Pilde și Minuni – de Dr. Beniamin Cocar (1955-2017). Beniamin Cocar, prin bunăvoința căruia vă punem la dispoziție mai multe materiale pe această pagină, a fost ani îndelungați profesor pe la diferite seminarii în Detroit la Tyndale College, și în Atlanta la Luther Rice Seminary. În aceste locuri, Benjamin a fost un instrument folosit de Dumnezeu pentru formarea multor tineri ca slujitori. Această slujire a fost în inima lui în mod permanent. Lucrarea ”Pilde și Minuni” prezintă o analiză și o dezbatere a pildelor și minunilor Mântuitorului, așa cum apar ele pe paginile Sfintelor Scripturi.
Romani – de Dr. Beniamin Cocar. Acest material este un curs predat de Dr. Benjamin Cocar la William Tyndale College in iarna anului 2000. Cursul de față este o analiză exegetică a cărții Romani cu accent pe înțelegerea metodei lui Pavel de dezvoltare a subiectului cheie a neprihănirii lui Dumnezeu așa cum se desprinde din tratarea sa a omului pierdut, națiunea Israelului, și creștinul. Atenție specială se acordă unei înțelegeri a naturii vieţii victorioase a creștinului așa cum apare în scrisoarea lui Pavel către biserica din Roma. – Material oferit prin bunăvoința autorului.
O comparație între conceptul referitor la chipul lui Dumnezeu în om din teologia evanghelică a anilor ’80 și ’90 și o interpretare strict biblică – de Dr. Beniamin Cocar (1955-2017). Această lucrare este un proiect prezentat la Grace Theological Seminary din Winona Lake, Indiana – SUA, o teză pentru titlul de Doctor în Lucrare, specialitatea pastorală, prezentat în mai 1999. Ce este omul? Întrebarea pusă de Iov, omul neprihănit din Uţ (Iov 7:17), prin David, cântăreţul lui Israel (Ps. 8:4; 144:3), întrebare al cărei ecou se regăseşte în epistola către Evrei (Evrei 2:6), este pusă şi astăzi şi i se răspunde în diferite feluri. Psalmistul declară că noi suntem făcuţi în chip „înfricoşător şi minunat” (Ps. 139:13-14). Omul este cea mai înaltă creaţie de pe această planetă şi pentru păcatul lui, Cristos, Fiul lui Dumnezeu, S-a făcut om şi a murit pe cruce. Înseamnă că omul este preţios pentru Dumnezeu dacă El a plătit un preţ atât de mare pentru răscumpărarea lui. Fiind creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, omul este atât de important în ochii lui Dumnezeu, încât acesta a fost gata să facă un asemenea sacrificiu pentru a-l restaura pe om din starea lui căzută. Întrebările puse în Biblie cu privire la ce este omul pot găsi un răspuns mult mai bun dacă răspundem corect întrebării: „Care este chipul lui Dumnezeu în om?” – Material oferit prin bunăvoința autorului.
Ucenicul în asemănarea Domnului Isus – de Dr. Beniamin Cocar (1955-2017). Biblia folosește cuvântul “creștin” doar de trei ori,” iar cuvântul “ucenic” de sute de ori. Cu toate acestea ne place mai mult să vorbim despre creștini și creștinism decât despre a fi ucenic. Ceva reacționează În noi când auzim despre ucenicizare, a deveni ucenicul Lui Isus, parcă ne-am Înrola la oaste și am intra Într-un regiment care ne-ar constrânge la a face lucruri care nu ne plac. Creștinismul nu crește cum ar trebui să crească În aceste vremuri, nu cred că din alte motive ci din cauză că mulți nu devin ucenici. Credem că Isus a murit pentru noi și ne bucurăm de harul Lui, dar a fi ucenic e a rămâne În El, a aduce multă roadă. – Material oferit prin bunăvoința autorului.
Împărăția lui Dumnezeu vis sau realitate? – de Dr. Beniamin Cocar (1955-2017). Planul grandios a Lui Dumnezeu din veșniciile trecute era să aducă mulți fii la slavă sau cum spunea nu de mult un predicator, să ducă slava la mulți copiii. Prin venirea Domnului Isus în lume, slava Lui Dumnezeu a coborât printre oameni, iar oferta a devenit clară, pocăiți-vă căci împărăția cerurilor, sau împărăția Lui Dumnezeu este aproape. E un mare risc să împărțim “evanghelia” în evanghelia împărăției viitoare, evanghelie predicată de Domnul Isus, și evanghelia iertării păcatelor predicată de Pavel. – Material oferit prin bunăvoința autorului.
