Doctrina botezului în apă
Botezul în apă – Tipologia Vechiului Testament – de Randy A. Brown. Botezul în apă în Noul Testament nu a fost o idee nouă pentru cei care trăiau la acel timp. Aceasta nu a fost un gând străin. Ei erau deja familiarizați cu conceptul de botez în apă. Cum este aceasta adevărat, considerând că Ioan Botezătorul este prima persoană menționată în Scriptură care a înfăptuit botezuri? Botezul în apă a fost văzut în Vechiul Testament în tipologie. De fapt, există multe tipologii ale Vechiului Testament despre botez. (courtesy of studiesinscripture.com)
Botezul ca un semn al legământului – de Cristopher K. Lensch. Însemnătatea botezului creștin în general este identificată cu simbolul exterior pentru acest ritual. Aplicația ritualului a apei la o persoană poate să descrie o curățare, cât și un nou început spiritual de la moarte la viață (Coloseni 2:12-13). Dincolo de aceste înțelesuri de bază, folosirea de către Biblie a cuvântului „botez” se lărgește pentru a include conceptele de inițiere, împuternicire, identificare și unire spirituală, și încercare prin calvar. Acest articol va revizui câteva dintre aceste înțelesuri în legătură cu botezul ceremonial, în special conceptul de „încercare prin calvar” în cadrul legământului lui Dumnezeu cu poporul Său. Astfel, botezul ar trebui să fie înțeles ca un semn sacru al Noului Legământ. (courtesy of wrs.edu)
Botezul Evreiesc al Apei, Tevilah – de Karla Moran. În legea Mosaică există multe cerințe și anume sacrificiile animalelor, Sabbathul și îmbăierea. Pentru a înțelege Creștinismul și tot ce s-a întâmplat și se întâmplă, trebuie să ne întoarcem la religia Evreiască, deoarece acolo vom descoperi multe dintre exemplele de care avem nevoie pentru a înțelege călătoria spirituală. Botezul prin apă (scufundare) nu a fost inițial un act Creștin. De-a lungul tanakh-ului (Vechiul Testament), copiii Israelului, de fiecare dată când trebuiau să stea înaintea lui Dumnezeu, se îmbăiau. Vechiul legământ este doar o umbră a noului legământ pe care noi Creștinii ar trebui să-l respectăm. (courtesy of quakergirl.wordpress.com)
Botezul în Biblie – argumente referitoare la botezurile menționate în Sfânta Scriptură. (courtesy of biblestudymanuals.net)
Botezul Evreilor – Originea botezului în cultura evreiască și implicațiile sale pentru oamenii din ziua de astăzi – de Dr. Galen Peterson. Unele dintre temele recurente ale vieții este preschimbarea lucrurilor bune din punct de vedere natural în lucruri corupte și bizare. Asemenea a fost cazul și pentru relația dintre Dumnezeu și Adam și Eva în Grădină, atunci când aceasta a fost distrusă de păcat. Asemănător, venirea mult așteptată a Mesiei, atunci când a avut loc, a fost schimbată dintr-o binecuvântare frumoasă într-un act plin de blasfemie și amenințare de către sistemul religios din acea zi. Acest lucru a fost adevărat de asemenea și în cazul unor feluri de venerare și viață dreaptă, inclusiv actul botezului. (courtesy of remnant.net)
Botezul: păgân sau evreiesc? – de Ceil Rosen. Noi, credincioșii Evrei în Isus Mântuitorul, deseori întâlnim această acuzație din partea familiei necredincioase și a prietenilor, după ce am fost botezați. Ei văd botezul ca pe o cheme mistică către o schimbare ireversibilă și rea ce-l înlătură pe cel ce este botezat de moștenirea și loialitățile lui sau ei; iar aceștia speră că o persoană care nu a fost încă botezată ar putea să-și schimbe decizia de a fi un credincios. (courtesy of jewsforjesus.org)
