Cultul Crestin Baptist din Romania in perioada comunista

clip_image002Cultul Creştin Baptist din România în perioada comunistă

de Daniel Mitrofan

INTRODUCERE

Lucrarea de faţă îşi propune să consemneze evenimentele principale ale istoriei recente a Cultului Creştin Baptist din România în perioada comunistă (1948-1989). Perioada aceasta a mai fost tratată recent, în câteva lucrări de către autorii Ioan Bunaciu, Alexa Popovici, Otniel- Laurean Vereş şi Daniel Mitrofan,1 din diferite perspective, fără însă a pune la dispoziţia cititorului prea multe din documentele care au stat la baza acestor publicaţii. Lucrarea de faţă, cu siguranţă suprapusă în unele domenii cu celelalte lucrări existente, contribuie la istoria baptistă scrisă până acum prin aprofundarea unor aspecte neglijate de către ceilalţi autori şi prezentarea unei bogate documentaţii, fie în fotocopie, fie în transcriere, care, pe deoparte să justifice afirmaţiile făcute şi, pe de altă parte, să ilustreze şi să dea cititorului ocazia de a interpreta singur documentele, de a revizui concluziile din cadrul lucrării. Autorul îşi mai propune să elucideze unele aspecte ale colaborării liderilor baptişti cu regimul comunist şi să descrie modul în care conducerea Uniunii Baptiste a fost sedusă de către regimul ateu. Întocmirea acestei lucrări de istorie baptistă urmează modelele trasate în domeniul istoriei creştinismului de către istoricii Hans Hillerbrand şi Jean Comby.2 Este povestirea istoriei cu ajutorul surselor contemporane evenimentelor. Astfel cititorul va avea ocazia să experimenteze nemijlocit evenimentele prezentate. De asemenea, această lucrare va pune la dispoziţia cititorului o secţiune generoasă cu anexe, în care sunt prezentate pe larg documente necesare pentru o înţelegere cât mai deplină a evenimentelor şi personajelor descrise în corpul tezei. Este recomandat ca atunci când se indică o anexă, să se citească aceasta în întregime, înainte de a se trece cu lectura principală mai departe. Unicitatea acestei lucrări constă în descrierea cronologică a evenimentelor, susţinute apoi cu prezentarea în anexe a documentelor tematice. Avantajul abordării cronologice constă în crearea unei structuri pe care se pot adăuga ulterior alte detalii, iar conştienţa succesiunii evenimentelor asigură o mai bună interpretare a documentelor. O altă contribuţie, mai minoră dar importantă, este ultima secţiune, care descrie succint viaţa pitorească a bisericii baptiste de la ţară, viaţă care suferă transformări drastice acum în vremurile de libertate. Este consemnarea, mai mult în imagini, a ceea ce a fost biserica baptistă, în modestia ei dar şi în frumuseţea aceea de neînlocuit.

Desigur că nu este posibilă tratarea exhaustivă a unei perioade de 55 ani într-o lucrare de dimensiunea aceasta. Datorită accesului încă restricţionat la documentele istoriei baptiste, atât din cadrul arhivei Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România cât şi din cadrul arhivei Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, este posibilă, necesară şi recomandată aprofundarea continuă a subiectului şi evaluarea viitoare a istoriei baptiste. Tratarea situaţiei istorice generale, va fi doar un fundal pentru punctul central al lucrării: fenomenul colaborării liderilor baptişti cu regimul opresiv comunist.

ABREVIERI

ACNSAS…………………… Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

AUBCBR…………………. Arhiva Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România.clip_image002

CUPRINS:

Capitolul 1 – Contextul istoric şi politic

Capitolul 2 – Cultul Creştin Baptist în perioada comunistă

Capitolul 3 – Problema reconcilierii şi recuperării

Capitolul 4 – Aspecte din viaţa bisericilor baptiste si Concluzii

Anexe (format PDF)

Bibliografie

 

(Courtesy of Centrul de Istorie şi Apologetică http://centruldeistoriesiapologetica.wordpress.com/ si http://carteapasi.wordpress.com)

Print Friendly, PDF & Email