Strategie de schimbare cu succes pentru Scoala Duminicala

(Publicat de Phil Van Auken în Sunday School Leadership [Conducerea Şcolii Duminicale], septembrie 1996)

Să schimbăm clasa noastră de Şcoală Duminicală? De ce am vrea noi aceasta? Aceasta este una dintre cele mai comune – şi mai frustratoare – întrebări pe care le confruntă liderii de Şcoală Duminicală. Conducerea Şcolii Duminicale (directorii, învăţătorii, directorii de evanghelism extern, lucrătorii de educaţie creştină) sunt tipic zeloşi pentru excelenţa în educaţie, şi aceasta necesită schimbare la un punct sau altul.

Schimbarea ar putea implica nevoia pentru o nouă programă şcolară, un învăţător diferit, sau un nou loc de întâlnire. Oricare ar fi motivul, schimbarea ţine promisiunea progresului şi de împlinire mai bună a nevoilor oamenilor. Însă există o dificultate: Membrii clasei pot fi ameninţaţi de schimbare şi de scindările sale percepute. Mulţi oameni cresc din punct de vedere familiar şi din rutină. Ei iubesc tradiţiile şi „felul în care au făcut din totdeauna lucrurile”.

Beneficiile schimbării ar putea să nu fie clare pentru fiecare care frecventează Şcoala Duminicală, însă posibilele ei ameninţări cu siguranţă că vor fi! Acesta este motivul pentru care liderii de Şcoală Duminicală trebuie să planifice cu atenţie schimbările Şcolii Duminicale şi să nu lase ca lucrurile să se schimbe. Schimbarea este o preluare majoră care necesită un simţ practic de strategie.

DE CE ESTE NECESARĂ SCHIMBAREA DE ŞCOALĂ DUMINICALĂ

„Când ai terminat de schimbat, ai terminat.”

„A improviza înseamnă a schimba.”

„Status quo este latinescul pentru mizeria în care suntem noi.”

Aceste citate subliniază în mod viu necesitatea schimbării Şcolii Duminicale. Aceasta vine odată cu dedicarea noastră spre progres.

Schimbarea slujeşte Şcolii Duminicale şi Lucrării de Predare-Răspândire a Bibliei în patru feluri esenţiale:

Primul, schimbarea permite bisericii să continue să crească numeric prin a purta de grijă la oaspeţii care vizitează şi un loc pentru noii membrii care urmează să fie integraţi în viaţa bisericii. – Fără de schimbare, membrii de clasă tind să stea lipiţi de grupele lor de părtăşie (clicile) şi îi lasă pe noii veniţi să se apere singuri.

Al doilea, schimbarea ajută Şcoala Duminicală prin a ajuta clasele să menţină marea imagine în minte. – Clasele uneori devin izolate de restul bisericii şi o încheie în a face competiţie cu alte programe pentru membrii lor pentru timpul şi banii membrilor. Schimbarea planificată ajută la amintirea membrilor de clasă asupra faptului că Şcoala Duminicală există ca o partea a bisericii pentru a-i atinge pe oameni pentru Hristos şi pentru a învăţa Biblia. Şcoala Duminicală are de asemenea rolul de a ajuta la clădirea întregului trup şi de a promova unitatea congregaţională.

Un al treilea beneficiu al schimbării este că aceasta menţine experienţa de învăţarea a Şcolii Duminicale proaspătă şi relevantă. – Puţini învăţători sau planuri de învăţământ sunt atât de angajate încât să menţină atenţia membrilor în mod nedefinit. Schimbarea previne Şcoala Duminicală de la „putrezirea uscată”.

Schimbarea promovează de asemenea creşterea spirituală personală prin provocarea membrilor la a-l sluji pe Dumnezeu în feluri noi. – Acest al patrulea fel prin care schimbarea ajută Şcoala Duminicală este probabil cel mai important şi sub apreciat. Schimbarea ne întinde şi ne forţează să ieşim din zonele noastre de confort stagnant. Pe scurt, schimbarea este autostrada spre maturitatea spirituală.

PAŞI SPRE IMPLEMENTAREA SCHIMBĂRII

Implementarea schimbării în mod reuşit este o chestiune de sens comun, însă şi acesta necesită efort. Prea mulţi oameni vor beneficiile schimbării, însă ei nu vor să plătească costul în timp, energie şi consecinţe.

