Cum sa ruinezi o biserica

de Rich DuBose

De ce ar scrie cineva instrucţiuni despre cum să ruinezi o biserică? Probabil că nimeni nu l-ar citi dacă titlul era „Cum să construieşti o biserică”. Pentru că suntem cu toţi păcătoşi, noi cunoaştem mult mai multe, şi am experimentat ceea ce este necesar ca să distrugi ceva decât ce e necesar ca să construieşti. Dar dacă am identifica câteva din ciudăţeniile noastre favorite şi să încercăm să le răsturnăm, putem descoperi cum să fim pozitivi în loc să fim negativi.

Într-adevăr, e nevoie de mai mult decât de psihologia inversă pentru a clădi o puternică comunitate de credinţă. Psalmistul spunea, „Dacă Domnul nu clădeşte casa, degeaba se chinuie cei care o clădesc” (Psalmul 127:1). Eforturile noastre vor fi risipite dacă nu-l invităm pe Dumnezeu să ne ghideze şi să binecuvânteze tot ceea ce facem noi.

Unele programe TV fac o prefaţă la spectacolul lor cu o repudiere care spune, „Nu încercaţi aceasta la voi acasă”. Repudierea mea este, „Dacă vrei să îţi ruinezi credinţa comunităţii tale, încearcă asta la biserică”.

1. Evită contactul apropiat. Alătură-te bisericii, dar nu deveni prea apropiat faţă de ceilalţi membrii. Stai departe de mesele gata puse, picnicurile de biserică şi alte adunări sociale. Dacă vei merge, oamenii vor încerca să te cunoască şi să-ţi devină prieten.

2. Cultivă o atitudine de neîncredere. Cum poţi să ai încredere în oamenii pe care nu-i cunoşti „de fapt”? Mai ales pastorul! Dar dacă ei nu au teologia lor corectă? Poate că zâmbetul şi strânsul călduros de mână este doar o faţadă, ascunzând o lume de abuz faţă de partenerul de căsătorie, pornografie sau lăcomie? Dacă nu ai încredere în nimeni nu vei fi niciodată păcălit.

3. Împărtăşeşte-ţi grijile. Ca o balenă care pleacă în migraţiune, puneţi şi tu antena şi cutreieră biserica pentru a afla ultimele ştiri. Unii oameni numesc asta bârfă, dar de fapt are mai multe de a face cu a fi „în frecvenţă” ca să ştii de fapt cum să te rogi.

4. Evită grupurile mici. Dacă te alături de un grup mic va trebui să te obişnuieşti cu membrii individuali (cu toate capriciile lor). Vei auzi de problemele oamenilor şi ale membrilor de familie, care ar putea deveni murdar. Rămâi cu mulţimea mai mare şi rămâne cât de anonim posibil.

5. Dă cumpătat pentru bugetul bisericii. Cu câţi mai mulţi bani are o organizaţie, cu atât mai puţin este ea de atentă cu ei. Nu suntem oare toţi aşa? În plus, există o grămadă de biserici în Borneo şi India care au nevoie de bani mai mult decât biserica ta. Cronometrează-ţi dăruirea atunci când compania de electricitate ameninţă să închidă curentul. Aşa o să ştii câţi bani vor fi cheltuiţi.

6. Evită responsabilitatea. Fii atent dacă ai ceva talente evidente, îndemânări sau interese! Cineva te-ar putea acapara şi te-ar pune să le împărtăşeşti cu biserica. Am văzut cu toţi ce se întâmplă cu acele sărmane suflete care au fost trase în piept ca să predea o clasă, să conducă corul, sau să planifice evenimentele sociale – ei nu mai scapă niciodată! Aşadar, stai jos şi acţionează ca şi când ai fi mut.

7. Evaluează predicile pastorului. Nu te mai îngrijora ca să primeşti vreo binecuvântare. Sunt aşa de mulţi predicatori răi în aceste zile, de ce să nu încerci? Creează o scară pe performanţă şi foloseşte-o ca să analizezi transmiterea predicii pastorului, gramatica, folosirea de ilustraţii, materia subiectului, relevanţa şi lungimea. Aceasta te va face să fi un critic isteţ, ca fiind opus cu unul care doar stă acolo pe un scaun şi ascultă.

