Ce semnificatie are existenta unui singur botez (Efeseni 4:5)?

Întrebare: “Ce semnificație are existența unui singur botez (Efeseni 4:5)?”

Răspuns: Efeseni 4:4-6 spune: “Este un singur trup, un singur Duh, după cum și voi ați fost chemați la o singură nădejde a chemării voastre. Este un singur Domn, o singură credință, un singur botez. Este un singur Dumnezeu și Tată al tuturor, care este mai presus de toți, care lucrează prin toți și care este în toți.” De vreme ce există mai multe “botezuri” menționate în Noul Testament, poate apărea o oarecare confuzie atunci când citim despre “un singur botez.” Cuvântul botez înseamnă mereu “a scufunda sau a afunda.” Astfel, atunci când este vorba despre botez, acesta implică o persoană total scufundată în altceva. Botezul implică existența “în totalitate în ceva.” De asemenea sugerează că o schimbare a avut loc. Oamenii botezați sunt oameni schimbați.

În general, există două feluri de botez: un botez fizic (apă) și un botez spiritual. Unul este literal, prin apă; iar altul este figurat, îndeplinit de Duh.

Botezul prin apă a fost poruncit de Isus pentru toți adepții Săi (Faptele Apostolilor 1:8). Coloseni 2:12 spune: “Fiind îngropat cu el prin botez, în care ai fost de asemenea ridicat cu el prin credință în măreața lucrare a lui Dumnezeu, ce l-a ridicat din morți.” Fiind botezat cu apă nu ne salvează; credința în lucrarea completă a lui Hristos ne salvează (Efeseni 2:8-9; Romani 10:9). Însă botezul prin apă este o indicație exterioară a unei schimbări interioare. Este o imagine frumoasă a morții, îngropării și învierii lui Hristos. Fiind scufundat în apă simbolizează curățarea inimilor și spălarea păcatelor prin sângele lui Isus (Faptele Apostolilor 2:38). Prin botezul apei, credincioșii pot proclama public mărturia lor că au fost renăscuți prin sfințenia lui Dumnezeu.

Romani 6:3 vorbește despre botezul spiritual astfel: “Nu știți că toți câți am fost botezați în Isus Hristos, am fost botezați în moartea Lui? ” Acest botez spiritual “în Hristos” este înfăptuit de către Duhul Sfânt în momentul în care un păcătos care se căiește acceptă darul salvării și este renăscut (Ioan 3:5; Efeseni 2:18; 1 Corinteni 12:13; Faptele Apostolilor 8:12). Răspundem chemării Duhului Sfânt și suntem născuți în familia lui Dumnezeu (Ioan 6:44; 1 Corinteni 6:19). Prin acest “botez” suntem identificați cu moartea și învierea lui Isus; din acel moment, ne considerăm ca fiind “crucificați împreună cu Hristos” (Galateni 2:20). Alegem să ne pierdem și să fim scufundați în El (Matei 16:24), iar Duhul Sfânt face acest lucru posibil.

Botezul Duhului Sfânt ne-a fost promis de către Ioan Botezătorul, care a spus că Isus “te va boteza prin Duhul Sfânt și prin foc” (Luca 3:16). Nimeni nu a înțeles ceea ce Ioan a vrut să spună decât după ce Isus s-a ridicat înapoi la cer (Faptele Apostolilor 1:9). Isus a promis discipolilor săi că El va trimite “Mângâietorul” (Ioan 14:26; 15:26; Luca 24:49). Adepții săi trebuiau să aștepte în Ierusalim până când “promisiunea Tatălui” venea (Faptele Apostolilor 1:4). Acea promisiune a apărut în Faptele Apostolilor 2. Duhul Sfânt a fost coborât asupra discipolilor, iar ei nu au mai fost la fel vreodată. Ei au devenit îndrăzneți în mărturia lor, împuterniciți de a îndeplini miracole, dorind să îndure persecutare, toți în afară de unul murind o moarte de martir. Biserica a luat naștere. De-a lungul cărților Actelor, botezul prin Duhul Sfânt a fost repetat în timp ce oamenii au început să-l cunoască pe Isus, atât Evreii cât și Gentilii, și au lucrat pentru a unifica biserica după ce credincioșii Evrei au realizat că Duhul Sfânt era oferit și fraților lor Gentili.

Există unele diferențe de opinie printre credincioși, legate de botezul Duhului. Unii Creștini cred că botezul Duhului Sfânt este identic cu botezul prin Hristos și că are loc în momentul salvării, chiar dacă credinciosul nu este conștient de acest lucru. Alți Creștini cred că botezul Duhului Sfânt este îndeplinit prin primirea Duhului, iar acest lucru are loc de obicei după salvare – ani mai târziu, probabil – în timp ce credinciosul se deschide în fața controlului Duhului. Unii cred că botezul Duhului este mereu acompaniat de păcate (și anume vorbirea mai multor limbi), iar alții cred că asemenea semne sunt necesare.

Atunci când Pavel le-a scris credincioșilor Efeseni despre “singurul botez”, el le-a reamintit că, oricare ar fi trecutul lor sau naționalitatea lor, ei toți îl slujeau pe același Dumnezeu, împărtășeau aceeași credință și aveau experiența aceluiași botez. Se poate ca el să se fi referit la botezul prin apă; toți credincioșii au aceeași mărturie a salvării și au fost botezați în numele Tatălui, Fiului și Duhului Sfânt. Sau s-ar fi putu referi la botezul Duhului; toți credincioșii au fost așezați în Trupului lui Hristos prin puterea Duhului. În orice caz, ideea principală este asupra unității între Creștini. Versetul 3 spune: “Faceți orice efort posibil pentru a păstra unitatea Duhului prin legământul păcii.” Duhul Sfânt lucrează pentru a unifica credincioșii și oferă asigurare că ei sunt copiii lui Dumnezeu (Romani 8:16; Efeseni 1:13-14). Amintindu-i bisericii că ei toți au avut aceeași mărturie și că ei toți fac parte din același Duh Sfânt, Pavel îi încurajează să lucreze împreună pentru cauza lui Hristos, astfel ca mesajul mântuirii să continue să se răspândească în lume (Matei 28:19).

Citiți mai mult aici: http://www.gotquestions.org/one-baptism.html#ixzz3QZvhBRAZ

Print Friendly, PDF & Email