Prezervative contra abstinenta: Dezbatere la conferinta despre SIDA din Tailanda

BANGKOK, Tailanda (BP) – Yoweri Museveni, preşedintele Ugandei, a declarat în cadrul celei de-a 15-a Conferinţe Internaţionale SIDA din 12 iulie 2004, în faţa a aproape 20000 de oameni că în lupta plină de succes a ţării sale împotriva epidemiei cheia este abstinenţa, nu prezervativele.

„Consider prezervativele o improvizaţie şi nu o soluţie,” a spus Museveni în comentariile sale ce au precedat cuvântările ţinute la conferinţa din Bangkok, Thailanda.

Vorbind în a doua zi a conferinţei, Museveni a chemat la „o relaţie optimă bazată pe dragoste şi încredere în loc de neîncrederea instituţionalizată la care se rezumă prezervativele”, conform declaraţiilor Reuters.

În ultimii 10 ani, Uganda a redus rata infecţiilor cu HIV de la peste 30% în începutul anilor `90, la 6 procente în ultimul an. În luna iunie, soţiei lui Museveni, Janet, i-a fost înmânat în Washington, din partea Institutului Medical pentru Sănătatea Sexuală, „Premiul Hero” pentru succesul pe care ea şi soţul ei l-au obţinut în Uganda prin promovarea abstinenţei în detrimentul „sexului sigur”.

Janet Museveni a spus că una din cele mai eficiente strategii folosite în comunicarea acestui mesaj a fost prin intermediul programului Dragostea adevărată aşteaptă, lansat de către Convenţia Baptistă de Sud prin LifeWay Christian Resources, care îşi sărbătoreşte cea de-a 10-a aniversare prin împărţirea la Jocurile Olimpice din Atena 2004 a sute de mii de angajamente de abstinenţă.

O altă componentă a abordării Ugandei în stăvilirea răspândirii SIDA este metoda „ABC”, care promovează în această ordine: abstinenţa, loialitatea (B – being faithful) şi prezervativele (C – condoms). Metoda este un model pentru politica de combatere a SIDA dusă de administraţia Bush, care a fost ţinta multor critici la această conferinţă.

Anul acesta, guvernul S.U.A şi-a redus delegaţia la un sfert din numărul celor trimişi la întâlnirea de la Barcelona, din 2002. Acolo, bombardat cu întrebări din partea activiştilor, secretarul din cadrul Serviciilor Umane şi de Sănătate a fost împiedicat să îşi ţină discursul.

„Într-un timp când 5 milioane de oameni sunt infectaţi în fiecare an, iar femeile şi fetele nu au la dispoziţie alegerea abstinenţei, un program de abstinenţă până la căsătorie nu e doar iresponsabil, ci şi inuman, ” a declarat doamna congresman a SUA Barbara Lee, D. – Calif., în cadrul conferinţei din Bangkok, citează surse ale Associateed Press.

Administraţia Bush cere ca o treime din fondurile alocate programelor de prevenire a SIDA/HIV să susţină programele abstinenţă-până-la-căsătorie.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Kofi Annan, a deschis conferinţa spunându-le oamenilor de ştiinţă, activiştilor, grupurilor de influenţă politică şi celebrităţilor că la trei ani după ce liderii lumii au jurat să lupte împotriva răspândirii SIDA, au fost făcute unele progrese.

„Şi totuşi, ceea ce s-a realizat nu e nici pe departe suficient,” a declarat Annan, citând surse AP. „Avem pretutindeni nevoie de lideri care să demonstreze că a vorbi despre SIDA e o mândrie, nu o sursă de ruşine. Nu trebuie să mai existe capete îngropate în nisip… nu mai trebuie să ne ascundem în spatele vălului de apatie.”

Un epidemiolog de la Centrul East West din Hawai a spus că nu e de acord cu ideile exprimate de Museveni în cadrul conferinţei.

„Prezervativele sunt tot mai des folosite în Africa ca metodă de prevenire,” a spus Tim Brown, citând AP. „Dacă se creşte folosirea prezervativelor cu 50%, vă garantez că şi HIV va scădea cu 50%.”

Reuters a citat un tânăr delegat din Uganda, care a întreţinut relaţii sexuale pentru prima oară la 15 ani, dar care în urmă cu 3 ani s-a decis pentru abstinenţă până la căsătorie, pentru că, spunea el, prezervativele nu protejează 100% împotriva infecţiilor.

„Mă abţin,” a spus Simon Onaba. „Sunt o fiinţă sexuală, dar recunosc că HIV/SIDA e ucigător. Voi aştepta până în noaptea nunţii.”

Aproape 25 din cei 38 de milioane de oameni infectaţi cu HIV din lumea întreagă trăiesc în Africa sub-Sahariană. În Asia, problema creşte din cauza extrem de răspânditului comerţ cu sex. Rata infecţiei este acum de 7.6 milioane, iar una din 4 infecţii din lume din ultimul an au apărut acolo. SIDA a ucis, conform estimărilor 20 de milioane de oameni începând din 1981.

Print Friendly, PDF & Email