Din nefericire, vechea maximă „fără durere, nici un câştig” se aplică lucrării Şcolii Duminicale precum şi oriunde altundeva.

Strategia de schimbare reuşită este bazată pe o filozofie de trei părţi şi o strategie în cinci paşi. Atunci când toate aceste opt ingrediente sunt la locul lor, rezultatul este o formulă potentă pentru succesul lucrării.

O FILOZOFIE DE TREI PĂRŢI PENTRU SCHIMBARE

Filozofia de schimbare este simplă. Schimbarea Şcolii Duminicale ar trebui să fie:

  • bazată pe nevoi
  • centrată pe misiune
  • concentrată pe oportunitate

Pentru a reuşi, schimbările Şcolii Duminicale trebuie să facă apel la nevoile simţite din cadrul clasei şi a bisericii ca larg. Schimbarea de dragul schimbării nu funcţionează niciodată.

Oamenii trebuie să vadă cum ei şi alţii vor fi mai buni ca rezultat al schimbării – cum câştigul merită durerea. Aceste beneficii trebuiesc înfăţişate în feluri concrete şi tangibile. De exemplu, liderul de Şcoală Duminicală poate indica spre nişte beneficii ca şi când ar oferi membrilor clasei şansa de a-şi face prieteni cu oameni noi, ajutarea pregătirii unui învăţător nou care are nevoie de ceva experienţă şi încurajare, sau de a arăta membrilor felul cum pot ei aplica Biblia la problemele pe care le confruntă acasă şi la locul de muncă.

Membrii mai buni ai clasei sunt capabili să vadă felul cum schimbare contemplată se potriveşte în cadrul misiunii bisericii, cu atât mai repede o vor susţine. Majoritatea oamenilor au o înclinaţie puternică de idealism care răspunde favorabil la apelurile pentru cooperare şi joacă de echipă. Ne place să simţim că facem o contribuţie către ceva mai mare decât noi înşine. Deşteptul director de Şcoală Duminicală nu permite niciodată membrilor clasei să piardă din vedere misiunea bisericii (creşterea, evanghelismul, ucenicia, şi aşa mai departe) sau felul cum Şcoala Duminicală ajută la avansarea acestor cauze.

Schimbarea centrată pe oportunitate îi conştientizează pe oameni de beneficiile specifice care există spre a fi preluate. Poate că oportunitatea este de a creste mărimea clasei, de a ajuta biserica să stabilească un profil mai înalt în comunitate, sau să strângă bani pentru facilităţi.

Oricare ar fi cazul, membrilor de clasă li se arată felul cum schimbările Şcolii Duminicale vor ajuta biserica să cuprindă oportunitatea. Oportunitatea acţionează ca un magnet atrăgând clasa spre schimbare.

Eforturile de a implementa schimbarea ar trebui să fie preluate doar atunci când o filozofie acceptabilă este stabilită în cadrul structurii Şcolii Duminicale. Până ce oamenii nu sunt convinşi de nevoia pentru şi beneficiile schimbării, ei nu vor părea să arate prea mult entuziasm. Nerăbdătorii membrii din cadru sau liderul de voluntari ar trebui să evite în mod ferm toate încercările de a împiedica sau netezi schimbarea în loc înaintea ca climatul psihologic să fie copt. A face discuţii în izolarea grupului este uşor, însă implementarea lor în mod eficient necesită multe eforturi de cooperare.

UN PROCES ÎN CINCI PAŞI PENTRU IMPLEMENTAREA SCHIMBĂRII

Când este susţinută de un climat filozofic întărit, schimbarea Şcolii Duminicale poate fi implementată în mod eficient printr-un proces de cinci paşi:

  1. Filtrarea informaţiei
  2. Dialogul
  3. Dedicarea personalizată
  4. Implementarea participantă
  5. Celebrarea şi aprecierea

Filtrarea informaţiei. Lucrarea Şcolii Duminicale ar trebui să fie privită ca o grădină care necesită sol fertil pentru creştere. Calea cea mai bună de a fertiliza grădina este cu informaţii despre beneficiile schimbării.