Evanghelism, Ucenicie și Misiuni – de Dr. Beniamin Cocar (1955-2017). Noi nu putem aduce întreaga lume la Hristos, dar putem aducem întregii lumi pe Hristos! Pentru a putea împlini Marea Însărcinare noi trebuie să evanghelizăm. Primul pas este acela de a evangheliza lumea şi apoi de a-i aduce pe cei ce cred la punctul de creștere în asemănarea cu Isus Hristos. În Faptele Apostolilor 8:26-40 citim despre Filip și etiopianul; după ce i-a explicat Filip acestuia cine era Isus și ce a făcut El, famenul a cerut să fie botezat și Filip l-a botezat. – Material oferit prin bunăvoința autorului.
Literatura profetică și apocaliptică – de Dr. Beniamin Cocar (1955-2017). Acest material este parte a unui curs predat de autor la diferite școli teologice din SUA unde a activat ca profesor. – Material oferit prin bunăvoința autorului.
O analiză exegetică și istorică a textului 1 Petru 3:18-20 – de Romeo Fulga. ”Hristos, de asemenea, a suferit odată pentru păcate, El, Cel neprihănit, pentru cei nelegiuiți, ca să ne aducă la Dumnezeu. El a fost omorât în trup, dar a fost înviat în duh, în care S-a dus să propovăduiască duhurilor din închisoare, care fuseseră răzvrătite odinioară, când îndelunga răbdare a lui Dumnezeu era în așteptare, în zilele lui Noe, când se făcea corabia, în care au fost scăpate prin apă un mic număr de suflete, și anume opt.” Legat de acest text se pot scrie multe, dar nu este intenția mea de a pierde timpul cu problema de atunci. Este într-adevăr un text dificil al Bibliei, ce i-a pus pe gânduri pe mulți de-a lungul secolelor. Acest pasaj este plin de probleme ce împiedică o înțelegere clară, făcând-o aproape imposibilă – dificultățile critice ale textului, problemele gramaticale și lexicale, și de asemenea problemele teologice. Este unul dintre cele mai dezbătute texte ale Bibliei, ce i-a condus pe diferiți traducători ai săi spre diferite concluzii. Romeo Fulga este Asistent și învățător în cadrul biserici Elim Christian Church, membru al Society for Biblical Literature – Material oferit prin bunăvoința autorului.
Chestiunea acoperirii capului pentru Pavel – Un comentariu exegetic şi istoric al 1 Corinteni 11:1-16 – de Romeo Fulga. Pentru a descoperi adevărul legat de subiectul tratat în articolul de față, este necesar să privim mai profund decât o simplă analiză de suprafaţă a textului din 1 Corinteni 11:1-16. Mai întâi, noi trebuie să înțelegem natura textului din fața noastră ca o relatare Sitz im Leben referitoare la chestiunea autorităţii în Biserica din Corint. În cadrul criticismului biblic, termenul Sitz im Leben este o frază germană care s-ar traduce prin ”locul din viață”. Acesta stă ca bază la contextul pretins în care a fost creat textul respectiv, precum și scopul și funcția sa din acea perioadă. Atunci când se face interpretarea unui text, Sitz im Leben trebuie luat în considerare pentru a putea permite o înțelegere adecvată a înțelesului său. – Material oferit prin bunăvoința autorului.
Legea și păcatul în relația cu ego-ul – de Romeo Fulga. Un studiu exegetic al pasajului din Romani 7:7-20. Potrivit marelui plan al lui Dumnezeu în contextul mai larg, al Legii care nu poate să mântuiască, deși este făcută sfântă și desăvârșită, Legea poate fi manipulată de păcat pentru scopuri malefice, dezvăluind în cele din urmă depravarea cronică a păcatului. Această idee este elocvent demonstrată prin înfățişarea forțelor potrivnice aflate în conflict, în viața lui Pavel. – Material oferit prin bunăvoința autorului.
