By Erin Curry
NASHVILLE, Tenn. (BP) – Lăsând cale liberă secularizării şi pluralismului în ultimii ani, majoritatea protestantă din Statele Unite este aproape dispărută, concluzionează un studiu recent.
În timp ce răspândirea protestanţilor în America a fost constantă timp de mai bine de 200 de ani, grupul a intrat în declin din 1993. În acel an, 63% din americani se declarau protestanţi, dar până în 2002 s-a ajuns la un procent de 52. În aceaşi perioadă de timp, numărul celor care nu aparţin nici unei denominaţiuni religioase a crescut de la 9 la 14 procente, conform unui studiu eliberat pe 20 iulie şi realizat de Centrul Naţional de Studiu al Opiniei (NORC) din cadrul Universităţii Chicago.
„Mulţi oameni de ştiinţă au remarcat că numărul oamenilor care se declară ‚fără religie’ este în creştere, dar nu au găsit încă gruparea religioasă din care provin”, spunea Tom W. Smith, director în cercetare, într-un comunicat de presă al Universităţii Chicago. „Este evident că mulţi dintre aceşti oameni sunt foşti protestanţi.”
Un studiu social general al NORC, vechi de 32 de ani dar adesea denumit de oamenii de ştiinţă din domeniu drept unul din cel mai ştiinţific şi mai de încredere etalon al tendinţelor publice, îi înscrie pe oameni în categoria protestanţilor dacă au declarat că sunt membrii au unei anumite denominaţiuni protestante, cum ar fi Convenţia Baptistă de Sud. În cadrul protestanţilor s-a numărat şi Biserica lui Isus Cristos a sfinţilor din zilele de pe urmă, care în 2002 a fost categorie aparte şi a avut 2% din cei chestionaţi.
Smith a subliniat în comunicatul de presă emis că un mic număr de oameni care s-au numit la început membrii ai denominaţiei protestante s-au decis acum să se numească simplu, „creştin”, caz în care ar fi intrat în categoria „alţii” a studiului.
Studiul a găsit că numărul celor ce s-au declarat ca fiind crescuţi protestanţi a rămas stabil, la un procent de 65, în perioada 1973-1993 iar apoi a scăzut la 56% în 2002. Printre cei născuţi în 1980 sau mai târziu, 49 de procente au declarat că au fost crescuţi ca protestanţi şi 27 de procente s-au declarat fără religie.
„Declinul recent al protestanţilor vine în mare măsură din pierderea aderenţilor în cadrul tinerilor şi o scădere a ratei de păstrare”, a spus Smith. Până în 1993, aproximativ 90% din cei care erau crescuţi în medii protestante rămâneau protestanţi la maturitate, dar în 2002 numărul lor a scăzut la 83 de procente, ne arată studiul.
Într-un articol din 21 iulie a ziarului Chicago Sun-Times, Smith a menţionat motivul pentru care tot mai mulţi tineri părăsesc denominaţiile protestante.
„Există dovezi care indică faptul că o mare parte din protestanţii marginali nu sunt angajaţi cu adevărat în profesiunea lor de credinţă şi astfel, nu o transmit copiilor lor,” a spus el. „ Iată ce spun, de exemplu, mama şi tata, ‚Da, suntem metodişti’, dar niciodată nu au mers la biserică. Au fost botezaţi în copilărie şi totul se rezumă la aceasta.”
„Un alt motiv pentru declinul înregistrat al protestanţilor ca majoritate este faptul că în 2002 imigranţii formează 10% din populaţia Statelor Unite, şi doar 1 din 4 imigranţi sunt protestanţi. Procentul romano-catolicilor a rămas stabil, la 25% iar evreii la 2%, dar numărul musulmanilor, creştinilor ortodocşi, budiştilor şi hinduşilor a crescut de la 3% în 1993 la 7% în 2002.
Pierderea majorităţii de către protestanţi, şi împreună cu ea a vocabularului aferent, şi a modului de a gândi şi vedea lucrurile, are implicaţii politice şi culturale, a declarat ziarului USA Today omul de ştiinţe politice Corwin Smidt, director al Institutului paul B.Henry pentru Studiul Creştinismului şi Politicii din cadrul Colegiului Clavin, Grand Rapids, Michigan.
„Creşterea pluralismului ne forţează la o examinare a bazei comune,” a spus el. „Cum găsim o bază de înţelegere” în şcoli, zonele în care locuim sau în cabinele de vot?
_____
Rezultatele studiului realizat au fost strânse de la mai mult de 43.000 de americani în decursul ultimilor 30 de ani.