Cum corespund circumcizia și botezul? – de John Piper. Există o binecuvântare oare asupra celor circumciși, sau și asupra celor necircumciși? Pentru că noi spunem că „Credința i-a fost dată lui Avraam pentru neprihănire”. Cum anume i-a fost dată? Când era circumcis sau când era necircumcis? Nu când era circumcis, ci atunci când era necircumcis; iar el a primit semnul circumciziei ca pecete a neprihănirii întru credința pe care o avusese și când nu era circumcis, astfel ca el să poată fi părintele tuturor celor care cred fără a fi circumciși, iar neprihănirea să le poată fi dăruită și lor, cât și părinte al tăierii împrejur al celor care nu sunt încă circumciși, însă urmează pașii credinței părintelui nostru Avraam pe când el nu era încă circumcis. Acest material vorbește despre relaționarea dintre circumcizia din Vechiul Testament și botezul din Noul Testament. Unul dintre motivele pentru care noi suntem denumiți baptiști este acela că credem că Noul Testament ne învață să botezăm credincioșii, însă nu și copiii credincioșilor. (courtesy of desiringgod.org)
Botezul Biblic adevărat – Majoritatea metodelor folosite pentru botezul de azi, sunt bazate pur pe tradiție. Altele sunt bazate în parte pe Scriptură și în parte pe tradiție, în timp ce totuși unele altele sunt bazate pe Scriptura interpretată greșit. Această stare de fapt este în principal datorată faptului că oamenii se leagă ei înșiși de organizații religioase, care la rândul lor sunt legate de constituțiile lor înregistrate și de afirmațiile doctrinale de la care ei nu pot si nu li se permite să devieze. Căutătorul sincer după Adevăr va găsi Adevărul în această chestiune prin a se separa pe sine de toate doctrinele organizaționale afirmate și a se baza pe Biblie și doar pe Biblie. (courtesy of revelations.org.za)
Botezul prin Apă – de K. B. Napier. Există mai multe tipuri de botez prin apă? Oferă botezul salvare? Răspunsul la ambele întrebări este “Nu”. Există un singur tip de botez și nu poate salva o persoană în niciun fel. Există atunci o diferență între botezul lui Ioan și botezul lui Hristos? Să vedem ce spune Scriptura. (courtesy of christiandoctrine.net)
Modul Biblic de Botez – de Rev. Robert C. Harbach. Într-un sens, nu este nici o nevoie de a vorbi despre botezul creștin, pentru că de fapt niciodată nu a fost vreunul de un alt fel. În acest sens, întreaga Biblie este creștină. În alt sens, „botezul creștin” este din necesitate terminologie corectă, întrucât botezul este distinctiv creștin. (courtesy of prca.org)
Scopul Botezului – de Steve Atkerson. Care este scopul botezului? Ioan Botezătorul declară explicit scopul botezului său atunci când spune “Vă botez cu apă pentru mântuire” (Matei 3:11). I-a botezat Ioan astfel încât ei să se poată pocăii sau pentru că au făcut-o deja? Adică, botezul lui Ioan a fost un mod de pocăință sau rezultatul acesteia? În Engleză și Greacă, cuvântul “pentru” (eis) poate face referire la un obiectiv sau o cauză. În Matei 3:11, “pentru” denotă cauza; botezul lui Ioan a avut loc deoarece ei s-au pocăit deja. Era un semn exterior al unui act interior. (courtesy of ntrf.org)
Tertulian despre botez – tradus în engleză de Rev. S. Thelwall. Ferice este sacramentul nostru [1] cu apă, prin care, spălându-ne păcatele orbirii noastre dinainte, suntem eliberați și primiți în viața veșnică! Un tratat privind acest subiect nu va fi de prisos; îndrumându-i nu numai pe aceia care tocmai învață (întru credință), ci și pe cei care, mulțumindu-se doar să creadă, fără vreo examinare atentă a temeliilor [2] tradițiilor, poartă (în gând), cu ignoranță, o credință probabilă care este însă nepusă în cumpănă. (courtesy of tertullian.org)
Cele cinci tipuri de Botez conform Sfântului Gregory din Nazianzus – Despre Ospățul Epifaniei din anul 381, Sfântul Gregory din Nazianzus (sau Teologul) a oferit două predici despre botez. În acea perioadă, ospățul era cunoscut și ca “Luminile Sfinte”, un festival ce a durat două zile, după cum este și în ziua de astăzi în Calendarul Coptic (19 Ianuarie și 20/11 și 12 Tobi). Nu doar că comemorăm botezul Domnului nostru Isus Hristos, Adevărata Lumină, dar ne amintim deasemenea că prin botez descoperim iluminarea spirituală: lumina pură a Domnului aruncată asupra întunericului Satanei; credinciosul botezat moare și învie împreună cu Hristos, renăscut prin apă și Duh. (courtesy of stgeorgechurch.org)
