ANGELOLOGIE

ANGELOLOGIE – doctrina despre îngeri

Angelologia: doctrina despre îngeriFaptul că Dumnezeu a creat un domeniu de ființe personale altele decât omenirea este un subiect potrivit pentru studiile teologice sistematice pentru că aceasta în mod natural lărgește înțelegerea noastră a lui Dumnezeu, a ceea ce El face, și cum El lucrează în univers. Noi nu trebuie să gândim că omul este cea mai înaltă formă de ființă creată. După cum distanța între om și formele mai joase de viață este umplută cu ființe de felurite grade, este posibil ca între om și Dumnezeu să existe creaturi mai înalte decât inteligența și puterea umană. (courtesy of bible.org)

Angelologia – doctrina despre îngeri – o incursiune în ceea ce sunt îngerii, origini, personalitatea și atributele lor. (courtesy of bbnradio.org)

Angelologia: doctrina îngerilor – de Gary E. Gilley. Îngerii sunt găsiți în treizeci și patru de cărți din Biblie în două sute șaptezeci și cinci de referințe. Cristos a învățat existența îngerilor (Matei 18:10; 26:53). Îngerii sunt un ordin distinct al creației și le-a fost dată o poziție sau sferă cerească, mai presus de sfera omului (Psalmul 8:5; Evrei 2:7-9 și Apocalipsa 5:11; 7; 11). Înger înseamnă „mesager.” Ei sunt mereu numiți la genul masculin. (courtesy of Southern View Chapel – svchapel.org)

Angelologia: îngerii – de Gregory Herrick. Termenul „angelologia” vine de la doi termeni grecești, și anume, aggelos (pronunțat angelos) însemnând „mesager” sau „înger” și logos însemnând „cuvânt,” „materie,” sau „lucru.” În teologia sistematică creștină acesta este folosit pentru a se referi la studiul doctrinei biblice a îngerilor. Acesta include astfel de subiecte precum originea, existența și natura îngerilor, clasificarea îngerilor, slujba și lucrările îngerilor cât și existența, activitatea și judecata lui Satan și a demonilor (ca îngeri căzuți sau îngeri răi). (courtesy of bible.org)

Teologie sistematică – Angelologie – de Dr. E.C. Bragg. Există o necredință populară în însăși existența îngerilor, inclusiv a lui Satana însuși. Este o considerație foarte modernă să negi realitatea oricărui lucru ar fi deasupra sau dincolo de experiența umană. Aici, ca și în orice alt tărâm al revelației, chestiunea gravitează în jurul unui crez în Biblie, ca și Revelație inefabilă a lui Dumnezeu; Biblia este empatică în dezvăluirea felurilor de ființe supranaturale, acestea fiind în număr mare, unele făcând voia Tatălui, iar altele fiind malefice și dușmănoase. (courtesy of trinitycollege.edu)

De ce doctrina despre îngeri este neglijată în ultimul timp – de Dr. R.L. Hymers Jr. O predică ținută la Baptist Tabernacle din Los Angeles, Dimineața Zilei Domnului, 15 ianuarie 2012. (courtesy of rlhymersjr.com)

Sf. Tomas Aquinas – Summa Theologica – Tratat despre îngeri (întrebările 50-64). Acum considerăm distincția de creaturi corporale și spirituale: în primul rând, creatura pur spirituală care în Sfânta Scriptură este numită înger; în al doilea rând, creatura cu totul corporală; în al treilea rând, creatura compusă, corporal și spiritual, care este omul. În ceea ce privește îngerii, considerăm în primul rând ceea ce aparține substanței lor; în al doilea rând, ceea ce aparține intelectului lor; în al treilea rând, ceea ce aparține voinței lor; în al patrulea rând, ce aparține creației lor. (courtesy of ccel.org)

Demonii în Vechiul Testament – Probleme în traducere – de Dennis Bratcher. În ciuda traducerilor, nu există nici un cuvânt în ebraică echivalent cuvântului englez „demon,” nici vreun cuvânt care comunică același sens pe care termenul îl comunică în engleză ca o ființă răuvoitoare în slujba diavolului pentru a distruge oamenii. Această idee de azi a fost modelată de imaginația scriitorilor medievali și popularizată în biserica modernă în termeni de ființele rele împotriva cărora creștinii trebuie să ducă un „război spiritual.” Totuși, israeliții antici au trăit într-o lume în care acea viziune despre „demoni” nu era parte din cultura sau din modul lor de gândire. (courtesy of crivoice.org)

Concepte evreiești: Demoni și Demonologia. Un demon este un duh rău, sau drac, în folosirea engleză obișnuită a termenului. Această definiție este, totuși, doar aproximativă. În religiile politeiste linia dintre zei și demoni este una schimbătoare: există deopotrivă demoni buni și zei care fac rău. În sistemele monoteiste, duhurile rele pot fi acceptate ca slujitori al singurului Dumnezeu, astfel că demonologia este legată cu angelologia și teologia în mod corespunzător, sau ele pot fi ridicate la rangul de oponenți ai lui Dumnezeu, în care caz statutul lor ca puteri diabolice diferă de aceea a demonilor din politeism. Mai mult, în nici una dintre limbile din Orient Mijlociu antic, inclusiv ebraica, nu există vreun termen general echivalent cu englezescul „demon.” În general, noțiunea de demon în Orientul Mijlociu antic era a unei ființe mai puțin puternice decât un zeu și mai puțin înzestrat cu individualitate. (courtesy of jewishvirtuallibrary.org)