Discuţiile despre beneficii ar trebui să fie filtrate în cadrul organizaţiei Şcolii Duminicale, implicând pe toţi liderii şi membrii de clasă afectaţi. Informaţia orientată spre schimbare ar trebui să circule cu mult în avans pentru a oferi fiecăruia oportunitatea amplă de a o ajusta din punct de vedere psihologic. Cadrul de conducere şi liderii Şcolii Duminicale ar trebui să se străduiască să contracareze orice tendinţe naturale, aduse pentru a pune schimbările în aplicare în mod imediat şi să „continue cu progresul”. Răbdarea oferă „fertilizatorului” timpul amplu pentru lucru.

Dialogul. Liderii cheie şi membrii de Şcoală Duminicală ar trebui să pună deoparte timp pentru a se implica într-un dialog constructiv despre schimbare şi cât de bine să o aducă în realitate. Aceasta ar putea lua forma unei întâlniri speciale de la mijlocul săptămânii, o masă de părtăşie, sau chiar într-o perioadă de clasă de duminică dimineaţa (adecvat atunci când este dificil pentru fiecare să fie prezent cu excepţia timpului regular de Şcoală Duminicală). Dialogul ar trebui să fie relaxat însă să decurgă într-o manieră ca şi de afacerea prin intermediul liderului care conduce acesta.

Dedicarea personalizată. Când se ajunge la un consens despre sprijinul schimbării, liderul de Şcoală Duminicală ar trebui să se asigure că fiecare membru este de acord să ofere sprijin pozitiv, individual. Chiar dacă unii oameni sunt căldicei în dorinţa lor pentru schimbare, lor ar trebui să li se ceară să coopereze ca jucători de echipă în cadrul fazei de implementare. Încurcarea prin diferenţele de opinie ar trebui să aibă loc înaintea implementării mai degrabă decât mai târziu în proces pentru a se putea evita rezistenţa de mai târziu.

Compromisul nu este necesar rău atunci când se implementează schimbarea. Atâta timp cât compromisul implică felul în care sunt făcute lucrurile, mai degrabă decât misiunea în sine, aceasta ar putea fi „gheaţa de pe prăjitură”.

  1. Comunicarea într-un singur sens (în locul dialogului de dublu sens) deraiază schimbarea reuşită practic de fiecare dată.
  2. Nu asuma niciodată că nevoia de schimbare este aparentă membrilor clasei. Ceea ce este aparent liderilor poate să nu fie aparent pentru alţii.
  3. Nu încurca nerezistenţa cu acceptarea. Schimbarea reuşită necesită entuziasm şi susţinere dedicată.
  4. Compromisul nu este neapărat rău când se implementează schimbarea.
  5. Atâta timp cât compromisul implică felul cum se fac lucrurile, mai degrabă decât însăşi misiunea, aceasta poate fi „gheaţa de pe prăjitură”.

Implementarea participantă. Fără a mai fi nevoie să spunem, schimbarea ar trebui să fie implementată pe cât de participant posibilă pentru a evita orice apariţie de rupere de braţe. Un simplu moto se aplică: Oamenii tind să se dedice spre ceea ce pot participa ei. Din nou, liderii nerăbdători de progres se vor bucura de proces mai mult dacă se relaxează şi să nu se grăbească să împingă procesul spre o concluzie prematură. Schimbarea efectivă în biserică durează ceva timp.

Celebrarea şi aprecierea. Schimbarea benefică ar trebui să fie celebrată ca o amintire despre cum se fac lucrurile în mod corect când oamenii îşi pun mintea la aceasta. În cele din urmă, priviţi la numărul psalmilor care sunt devotaţi spre celebrarea felului în care Dumnezeu a lucrat în mijlocul israeliţilor. Serviciile de duminica de închinare sunt un timp excelent pentru astfel de celebrări aşa cum este timpul de adunare al unei Şcoli Duminicale. Menţiunile pozitive ale schimbării ar trebui să fie de asemenea făcute în cadrul publicaţiei sau buletinului bisericii. Oamenii se bucură de felul cum clasa şi biserica lor au putut să reuşească, aşa că reamintiţi-le în mod frecvent!

În analiza finală, schimbarea Şcolii Duminicale este un proces de construire de tipul unui trup care întăreşte întreaga congregaţie. Liderii ar trebui să curteze schimbările dar să lucreze mai isteţ mai degrabă decât mai greu. Puţină planificare şi o strategie gândită va uşura curbele din drumul şerpuit.

Print Friendly, PDF & Email