James Arminius (Jacob Harmenszoon) 1560-1609
Cine a fost Arminius? – de W. Robert Godfrey. James Arminius (Jacob Harmenszoon) este fără îndoială cel mai faimos teolog apărut vreodată în biserica reformată olandeză. Faima lui este o mare ironie, pentru că Biserica reformată olandeză, a fost un bastion strict al calvinismului, istoric vorbind, iar Arminius şi-a dat numele unei mişcări ce era foarte mult în opoziţie calvinismului istoric. (courtesy of www.modernreformation.org)
SCHIŢA VIEŢII LUI JAMES ARMINIUS. James Arminius s-a născut în Oudewater, un oraş mic de lângă Utrecht în Olanda, în anul 1560. Părinţii lui erau peroane respectabile din clasa mijlocie, tatăl lui fiind un meşteşugar iscusit, de meserie fierar (facea cutite). Numele lui de familie era Herman, sau, după unii, Harmen. După cum era obişnuinţa cu oamenii învăţaţi din acea perioadă, care ori îşi latinizau numele, ori le înlocuiau cu nume latine care să fie apropiate ca sunet sau semnificaţie, el a ales numele celebrului conducător german din prima parte a primului secol. (courtesy of www.generalbaptist.net)
**********
John Calvin 1504 – 1564
John Calvin – “Teolog şi politician clerical. El a fost principalul reformator Protestant francez şi cea mai importantă figură în a doua generaţie a reformei Protestante. Interpretarea sa a creştinismului, dezvoltată mai presus de toate în cartea sa Institutio Christianae religionis (1536 dar elaborată în ediţii mai târzii; Instituţii ale religiei creştine), şi modelele instituţionale şi sociale pe care el le-a realizat pentru Geneva au influenţat adânc Protestantismul pretutindeni în Europa şi în America de Nord.” (courtesy of Encylopedia Britannica 2002, Expanded Edition DVD)
John Calvin (1509-1564) – de R. Ward Holder, Ph.D. – Profesor asistent de teologie, St. Anselm College. “Cu greu putem să ne imaginăm o figură mai mare cu o dezaprobare a filozofiei decât cea a lui John Calvin. Expatriatul francez a scris unele din cele mai sarcastice critici împotriva filozofiei şi a rolului ei în teologia scolastică scrisă vreodată. Astfel, într-o singură modalitate, această imagine este mai degrabă bine-meritată şi un articol despre Calvin într-o enciclopedie de filozofie poate fi destul de scurtă.”
John Calvin – de Mark A Noll. “Teologul francez John Calvin, născut în 10 iulie, 1509, mort in 27 mai, 1564, a fost după Martin Luther, spiritul conducător al Reformei Protestante. Dacă Luther a sunat trompeta pentru reformă, Calvin a orchestrat partitura prin care Reforma a devenit o parte a civilizaţiei vestice.”
**********
Pelagius 354-418
Pelagius (c. a. 354-418) – “Deşi era un preot, Pelagius a fost un călugăr Celtic şi un conducător spiritual foarte respectat deopotrivă de laici cât şi de clerici. Ceea ce este înregistrat despre comportamentul său indică moştenirea sa Celtică. El a crezut cu fermitate în individ – în voinţa sa liberă şi în capacitatea sa de a se îmbunătăţi pe sine ca o fiinţă spirituală.”
Pelagianism – sectă creştină eretică apărută în secolul 5 provocând concepţiile lui Sf. Augustin despre har şi predestinare. Doctrina a fost avansată de celebrul călugăr şi teolog Pelagius (c.355–c.425).
Pelagius: Către Demetrias – de Deacon Geoffrey o Riada. Puţini dintre oamenii bisericeşti au fost aşa de răuvoitori ca şi Pelagius în Creştinismul din vest. Pentru circa 1.500 de ani, tot ceea ce se ştia despre teologia călugărului britanic a reieşit din ceea ce au spus oponenţii săi despre el – şi atunci când oponenţii cuiva sunt aşa de eminenţi ca Augustin şi Jerome, şansa unei bune audienţe nu este prea mare.
**********
Augustin (AURELIUS AUGUSTINUS), 354 – 430 A.D.
