de K. B. Napier
Există mai multe tipuri de botez prin apă? Oferă botezul salvare? Răspunsul la ambele întrebări este “Nu”. Există un singur tip de botez și nu poate salva o persoană în niciun fel. Există atunci o diferență între botezul lui Ioan și botezul lui Hristos? Să vedem ce spune Scriptura…
“Și Ioan a venit prin tot ținutul din împrejurimile Iordanului, și propovăduia botezul pocăinței, pentru iertarea păcatelor” Luca 3:3.
Acest text, ce vorbește despre botezul oferit de Ioan Botezătorul, ne spune diferite lucruri: Spune că Ioan “propovăduia”. Cuvântul înseamnă proclamarea unei porunci într-o manieră formală, serioasă și autoritară – o poruncă ce trebuie ascultată. Ioan a proclamat botezul sau “baptisma”. Acest botez reprezintă mai mult decât o scufundare – înseamnă o afundare. Astfel scopul botezului este de a fi complet acoperit de apă. Botezul lui Ioan a fost un act de purificare pentru Evrei, care trebuiau să-și mărturisească păcatele înainte de a luat parte la reformarea spiritual… Așadar, botezul lui Ioan a avut loc la sfârșitul Vechiului Testament. A fost destul de valid, atâta timp cât Evreii botezați s-au căit și au ascultat porunca lui Dumnezeu. Primii Apostoli au fost botezați în acest fel, fiind un semn al căinței Evreiești.
Același cuvânt folosit pentru botez – baptisma – este de asemenea folosit pentru botezul Creștin (atât pentru Evrei cât și pentru Gentili). Cuvântul în sine este același, însă sensul din spatele său este puțin diferit. În sensul Creștin, botezul este un semn exterior al unei mântuiri și salvări interioare, dobândite anterior. Nu salvează singur o persoană, ci reprezintă un semn în ochii lumii, prin care persoana a fost într-adevăr salvată și dorește să fie martoră la acest fapt. De aceea, în mult țări Musulmane, naționaliștii care sunt salvați nu sunt persecutați până când nu sunt martori credinței lor printr-un act de botez public ce indică tuturor că credința lor este reală.
“Pocăința” din acest verset este aceeași pocăință găsită în Gentilii ce sunt salvați. “Iertarea păcatelor” este de asemenea ca și în cazul Gentililor, după cum sunt și “păcatele” (hamartia). Astfel, deși textul se referă la Evrei, activitatea se aplică atât pentru Evrei cât și pentru Gentili. Pavel a confirmat acest lucru în Faptele Apostolilor 19:3. Există un singur botez (Efeseni 4:5), iar înțelesul ei este dat în Romani 6:4, Coloseni 2:12 și 1 Petru 3:21. Textul din Romani, de exemplu, declară:
“Noi deci, prin botezul în moartea Lui, am fost îngropați împreună cu El, pentru ca, după cum Hristos a înviat din morți, prin slava Tatălui, tot așa și noi să trăim o viață nouă.”
Aici, botezul reprezintă moartea în această lume și învierea spirituală într-o nouă viață prin puterea lui Dumnezeu. Astfel, botezul nu este o cale a salvării, ci doar un semn că deja am fost salvați. Procesul intrării în apă, scufundării totale și apoi ieșirea din apă, simbolizează moartea în lume și ridicarea într-o nouă viață. Reprezintă felul în care un Creștin este martor la realitatea noii sale credințe. Asta ne spune că botezul infantil, sau botezul copiilor care sunt prea mici să înțeleagă, este nu este Biblic și este inutil. (Alte text, făcând referire la salvarea însăși, confirmă de asemenea acest lucru). Acestea nu pot înțelege realitățile spirituale.
Textul ne spune de asemenea că simpla stropire nu este biblică, deoarece cuvântul “baptisma” înseamnă scufundare totală. Un alt fapt găsit în acest text este cel al salvării executate prin “gloria Tatălui.” Asta fiind toată sfințenia. Dacă botezul ne-a oferit salvare, atunci aceasta ar fi prin lucrări, nu Sfințenie; salvarea ar fi a noastră dacă ne scufundăm în apă! Botezul, atunci, nu are nicio legătură cu salvare, decât ca un simplu simbol. Acest lucru poate fi găsit în 1 Petru 3:21, prin cuvintele “și anume”. Înseamnă “asemănător” sau, nu același lucru dar o reprezentare a lui; exemplu: moartea și învierea lui Hristos.
Baptisma (botezul) își are rădăcina în cuvântul “baptizo”. Înțelesul acestui cuvânt respinge cu tărie ideea stropirii… iar stropitul nu este un botez Creștin, ci are mai degrabă legătură cu ritualurile păgâne.
Baptizo înseamnă scufundare totală, asemeni unei corăbii scufundate. Înseamnă de asemenea și a fi copleșit, ca în cazul unei catastrofe. Aceste înțelesuri nu pot include acțiunea stupidă și pasivă de stropire. Cuvântul grecesc “bapto” poate fi folosit ca o comparație… În jurul anului 200 Î.Hr., medicul grec Nicander a scris o rețetă pentru murarea legumelor, iar descrierea conține ambele cuvinte – bapto și baptizo – astfel ne dă o indicație clară asupra diferenței între cele două.
Nicander a folosit cuvântul bapto pentru scufundarea rapidă a legumelor în apă fiartă, înainte de a fi “botezate” (baptizo) în oțet. Bapto indică o acțiune temporară și trecătoare, în timp ce baptiză indică o schimbare permanentă, radicală și ireversibilă, unde caracterul legumelor la început a fost total diferit decât la finalul murării. Aplicat înțelesurilor Biblice… baptizo se referă la o schimbare reală a vieții, unde spiritul ce a fost cândva mort este reînviat pentru totdeauna. Din nou, această ilustrare arată că stropitul nu este la fel cu botezul (baptisma), însă este mai apropiat de bapto, o acțiune rapidă și temporară ce nu poate afecta o schimbare.
Nu este necesar în această scurtă introducere a botezului, de a dovedi că toate acestea sunt poruncite de Dumnezeu. Am arătat deja că “predicarea” botezului înseamnă a porunci ascultare față de Dumnezeu. Totuși, să subliniem anumite puncte importante încă o dată:
(a) Botezul (baptizo) înseamnă scufundare totală – acoperirea totală de apă.
(b) Scufundarea totală nu oferă salvare unei persoane.
(c) Botezul nu oferă unei persoane intrare în “Biserica lui Hristos” (Trupul).
(d) Doar Dumnezeu (nu botezul) salvează, doar prin Sfințenie
(e) Botezul este doar un semn al salvării deja primite
Până acum trebuie deja să fie perfect evident că stropitul nu are sens și reprezintă o negare a adevărului scriptural. La fel și botezul copiilor. Există un singur botez, în esență și practică. A nu-l respecta înseamnă a ignora porunca lui Dumnezeu. Atunci când oamenii predică cuvântul lui Dumnezeu, nu nu-și deschid gurile doar de dragul vorbirii – ei dau mai departe poruncile lui Dumnezeu, ce trebuiesc ascultate. Indiferent de modul în care sectele și denominațiile vor să-l corupă, baptizo înseamnă un singur lucru, după cum a fost explicat mai sus. Această explicație este direct din cuvântul lui Dumnezeu – nu este opinia personală a scriitorului! Așadar, toți cei care citesc acest text trebuie să pună lucrurile în ordine, dacă au ignorat înainte adevărata interpretare Biblică a botezului.