Botezul – Definiția Catolică. Botezul Sfânt păstrează primul loc printre sacramente, deoarece reprezintă poarta spre viața spirituală; deoarece prin el devenim membrii ai lui Hristos și suntem incluși în Biserică. Și din cauză că prin primul om, moartea ne-a atins pe toți, doar dacă nu vom fi renăscuți prin apă și Duhul Sfânt, nu vom putea intra în regatul Cerului, după cum Adevărul Însuși ne-a spus. Materia acestui sacrament este apa adevărată și naturală; indiferent dacă este rece sau fierbinte. Forma este: Eu te botez pe tine în numele Tatălui, Fiului și Duhului Sfânt. (courtesy of newadvent.org)
Botezul și 1 Petru 3:21 – de Matt Slick. 1 Petru 3:21 spune: “Icoana aceasta închipuitoare vă mântuiește acum pe voi, și anume botezul, care nu este o curățire de întinăciunile trupești, ci mărturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu, prin învierea lui Isus Hristos.” Acesta este singurul verset care declară “vă mântuiește… botezul.” Dar, nu este învățătura ce ne spune că trebuie să fim botezați prin apă pentru a fi salvați? Nu. Însă, pentru a înțelege mai bine, trebuie să privim contextul său. (courtesy of carm.org)
Botezul în apă – o rânduială a bisericii. Isus Cristos a lăsat două rânduieli pentru Biserică, „trupul lui Cristos,” să le practice, să le administreze. Ele sunt (1) botezul în apă și (2) Cina Domnului. Acest studiu se va preocupa cu orânduiala botezului în apă. Acest studiu, deși nu atât de cuprinzător așa cum și-ar dori scriitorul, va acoperi subiectul cu următoarea schiță: (1) Primitorul botezului în apă, (2) Înțelesul/Scopul botezului în apă, (3) Metoda/Forma botezului în apă, (4) Administrarea botezului în apă, (5) Motivația pentru botezul în apă, (6) Împărăția și botezul în apă, și (7) Cuvântul final despre chestiune așa cum este văzută în Vechiul Testament și Ioan 3. (courtesy of bibleone.net)
Botezul credinciosului – de William H. Brackney. Atunci când o persoană profesează o credință în Isus Hristos ca Dumnezeu și Mântuitor, noul Creștin este de obicei botezat. Botezul este un act al aplicării apei asupra unui obiect; prin sensul termenului Grecesc baptizo, “botezul” înseamnă a înmuia sau a scufunda în apă din motive religioase. În poveștile de la începutul evangheliei Noului Testament, Ioan Botezătorul și-a botezat discipolii în Betania, mai departe de Iordan, acolo unde Isus l-a întâlnit pe Ioan și a fost botezat de acesta (Ioan 1:25-34). Școlarii declară că formele botezului sau a spălării rituale au fost practicate de sectele Evreiești în vremea lui Hristos, astfel botezul a existat deja într-o anumită formă în mișcarea Creștină. (courtesy of baptisthistory.org)
ÎNTREBĂRI LEGATE DE BOTEZ
Spune Biblia că botezul este necesar pentru mântuire? – de Cooper Abrams. Multe bisericii învață că botezul este necesar pentru mântuire. Această poziție este de obicei numită „regenerarea botezului” pentru că ea susține că o persoană este „regenerată” sau mântuită doar când este botezată. O persoană care nu este botezată, potrivit cu această învățătură, nu este mântuită și nu va merge în cer chiar dacă el a crezut și a profesat că Isus Cristos este Mântuitorul lui. (courtesy of bible-truth.org)
Este botezul prin scufundare singurul mod corect de a fi botezat? – Există trei feluri (sau metode) prin care se aplică botezul prin apă în bisericile Creștine din ziua de astăzi: scufundarea (în care o persoană este complet adâncită), turnarea și stropirea. Creștinii Evanghelici au păreri diferite legate de ce mod sau moduri reprezintă o formă mai adecvată pentru botez. Unii Creștini (de obicei cei ce cred că doar credincioșii ar trebui botezați) sunt de părere că scufundarea este singurul mod valid, în timp ce alți Creștini (cei ce recunosc validitatea botezului infantil) sunt de părere că toate cele trei metode trebuiesc acceptate. (courtesy of equip.org)