Exegeza pasajului Ioan 3:16-21 – de Romeo Fulga. Ioan 3:16 este deseori denumit ca „versetul de aur al Bibliei” sau „inima Evangheliei.” Acesta este pentru un motiv bun deoarece acest verset prezintă evenimentele dramatice în istoria umană, cum ar fi întruparea și moartea lui Cristos, și în viața umană, cum ar fi credința și mântuirea. Deși aproape fiecare credincios cunoaște Ioan 3:16 fie pe de rost fie cu un anumit grad de familiaritate, foarte puțini creștini interpretează acest verset în contextele sale corespunzătoare imediate și extinse. – Material oferit prin bunăvoința autorului.
Itinerariul lui Isus din Marcu 7:31– de Romeo Fulga. Este călătoria lui Isus din Marcu 7:31 geografic imposibilă? Sugerează textul că autorul Evangheliei după Marcu nu a trăit niciodată în Palestina? Sau cel puțin, a știut el foarte bine geografia zonei? Acestea sunt întrebările la care voi încerca să răspund în acest articol. – Material oferit prin bunăvoința autorului.
Observații critice asupra textului: variante de manuscrise ale Noului Testament – de Romeo Fulga. Bart Ehrman, în recenta sa carte „Misquoting Jesus” („Citându-L greșit pe Isus”), din 2005, spune că textul Noului Testament este atât de denaturat, în mod intenționat și neintenționat, încât a ajuns la punctul în care nu mai poate prezenta încredere. El afirmă că, odată ce nu dispunem de manuscrisele originale și există prea multe variante scrise și diferențe între copiile Noului Testament pe care le avem, noi nu putem cunoaște cu adevărat ceea ce textul de bază spune. – Material oferit prin bunăvoința autorului.
Scrisoare către Laodicea: Un comentariu Exegetic și Istoric al pasajului Apocalipsa 3:14-22 – de Romeo Fulga. Este extrem de important de realizat că conținutul fiecărei scrisori, avertizările și promisiunile fiecărei biserici sunt specifice acelei biserici și au fost scrise conform caracteristicilor specifice ale orașului căruia îi aparțineau. Așadar, pentru a înțelege cum trebuie cea de-a șaptea scrisoarea trimisă către Laodiceeni, asemeni tuturor celorlalte scrisori, trebuie să știm câteva lucruri legate de oraș și regiunea Laodicea. Când vom face asta, întregul mesaj va deveni clar și ușor de înțeles. Numele Laodicea provine de la Laodice, soția lui Antiochus II, regele Siriei, care a reconstruit-o. Orașul Laodicea a făcut parte dintr-o metropolă majoră formată dintre trei orașe, cunoscută ca regiunea Phrygia, aproximativ o sută de mile est de Ephesus, situată pe un important drum de negoț/militar Roman ce ducea spre Asia Mică de est. – Material oferit prin bunăvoința autorului.
Cunoscându-L pe Mesia – de Caius ben Obeada. Trăim zile tulburătoare care, pentru mulți teologi și specialiști în domeniul escatologic, prevăd o apropiere eminentă de venirea Domnului Isus. Michael G. Mickey un specialist în escatologie a scris un articol în care menționa 42 de semne a venirii lui Cristos. Material prezentat în cadrul Turneului Vox Dei din 2009 în România, apărut inițial în Publicația de Apologetică a Misiunii Vox Dei (www.voxdeibaptist.org/publicatia)
Intoleranța în Biblie. Un material care prezintă tematica intoleranței, așa cum apare ea în cărțile Bibliei. (courtesy of skepticsannotatedbible.com)
Ar trebui un creștin să părăsească idolatria? – de John S. Torell. Numai dacă o persoană ştie că este implicată în idolatrie, va încerca să oprească acţiunile idolatre. Creştinii americani, care participă cu credincioşie la sărbători ca Halloween, Crăciun, Ziua îndrăgostiţilor, Sf. Patrick, Ouăle de paşte şi alte activităţi de paşte, susţin că acestea sunt tradiţii care nu fac rău, care nu înseamnă nimic şi care fac copiii şi adulţii să se simtă bine. (courtesy of eaec.org)
O scurtă comparație între Didache și Arhiva Canonică – de John R. Mabry. Didache nu va mai recâștiga așa mulți cititori ca aceia de care s-a bucurat în primul secol, iar aceasta este trist, dar și favorabil. Trist din cauza bogăției de informații pe care le furnizează despre biserica din primul secol și oportun din cauza teologiei ei extrem de legalistă. Acest articol se va adresa teologiei, dar mai întâi hai să încercăm să determinăm sursele ei și să comparăm diversiunile sintactice din materialul canonic, acolo unde ele sunt paralele. (courtesy of apocryphile.net)