8. Limitează studiul biblic şi rugăciunea. Obiceiurile tale de citirea Bibliei şi rugăciunea pot fi riscante pentru sănătatea bisericii tale. Este în regulă ca să ai destul din astea ca să te „simţi” religios, dar fi atent să nu mergi prea departe. Ştii că ai mers prea departe atunci când începi să inversezi obiceiurile tale confortabile şi să începi să participi în viaţa bisericii. Dacă aceasta se va întâmplă, ce o să creadă oamenii?

Sumar

Sunt şanse că ai putea adăuga la lista de mai sus. Ai fost acolo şi eşti familiar cu unele dintre imperfecţiunile şi calambururile bisericii tale şi a membrilor ei (inclusiv pastorul). Suntem destul de buni în a detalia problemele şi greşelile altora. Dar nu este aşa de uşor după cum arată ca să ruinezi o biserică, şi uneori e nevoie de anii ca să o tragi în jos. Dacă eşti persistent şi îi faci pe alţii să ţi se alăture, eventual o vei putea face.

Dar nu trebuie să aştepţi până atunci. Dacă urmezi „religios” sugestiile de mai sus, experienţa ta de biserică poate fi ruinată pentru tine chiar acum. Unii s-ar mai bucura de părtăşie, de studiu biblic şi clipele de rugăciune, de predicile pastorului, de mesele de dragoste şi altele ca ele, dar tu le vei dispreţui fără ca nimeni altcineva să ştie măcar.

Înapoi din morţi: Scoaterea nădejdii din disperare

Viaţa şi moartea sunt la lucru. Statisticienii ne spun că mai mulţi oameni se nasc decât cei care mor. Dar realitatea deprimantă este că fiecare om viu de acum va muri eventual. E ceva la care nu vrem să ne gândim.

Viaţa şi moartea este le lucru şi în biserici. Unele biserici abia mai se ţin – unele mai mult dintr-un sens de datorie şi tradiţie decât orice altceva. Săptămână după săptămână membrii încălzesc locurile ca să audă predici încălzite la microunde care eşuează să mai inspire. Cu toate acestea chiar şi în mijlocul morţii, au loc miracole. Uneori credinţa ca seminţele mici de muştar cad într-un pământ rău şi uscat şi o rupere de nori din cer trimite umezeală ca să înmoaie solul. Prin puterea Duhului Sfânt, Dumnezeu stimulează creşterea şi produce viaţă, chiar şi în mijlocul morţii!

În inima bisericii Laodicene există speranţă. Hristos ne oferă o robă albă ca să ne acoperim eşecurile noastre trecute, şi o unsoare miraculoasă pentru ochi ca să ne restaureze vederea noastră stricată (Apocalipsa 3:18). Nu suntem lăsaţi să murim fără de speranţă! Din această convergenţă bucuroasă de credincioşi vindecaţi izvorăşte embrionul unei împărtăşite vieţi născută de Duhul. Scriptura se referă la această expresie a credinţei ca trup al lui Hristos, biserica. Dumnezeu nu este intimidat de moarte – nici chiar în biserică!

Cum să promovezi viaţa

Singurul lucru cel mai important pe care-l poţi face ca să promovezi viaţa bisericii tale este să te rogi pentru tine însuti – ca tu să fi felul de persoană care vrea Dumnezeu să fi. În timp ce răspunzi la călăuzirea Lui, vei fi uimit de felul cum este Dumnezeu capabil să lucreze prin tine ca să-i binecuvânteze pe alţii. Ca şi o boală infecţioasă, bucuria ta spirituală şi pasiunea se vor răspândi la alţii pretutindeni unde vei merge. Viaţa ta va face o diferenţă.

Rich DuBose este Director al PlusLine şi Editor al Passport.

Print Friendly, PDF & Email