Este stropirea un mod adecvat de a Boteza? – de Caleb Colley, Ph.D. În definițiile lor date termenului de “botez”, majoritatea dicționarelor includ stropirea (și turnarea) apei. Asemănător, multe persoane din lumea religioasă învață că “botezul” prin stropire este acceptabil și suficient, în timp ce alții sunt de altă părere. Din cauza acestor mesaje conflictuale, întrebările legate de stropire apar inevitabil. Ce înseamnă de fapt cuvântul “botez”? Include oare, prin definiție, stropitul? Răspuns la aceste întrebări au o legătură cu porunca lui Isus: “Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.” (Matei 28:19) (courtesy of apologeticspress.org)
Ce semnificație are existența unui singur botez (Efeseni 4:5)? – De vreme ce există mai multe “botezuri” menționate în Noul Testament, poate apărea o oarecare confuzie atunci când citim despre “un singur botez.” Cuvântul botez înseamnă mereu “a scufunda sau a afunda.” Astfel, atunci când este vorba despre botez, acesta implică o persoană total scufundată în altceva. Botezul implică existența “în totalitate în ceva.” De asemenea sugerează că o schimbare a avut loc. Oamenii botezați sunt oameni schimbați. (courtesy of gotquestions.org)
De ce se botează prin turnarea apei și de ce se botează copiii – de W. A. Swift. Studiind Biblia și scrierile învățaților timp de mai bine de patruzeci și cinci de ani, pe subiectul conținut în titlul acestei lucrări, timp în care am făcut o călătorie prin ținuturile biblice, sunt complet și clar convins că turnarea apei sau stropirea persoanei în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh este modul adecvat de botez, termenii turnare și stropire având același cuvânt la origini. Pentru a întări această părere, voi da în cele ce urmează unele afirmații provenind de la cei mai erudiți scolastici în greacă. (courtesy of imarc.cc)
Ce cred Prezbiterienii despre botez? – de Philip W. Putin. Unul dintre motivele principale pentru discuția din jurul subiectului doctrinei botezului printre Presbiterienii contemporani este convingerea istorică Reformată că “Duhul Sfânt ne va deține în apele botezului” (“Declarația Scurtă a Credinței”). Într-o perioadă în care angajamentul Creștin serios este tot mai limitat în încercarea de a ține pasul cu valorile schimbătoare ale societății noastre, nu este ușor de a înțelege natura și implicațiile precise pe care botezul lui Dumnezeu le are asupra noastră. Majoritatea dintre noi nu mai avem nicio iluzie că trăim într-o “cultură Creștină”. Însă acest lucru nu înseamnă neapărat că am îmbrățișat o nouă înțelegere a ceea ce însemnă a fi poporul lui Dumnezeu, ce reprezintă o conformare către noua situație în care ne aflăm acum. (courtesy of presbiteryanmission.org)
Musulmanii sărbătoresc Botezul? – În primul rând, cum este botezul văzut prin ochii Creștinismului? Este văzut ca o intrare în Creștinismul, prin care păcatul este spălat, creând o cale în Biserică și Rai. Este un simbol al spălării păcatului pe care Creștinii îl cred ca fiind o moștenire din partea primului om, Adam, și anume păcatul original. Musulmanii nu cred în acest concept al păcatului. Musulmanii cred că păcatul original al neascultării poruncii lui Dumnezeu a fost iertat de acesta înainte ca Adam și Eva să fie trimiși pe pământ. (courtesy of onislam.net)
Sunt musulmanii botezați? – Una dintre deosebirile fundamentale dintre Islam și Creștinism constă în părerea lor despre relația dintre trup și suflet. Acest lucru arată indirect o diferență în valoarea oferită apei de către cele două grupări! Acolo unde Islamul vede o uniune între trup și suflet, împreună cu o inocență original ce nu necesită o salvare ritualistă, ci una bazată pe fapte individuale, filosofia Creștină le vede pe cele două ca entități independente. Inspirată din filosofia dualistă a lui Plato, reiese existența unei minți sau suflet rațional, controlabil, la fel și un trup ce este guvernat de o necesitate oarbă ce nu poate fi controlată mereu de minte.. (courtesy of onislam.net)