:

Între anii 1891-1892 întâlnirile celor ce veneau la închinare s-au ţinut în ilegalitate în casa fratelui Mateiaş Mihai, şi în grădina unui prieten numit Marişcaş Gheorghe.

În 1892 este închiriată o cameră de la Mangrău Teodor (al Stropii), astfel intrând în legalitate.

În anul 1896 a fost cumpărat terenul şi s-a construit prima clădire a bisericii ce a fost inaugurată în alelaşi an cu mare bucurie. Datorită lipsei de spaţiu, clădirea a suferit mai multe transformari.

În toamna anului 1954, clădirea bisericii a fost demolată, şi pe acelaşi teren a fost construită actuala clădire ce a fost inaugurată în anul 1956. Proiectul a fost adus de fratele Socaciu, care a rămas la Tulca pe perioada construcţiei pentru a conduce lucrările.

În anul 1994 biserica a cumpărat terenul din vecinătate pe care între anii 1995-1996 s-a construit clădirea din spatele bisericii sub denumirea: COMPLEXUL CREŞTIN BAPTIST TULCA.

În toată această perioadă Dumnezeu a vegheat şi a binecuvântat lucrarea lui de la Tulca, găsind oameni potriviţi şi dăruiţi care au făcut ca lucrarea să ajungă până la noi.

Doresc ca cei ce sunt în prezent şi cei ce vor veni după noi să ducă mai departe lucrarea lui Dumnezeu, onorându-L pe El si pe înaintaşii lor.

Courtesy of http://protulca.wordpress.com/

Print Friendly, PDF & Email