AUGUSTIN (AURELIUS AUGUSTINUS), unul dintre cei patru mari părinţi ai Bisericii latine, şi recunoscut ca cel mai mare dintre cei patru, mai profund decât Ambrosie, părintele său spiritual, mai original şi mai sistematic decât Ieronim, contemporanul şi corespondentul său, şi din punct de vedere intelectual mult mai distins decât Grigore cel Mare, ultimul din această suită.
Augustin africanul – de James J. O’Donnell. Augustin s-a născut în Tagaste (astăzi este oraşul modern Souk Ahras în Algeria) în 354 şi a murit la circa 76 de ani mai târziu în Hippo Regius (Annaba de astăzi) la 60 de mile depărtare de coasta Mediteraneenei. În aceşti ani el a avut o carieră ce pare pentru moderni a podi prăpastia dintre păgâna Romă antică şi anii de mijloc al creştinului.
Augustin influenţează Creştinismul – Aurelius Augustinius cunoscut lumii ca Sfântul Augustin, avea vârsta de 50 de ani şi era episcop de Hippo, în Numidia, atunci când vizigoţii au cucerit Italia şi au devastat Roma – veste care a exagerat extinderea violenţei vizigotă. Augustin i-a văzut pe refugiaţi care fugeau înspre nordul Africii, inclusiv familiile nobile din Roma, şi a auzit acuzaţii că distrugerea Romei era rezultatul neglijării închinării la zeii tradiţionali ai oraşului.
**********
PHOTIUS, 815 – 897 A.D.
PHOTIUS – de două ori patriarh de Constantinopol în secolul nouă, se bucură de o supremaţie aproape incomparabilă deopotrivă în Biserica rusă şi în cea greacă din zilele noastre. Deşi în timpul său el a avut duşmani, şi deşi circumstanţele au înnorat faima sa la Roma şi la curtea Bizantină, el a luat stăpânire printre oamenii săi de la primul, şi curând după moartea sa Biserica sa a pus numele său în calendarele sale de sfinţi. (courtesy of www.ccel.org)
**********
Metropolitanul Petru Movilă din Kiev, 1596 – 1646
Metropolitanul Petru Movilă – În persoana lui Petru Movilă (1596-1647) există ceva enigmatic şi ciudat. El a fost un campion sincer al Ortodoxiei sau un cleric manipulant al geniului? Este greu de judecat. Oricare ar fi cazul, faptul că el a jucat un rol decisiv în viaţa Bisericii ruse vestice, şi, indirect, în viaţa târzie a întregii Biserici ruse este indiscutabil. El a fost cel mai capabil şi mai puternic lider al Bisericii în Polonia şi Lituania în tot secolul şaptesprezece. Şi este potrivit că toată era istoriei Bisericii ruse vestice poartă numele său: epoca Movilă. (courtesy of www.holytrinitymission.org)
Petru Movila Mitropolit al Kievului – Născut probabil în 1596, la Suceava, decedat la 22 dec. 1646, în Kiev. Fiul domnitorului român Simion Movilă, nepot de frate al domnitorului leremia şi al mitropolitului Moldovei, Gheorghe. A studiat în Polonia, la :coala “Frăţiei ortodoxe” din Lvovş stabilit un timp la moşia sa Rubiejovka, lângă Kiev, unde a zidit o biserică. (courtesy of www.biserica.org)
SFANTUL IERARH PETRU MOVILA, MITROPOLITUL KIEVULUI – Credinciosul nostru popor, de 2000 de ani crestin, a odraslit in cursul veacurilor multi ierarhi cu viata imbunatatita, ce s-au nevoit atat in tara, cat si peste hotare. Intre vladicii de neam roman, care au stralucit pe scaune arhieresti in tari ortodoxe surori, se afla, la loc de mare cinste, mitropolitul Kievului, Petru Movila. (courtesy of www.crestinism-ortodox.ro)
**********
John L. Dagg: 1794 – 1884
O scurta biografie a lui John L. Dagg. Dagg, nascut in 1794, in Loundoun County, Virginia, a trait peste 90 de ani. A murit in iunie, 1884, fiind unul din cei mai respectati barbati in comunitatea baptista si ramanand unul din ganditorii cei mai profunzii ai acestei denominatiuni. Iar acest lucru este demonstrat prin diversitatea operei sale.