Mărturisirile Baptiştilor Englezi
Articole de religie ale noii conexiuni, 1770
Articolul I. Despre căderea omului. Credem că omul a fost făcut drept după chipul lui Dumnezeu, liber de orice dezordine naturală și morală; capabil să se supună perfect voinței și poruncii lui Dumnezeu, Creatorul său; totuși capabil să păcătuiască: ceea ce a făcut nefericit și, prin urmare, s-a așezat sub blestemul divin; care, credem, ar putea include nimic mai puțin decât mortalitatea trupului și pedeapsa eternă a sufletului. Și natura sa a devenit depravată; mintea i s-a spurcat, iar puterile sufletului său s-au slăbit – că atât el, cât și urmașii săi sunt, prizonieri ai Satanei până la eliberarea făcută de Hristos.
Articolul II. Despre natura și obligația perpetuă a legii morale. Credem că legea morală nu se extinde numai la acțiunile exterioare ale vieții, ci la toate puterile și facultățile minții, la orice dorință, temperament și gând; că acesta cere întreaga devoțiune a tuturor puterilor și facultăților atât ale trupului, cât și ale sufletului față de Dumnezeu sau, în cuvintele Domnului nostru, să-L iubim pe Domnul din toată inima, mintea, sufletul și puterea noastră – că această lege este de durată perpetuă și obligație, față de toți oamenii, în orice moment, și în toate locurile sau părțile lumii. Și, presupunem că această lege a fost obligatorie pentru Adam în starea sa perfectă – a fost mai clar revelată în cele zece porunci – și mai complet explicată în multe alte părți ale bibliei.
Articolul III. Despre persoana și lucrările lui Hristos. Credem că Domnul nostru Isus Hristos este Dumnezeu și om, uniți într-o singură persoană: sau posedat de perfecțiunea divină unită naturii umane, într-un mod pe care ne prefacem că nu-l explicăm, ci ne credem legați de cuvântul lui Dumnezeu cu fermitate să credem – că a suferit pentru a face o ispășire deplină pentru toate păcatele tuturor oamenilor și că prin aceasta a realizat pentru noi o mântuire completă; care este primit de către toți cei care cred în El și ca un dar gratuit comunicat tuturor; fără luarea în considerare a oricăror lucrări făcute de noi, pentru a ne da dreptul la mântuirea Sa, deși credem cu tărie că nici o credință nu este mijlocul de justificare, ci aceea care produce fapte bune.
Articolul IV. Despre mântuirea prin credință. Credem că, pe măsură ce această mântuire este oferită tuturor celor cărora revelația Evangheliei vine fără excepție, ar trebui să le propunem sau să le oferim această mântuire tuturor celor care participă la lucrarea noastră, în cursul slujirii noastre și, prezentându-le starea stricată prin natură și practică, pentru a-i invita pe toți fără excepție, pentru a privi la Hristos prin credință, fără a ține cont de niciun lucru din sau făcut de ei înșiși; ca ei să poată, numai în acest mod, adică prin credință, să aibă această mântuire.
Articolul V. Despre regenerarea de către Duhul Sfânt. Noi credem că, așa cum ne asigură scripturile, suntem îndreptățiți, am fost făcuți copiii lui Dumnezeu, purificați și sfințiți prin credință; că atunci când o persoană ajunge să creadă în Isus (și nu înainte), este regenerată sau reînnoită în sufletul său, prin duhul lui Dumnezeu, prin intermediul cuvântului, acum crezut și îmbrățișat; care reînnoire a sufletului său produce în mod natural sfințenie în inimă și viață; că această sfințenie este mijlocul de a ne pregăti pentru plăcerile și angajările lumii cerești, și de a păstra în sufletele noastre un sentiment confortabil al interesului nostru față de Domnul și al titlului nostru de glorie, precum și pentru a da un bun exemplu în fața oamenilor și pentru a recomanda lumii cauza binecuvântatului nostru Răscumpărător.
Articolul VI. Despre Botez. Credem că este datoria indispensabilă a tuturor celor care se pocăiesc și cred în Evanghelie să fie botezați, prin scufundare în apă, pentru a fi inițiați într-o stare de biserică, și că nici o persoană nu ar trebui să fie primită în biserică fără supunerea la această ordonanță.
courtesy of reformedreader.org