Demoni și Nefilim. Acum că am acoperit subiectul despre îngerii căzuți, vom acoperi subiectul despre demoni. Unii oameni gândesc că demonii sunt îngerii căzuți, dar Biblia demonstrează în mod repetat că există diferențe clare între ei. Îngerii căzuți sunt numiți „fiii lui Dumnezeu, zei, puteri, stăpâniri, autorități, domnii, oștirea cerului”. Îngerii în general sunt arătați în mod repetat a cauza vise și viziuni prin care ei interacționează cu oamenii și predau un mesaj de la Dumnezeu. Ei apar de asemenea într-o formă trupească arătând ca bărbați, și interacționează cu oamenii în acest fel, fiind văzuți ca având un trup. Despre îngerii căzuți, este clarificat că există un anumit fel în care cineva ar trebui să îi mustre, și anume cerând lui Dumnezeu să facă așa, și nu făcând așa în mod personal.. (courtesy of paradoxbrown.com)

Originea Satanei și a demonilor – de Robert I. Bradshaw. F.F. Bruce și Robert Mounce sunt de acord că opinia evanghelică populară despre Satana îi datorează mai multe lui John Milton decât învățăturilor Scripturii: într-adevăr, este dificil să te apropii de „textele doveditoare” fără să le citești printr-un cadru teologic preconceput.. (courtesy of theologicalstudies.org.uk)

Originea demonilor – de Tom Brown. Majoritatea oamenilor presupun că îngerii căzuți sunt aceeași cu demonii. Eu nu cred că aceasta este adevărat din mai multe motive. Primul, îngerii căzuți sunt mult mai puternici decât demonii. Ni se spune de către Isus să scoatem afară demoni. Totuși, Iuda ne avertizează în confruntarea noastră cu îngerii căzuți. El spune, „Totuși oamenii aceștia, târâți de visările lor, își pângăresc la fel trupul, nesocotesc stăpânirea și batjocoresc dregătoriile. Arhanghelul Mihail, când se împotrivea diavolului și se certa cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să rostească împotriva lui o judecată de ocară, ci doar a zis: ’Domnul să te mustre!’” (Iuda 1:8-9). (courtesy of tbm.org)

Doctrina Secretă – Despre mitul ”Îngerului căzut” în feluritele lui aspecte – de H. P. Blavatsky. Cearta noastră actuală este exclusiv cu teologia. Biserica impune convingerea într-un dumnezeu personal și un diavol personal, în timp ce Ocultismul arată eroarea unei astfel de convingeri. Și deși pentru Panteiști și Ocultiști, la fel de mult cât pentru Pesimiști, Natura nu este mai bună decât „o mamă atrăgătoare, dar rece ca piatra” – aceasta este adevărat doar în ceea ce privește natura fizică exterioară. Ei deopotrivă sunt de acord că, pentru observatorul superficial, ea nu este mai bună decât o imensă măcelărie în care măcelarii devin victime, și victimele devin călăi la rândul lor. (courtesy of theosociety.org)

Vocile din mintea ta: cum discerni între Dumnezeu și demoni. Ai gânduri în mintea ta. Te gândești că cele mai multe dintre ele sau chiar toate vin de la tine, când în realitate acest lucru nu este adevărat. Un mare număr de gânduri vin de la demoni, unele vin de la Dumnezeu, iar un mic număr vin într-adevăr din propria ta minte. Vă pot arăta câteva căi tehnice pentru a alege aceste lucruri, însă nu am cum să fac acest lucru fără a părea un pic bizar, deoarece întregul subiect al vocilor din mintea ta este straniu și este unul pe care îl ocolim cu grijă. Și totuși, este un subiect de cea mai mare importanță, iar lucrurile pe care vi le voi spune aici nu sunt deloc teorii sau ceva scos de prin vreo carte. (courtesy of 924jeremiah.wordpress.com)

Poate un creștin să aibă demon? – de Julian Kinkaid. Este destul de evident din Scriptură că noi ca și creștini suntem într-o bătălie spirituală (Efeseni 6:12), și că dușmanii noștri sunt acele ființe spirituale care caută să se opună lucrării lui Dumnezeu prin aceia dintre noi care ne-am supus pe noi înșine față de stăpânirea Lui. Mai mult, omul a fost creat o ființă mai mică decât acei „îngeri” (Evrei 2:7, 9), în special liderul lor, care este adesea recunoscut ca fiind cea mai perfectă dintre creaturile lui Dumnezeu în orice fel (Ezechiel 28:12-15). În consecință, omul este cu totul dependent de armătura lui spiritual și de armele de război (Efeseni 6:11, 13-17), și de puterea regească, ce îl va face capabil să fie victorios (1 Corinteni 15:57; 1 Ioan 4:4). Întrebarea care stă acum înaintea noastră este dacă omul poate exista într-o stare intermediară, să fi trecut în Împărăția Luminii, dar încă să fie sub influența împărăției întunericului, încă de a fi eliberat de un dușman care locuiește în el? (courtesy of theologicalstudies.org.uk)

Print Friendly, PDF & Email